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1	Introduction
This contribution contains a discussion related to the LS from RAN4 on measuring CSI-RS during SCell activation.
2	Discussion on LS from RAN4
RAN4 is working on SCell activation delay requirements and has asked RAN1 a number of questions in a new LS [1] about the UE behaviour with respect to CSI reports during the SCell activation procedure in case none or some of the following three RRC parameters are configured for the SCell being activated:
1. CO-DurationPerCell-r16
2. SlotFormatIndicator
3. CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16
So far, RAN4 is working under the following assumption:
· When P/SP-CSI-RS is configured for CSI reporting during the SCell activation, it is assumed that at least one of the RRC parameters CO-DurationPerCell-r16, SlotFormatIndicator, and CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured for a UE and the UE supports the corresponding capability, so that the UE measures the configured P/SP-CSI-RS and transmits CSI reports during the SCell activation period, except for the cases when the UE cancels the reception of CSI-RS according to TS 38.213. 
[bookmark: _Toc61886157]In the LS Reply to RAN4, include the following statement regarding the assumption stated in the RAN4 LS. "It cannot be assumed that at least one of the 3 parameters is configured. RAN1 assumes that this is why RAN4 has asked questions on other scenarios regarding combinations of the the parameters configured/not configured (including none of them configured)."

The UE behavior for which RAN4 requests clarification is based on the following pair of agreements from Agreements from RAN1#101-eAgreement:
1. A new RRC parameter can be used to determine reception/cancellation behaviour for CSI-RS configured by higher layers at least for the following cases:
0. Reception of DCI 2_0 is not configured to the UE
0. Reception of DCI 2_0 is configured to the UE, but both SFI and CO-duration are not configured
Agreement:
1. For operation with shared spectrum channel access, the new RRC parameter (as in previous agreement) is used to determine the UE behavior at least when UE is not configured with CO-duration and not configured with SFI as follows:
1. If the RRC parameter is configured, when the UE is configured by higher layers to receive periodic and semi-persistent CSI-RS in a set of symbols in a slot, the UE cancels the higher-layer configured periodic and semi-persistent CSI-RS reception in the set of symbols in the slot if:
0. The UE does not detect a DCI format indicating to the UE to receive aperiodic CSI-RS or PDSCH in the set of symbols
1. If the parameter is not configured, the UE cancels/receives the higher-layer configured periodic and semi-persistent CSI-RS reception according to current Clause 11.1 of TS38.213 and agreements we reached so far
1. Note: Other rules in the specification apply for cancellation/reception in addition to the what is described in this agreement



These agreements have been captured in 38.213 Section 11.1 and 11.1.1, and the answers provided below make reference to the appropriate paragraphs from the specification.

[bookmark: _Toc61886158]Provide answers to the questions raised in the RAN4 LS for each of the example scenarios making reference to appropriate paragraphs of 38.213 Section 11.1 and 11.1.1.
Example 1
Scenario: None of the 3 parameters are configured.
Question from RAN4 LS: What is the expected UE behavior for this P/SP CSI-RS measurement and report on the being-activated SCell?
Answer:
As in Rel-15, the UE is expected to receive the p/sp-CSI-RS, except if the UE receives a DCI that schedules/triggers an UL signal/channel in one or more of the symbols occupied by p/sp-CSI-RS. The applicable rule in 38.213 Section 11.1 is as follows:For operation on a single carrier in unpaired spectrum, if a UE is configured by higher layers to receive a PDCCH, or a PDSCH, or a CSI-RS, or a DL PRS in a set of symbols of a slot, the UE receives the PDCCH, the PDSCH, the CSI-RS, or the DL PRS if the UE does not detect a DCI format that indicates to the UE to transmit a PUSCH, a PUCCH, a PRACH, or a SRS in at least one symbol of the set of symbols of the slot; otherwise, the UE does not receive the PDCCH, or the PDSCH, or the CSI-RS, or the DL PRS in the set of symbols of the slot. 



Example 2
Scenario: Only CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured.
Question from RAN4 LS: What is the expected UE behavior for this P/SP CSI-RS measurement and report on the being-activated SCell? Does UE need to decode a DCI format from other active serving cell (indicating an aperiodic CSI-RS reception or scheduling a PDSCH reception in the set of symbols of the slot) for this being-activated SCell to validate this P/SP CSI-RS?
Answer:
The UE is expected to receive the p/sp-CSI-RS in a slot only if it decodes a DCI format indicating ap-CSI-RS or scheduling a PDSCH reception in the set of symbols in the slot occupied by the p/sp-CSI-RS. The applicable rule in 38.213 Section 11.1 is as follows:For operation with shared spectrum channel access, if a UE is provided csi-RS-ValidationWith-DCI, is not provided CO-DurationsPerCell, and is not provided SlotFormatCombinationsPerCell, and if the UE is configured by higher layers to receive a CSI-RS in a set of symbols of a slot, the UE cancels the CSI-RS reception in the set of symbols of the slot if the UE does not detect a DCI format indicating an aperiodic CSI-RS reception or scheduling a PDSCH reception in the set of symbols of the slot. 


