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1. [bookmark: OLE_LINK13][bookmark: OLE_LINK14]Introduction & Background
In RAN#82 meeting, the WID of the NR access to the unlicensed spectrum has been approved [1]. The following physical layer procedures have been identified as the objectives of the work item.
-	Physical layer procedure(s) including [RAN1, RAN2]:
[bookmark: _Hlk532426838]- 	HARQ operation: NR HARQ feedback mechanisms are the baseline for NR-U operation with extensions in line with agreements during the study phase (NR-U TR section 7.2.1.3.3), including immediate transmission of HARQ A/N for the corresponding data in the same shared COT as well as transmission of HARQ A/N in a subsequent COT. Potentially support mechanisms to provide multiple and/or supplemental time and/or frequency domain transmission opportunities. (RAN1)
-	Scheduling multiple TTIs for PUSCH in-line with agreements from the study phase (TR 38.889, Section 7.2.1.3.3). (RAN1)
In RAN#86 meeting, the work item has been completed with some remaining issues. In this contribution, we discuss the remaining issues on HARQ operation for NR-U Rel-16.
2. Discussion
2.1. [bookmark: _GoBack]Enhanced dynamic codebook
· [bookmark: OLE_LINK11][bookmark: OLE_LINK12]NFI and DAI for the non-scheduled group when q=0
During RAN1#100bis issue A9 about enhanced dynamic codebook for multiple DCIs has been discussed in detail, and many related agreements have been achieved. But there remain some questions for which no consensus has been reached. From these remaining questions, Q9 is copied as follow:
Q9: Can we clarify that a UE should ignore the NFI and DAI fields for the non-scheduled group in a DL DCI if q=0 for the number of requested PDSCH group(s) in that DCI?
In TS38.213[2], there are some descriptions about determining if a DCI format 1_0 should be acknowledged as PDSCH group 0 and the value of associated NFI when PDSCH group 0 is assumed as follows:
 (
9.1.3.3
Type-2 HARQ-ACK codebook grouping and HARQ-ACK retransmission
……
If a UE detects DCI formats with respective 
PDSCH-to-
HARQ_feedback
 timi
ng field values indicating a same PUCCH transmission occasion
 and none of the DCI formats that the UE detects after a la
st PUCCH 
transmission 
occasion for 
 
includes a 
New_Feedback
 indicator
 field for 
, 
and at least one of the DCI formats is 
DCI 
format 1_0
, the UE generates HARQ-ACK information only for PDSCH receptions scheduled by detections of DCI format
 1_0
 and SPS PDSCH releases indicated by detections of DCI format 1_0
, as described in Clause
 9.1.3.1 or
 9
.1.3.2
 for multiplexing in the PUCCH transmission occasion.
If a DCI format indicating a slot for a PUCCH transmission occasion does not include a 
New_Feedback
 indicator field, 
a
 PDSCH reception 
scheduled by the DCI format 
or a SPS PDSCH release indicated by the DCI format 
is associated with PDSCH group 0 and 
a
 value of 
h
(
g
) associated with the DCI format is set only if 
h
(
g
) is provided by another DCI format 
that 
provides a value of 
h
(
g
) for PDSCH group 0
 and indicat
es
 
the
 slot for the PUCCH transmission occasion.
……
)
From above descriptions, it is known that whether a DCI format 1_0 should be acknowledged as PDSCH group 0 is highly depended on if there is a DCI format that indicates a same PUCCH transmission occasion and includes or provides an NFI for PDSCH group 0. So whether a DCI format includes or provides an NFI for PDSCH group 0 should be defined clearly.
For Q9, supposing a DCI format schedules group 1, i.e., indicating group 1 by PDSCH group index field, and includes NFI and DAI fields for group 0, i.e., the higher layer parameter NFI-TotalDAI-Included-r16 = enable, but q=0 indicating group 0 is not triggered, should this DCI format be regarded as including or providing an NFI for group 0? The answer will affect construction and report of enhanced dynamic codebook, so a clarification is desired.
We can simply clarify it as: a DCI format with q=0 is regarded as not including or providing NFI and DAI for the non-scheduled group, or, a UE should ignore the NFI and DAI fields for the non-scheduled group in a DL DCI with q=0. As a result, whether a DCI format includes or provides an NFI for PDSCH group 0 can be determined clearly.
Proposal 1: For enhanced dynamic codebook, UE should ignore the NFI and DAI fields for the non-scheduled group in a DL DCI with q=0, and assume that the DL DCI does not include or provide an NFI for the non-scheduled group.
2.2. Multi-PUSCH scheduling
·  Multi-PUSCH TDRA table related issues
Multi-PUSCH scheduling has been introduced in NR-U Rel-16 to avoid excessive LBT and save DCI overhead. The scheduling operation is captured in TS38.214[3] section 6.1.2.1 as below.
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Besides, there are some IEs related to time domain resource allocation in PUSCH-Config in TS38.331[4], which are shown as below.
PUSCH-Config ::=                        SEQUENCE {
    …
pusch-TimeDomainAllocationList          			SetupRelease { PUSCH-TimeDomainResourceAllocationList }             						OPTIONAL,   -- Need M
	pusch-AggregationFactor                 			ENUMERATED   { n2, n4, n8 }                                                                   OPTIONAL,   -- Need S
	…
	pusch-TimeDomainAllocationListForDCI-Format0-2-r16  SetupRelease { PUSCH-TimeDomainResourceAllocationList-r16 }                     			OPTIONAL,   -- Need M
    pusch-TimeDomainAllocationListForDCI-Format0-1-r16  SetupRelease { PUSCH-TimeDomainResourceAllocationList-r16 }                   			OPTIONAL,   -- Need M
	…
	pusch-RepTypeIndicatorDCI-0-2-r16                   ENUMERATED { pusch-RepTypeA, pusch-RepTypeB}  															OPTIONAL,   -- Need R
	pusch-RepTypeIndicatorDCI-0-1-r16                 	ENUMERATED { pusch-RepTypeA, pusch-RepTypeB}                                                           OPTIONAL,   -- Need R
	…
	pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16  	SetupRelease { PUSCH-TimeDomainResourceAllocationList-r16 }								OPTIONAL,  --  Need M
	…
}
	PUSCH-Config field descriptions

	pusch-AggregationFactor
Number of repetitions for data (see TS 38.214 [19], clause 6.1.2.1). If the field is absent the UE applies the value 1.

	pusch-RepTypeIndicatorDCI-0-1, pusch-RepTypeIndicatorDCI-0-2
Indicates whether UE follows the behavior for "PUSCH repetition type A" or the behavior for "PUSCH repetition type B" for the PUSCH scheduled by DCI format 0_1/0_2 and for Type 2 CG associated with the activating DCI format 0_1/0_2.The value pusch-RepTypeA enables the 'PUSCH repetition type A' and the value pusch-RepTypeB enables the 'PUSCH repetition type B'. The field pusch-RepTypeIndicatorDCI-0-1 applies to DCI format 0_1 and the field pusch-RepTypeIndicatorDCI-0-2 applies to DCI format 0_2 (see TS 38.214 [19], clause 6.1.2.1).

	

	pusch-TimeDomainAllocationList
List of time domain allocations for timing of UL assignment to UL data (see TS 38.214 [19], table 6.1.2.1.1-1). The field pusch-TimeDomainAllocationList applies to DCI formats 0_0 or DCI format 0_1 when the field pusch-TimeDomainAllocationListDCI-0-1 is not configured (see TS 38.214 [19], table 6.1.2.1.1-1 and table 6.1.2.1.1-1A). The network does not configure the pusch-TimeDomainAllocationList (without suffix) simultaneously with the pusch-TimeDomainAllocationListDCI-0-2-r16 or pusch-TimeDomainAllocationListDCI-0-1-r16 or pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16.

	pusch-TimeDomainAllocationListDCI-0-1
Configuration of the time domain resource allocation (TDRA) table for DCI format 0_1 (see TS 38.214 [19], clause 6.1, table 6.1.2.1.1-1A).

	pusch-TimeDomainAllocationListDCI-0-2
Configuration of the time domain resource allocation (TDRA) table for DCI format 0_2 (see TS 38.214 [19], clause 6.1.2, table 6.1.2.1.1-1B).

	pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH
Configuration of the time domain resource allocation (TDRA) table for multiple PUSCH (see TS 38.214 [19], clause 6.1.2). The network configures at most 16 rows in this TDRA table in PUSCH-TimeDomainResourceAllocationList-r16 configured by this field.