Example 3
Scenario: CO-DurationPerCell-r16 is configured but SlotFormatIndicator is NOT configured.
Question from RAN4 LS: What is the expected UE behavior for this P/SP CSI-RS measurement and report on the being-activated SCell? Does UE need to decode a DCI format 2_0 (indicating remaining channel occupancy duration) from other active serving cell for this being-activated SCell to validate the CSI-RS?
Answer:
The UE behaviour is slightly different depending on whether or not the DCI 2_0 indicating the remaing CO duration is detected
Case 1: (DCI 2_0 detected)
The UE is expected to receive the p/sp-CSI-RS as long as the set of symbols occupied by the CSI-RS are within remaining channel occupancy duration indicated by the CO duration field the detected DCI 2_0. Ottherwise the CSI-RS reception is cancelled. The applicable rule in 38.213 Section 11.1.1 is as follows:[bookmark: _Hlk42334731]For operation with shared spectrum channel access, if a UE is configured by higher layers to receive a CSI-RS and the UE is provided CO-DurationsPerCell, for a set of symbols of a slot that are indicated as downlink or flexible by tdd-UL-DL-ConfigurationCommon or tdd-UL-DL-ConfigurationDedicated, or when tdd-UL-DL-ConfigurationCommon and tdd-UL-DL-ConfigurationDedicated are not provided, the UE cancels the CSI-RS reception in the set of symbols of the slot that are not within the remaining channel occupancy duration.


Case 2: (DCI 2_0 not detected):
The UE is expected to receive the the p/sp-CSI-RS as long as the set of symbols occupied by the CSI-RS are within remaining channel occupancy duration indicated by the CO duration field of a previously detected DCI 2_0. Otherwise the CSI-RS reception is cancelled. The applicable rule in 38.213 Section 11.1.1 is as follows:-	if the UE is configured by higher layers to receive CSI-RS in the set of symbols of the slot, the UE does not receive the CSI-RS in the set of symbols of the slot, except when UE is provided CO-DurationsPerCell and the set of symbols of the slot are within the remaining channel occupancy duration.


Example 4
Scenario: SlotFormatIndicator is configured, but CO-DurationPerCell-r16 is NOT configured
Question from RAN4 LS: What is the expected UE behavior for this P/SP CSI-RS measurement and report on the being-activated SCell? Does UE need to detect a DCI format 2_0 (indicating the starting point of CO duration and the slot format) from other active serving cell for this being-activated SCell to validate the CSI-RS?

Answer:

According to the following clause in 38.213 Section 11.1.1, remaining channel occupancy is defined as follows when CO-DurationPerCell-r16 is NOT configured:If CO-DurationsPerCell is not provided, the remaining channel occupancy duration for the serving cell is a number of slots, starting from the slot where the UE detects the DCI format 2_0, that the SFI-index field value provides corresponding slot formats

The UE behaviour depends on whether or not the DCI 2_0 containing the SFI is detected.  
Case 1: (DCI 2_0 detected):
The UE is expected to receive the p/sp-CSI-RS only if the set of symbols in the slot occupied by the p/sp-CSI-RS are indicated as 'D' by the SFI field in the detected DCI 2_0. Since CO-DurationPerCell-r16 is not provided, the UE assumes that the symbols indicated by SFI are within the remaining channel occupancy-	if the UE is configured by higher layers to receive PDSCH or CSI-RS in the set of symbols of the slot, the UE receives the PDSCH or the CSI-RS in the set of symbols of the slot only if an SFI-index field value in DCI format 2_0 indicates the set of symbols of the slot as downlink and, if applicable, the set of symbols is within remaining channel occupancy duration


Case 2: (DCI 2_0 not detected):
The UE cancels reception of the the p/sp-CSI-RS since CO-DurationPerCell-r16 is not provided. The applicable rule in 38.213 Section 11.1.1 is as follows:-	if the UE is configured by higher layers to receive CSI-RS in the set of symbols of the slot, the UE does not receive the CSI-RS in the set of symbols of the slot, except when UE is provided CO-DurationsPerCell and the set of symbols of the slot are within the remaining channel occupancy duration.


Conclusion
Based on the discussion in the previous sections we propose the following:
Proposal 1	In the LS Reply to RAN4, include the following statement regarding the assumption stated in the RAN4 LS. "It cannot be assumed that at least one of the 3 parameters is configured. RAN1 assumes that this is why RAN4 has asked questions on other scenarios regarding combinations of the the parameters configured/not configured (including none of them configured)."
Proposal 2	Provide answers to the questions raised in the RAN4 LS for each of the example scenarios making reference to appropriate paragraphs of 38.213 Section 11.1 and 11.1.1.
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