In addition, the definition of PUSCH-TimeDomainResourceAllocationList and PUSCH-TimeDomainResourceAllocationList-r16 are shown as follows.
PUSCH-TimeDomainResourceAllocationList ::=  SEQUENCE (SIZE(1..maxNrofUL-Allocations)) OF PUSCH-TimeDomainResourceAllocation

PUSCH-TimeDomainResourceAllocation ::=  SEQUENCE {
    k2                                        INTEGER(0..32)                                  OPTIONAL,   -- Need S
    mappingType                               ENUMERATED {typeA, typeB},
    startSymbolAndLength                      INTEGER (0..127)
}

PUSCH-TimeDomainResourceAllocationList-r16 ::=  SEQUENCE (SIZE(1..maxNrofUL-Allocations-r16)) OF PUSCH-TimeDomainResourceAllocation-r16

PUSCH-TimeDomainResourceAllocation-r16 ::=  SEQUENCE {
    k2-r16                                    INTEGER(0..32)          OPTIONAL,   -- Need S
    puschAllocationList-r16                   SEQUENCE (SIZE(1..maxNrofMultiplePUSCHs-r16)) OF PUSCH-Allocation-r16,
...
}

PUSCH-Allocation-r16 ::=  SEQUENCE {
    mappingType-r16                           ENUMERATED {typeA, typeB}                     OPTIONAL,   -- Cond NotFormat01-02-Or-TypeA
    startSymbolAndLength-r16                  INTEGER (0..127)                              OPTIONAL,   -- Cond NotFormat01-02-Or-TypeA
    startSymbol-r16                           INTEGER (0..13)                               OPTIONAL,   -- Cond RepTypeB
    length-r16                                INTEGER (1..14)                               OPTIONAL,   -- Cond RepTypeB
    numberOfRepetitions-r16                   ENUMERATED {n1, n2, n3, n4, n7, n8, n12, n16} OPTIONAL,   -- Cond Format01-02
    ...
}
	Conditional Presence
	Explanation

	Format01-02
	In pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16, the field is absent.
In pusch-TimeDomainAllocationListDCI-0-1 and in pusch-TimeDomainAllocationListDCI-0-2, the field is mandatory present.

	NotFormat01-02-Or-TypeA
	In pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16, the field is mandatory present.
In pusch-TimeDomainAllocationListDCI-0-1, the field is optionally present if pusch-RepTypeIndicatorDCI-0-1 is set to pusch-RepTypeA, Need R. It is absent otherwise, Need R.
In pusch-TimeDomainAllocationListDCI-0-2, the field is optionally present if pusch-RepTypeIndicatorDCI-0-2 is set to pusch-RepTypeA, Need R. It is absent otherwise, Need R.

	RepTypeB
	In pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16, the field is absent.
In pusch-TimeDomainAllocationListDCI-0-1, the field is optionally present if pusch-RepTypeIndicatorDCI-0-1 is set to pusch-RepTypeB, Need R. It is absent otherwise, Need R.
In pusch-TimeDomainAllocationListDCI-0-2, the field is optionally present if pusch-RepTypeIndicatorDCI-0-2 is set to pusch-RepTypeB, Need R. It is absent otherwise, Need R.


Based on above information, it can be noted that pusch-TimeDomainAllocationList in pusch-Config will never contain a row indicating resource allocation for more than one PUSCH. When multi-PUSCH scheduling is desired, pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16 should be configured in pusch-Config and a row indicating resource allocation for more than one PUSCH is indicated in a DCI format 0_1, at the same time pusch-TimeDomainAllocationList should not be configured in pusch-Config according to the field description in TS38.331[4].
Proposal 2: It should be clarified that multi-PUSCH scheduling is related to pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16 in pusch-Config.
The following TP for TS38.214[3] section 6.1.2.1 can be adopted. 
-------------------------------------------------------Start text proposal 1--------------------------------------------------------
6.1.2.1 Resource allocation in time domain
……
If pusch-TimeDomainAllocationListpusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16 in pusch-Config contains row indicating resource allocation for two to eight contiguous PUSCHs, K2 indicates the slot where UE shall transmit the first PUSCH of the multiple PUSCHs. Each PUSCH has a separate SLIV and mapping type. The number of scheduled PUSCHs is signalled by the number of indicated valid SLIVs in the row of the pusch-TimeDomainAllocationList signalled in DCI format 0_1. 
……
--------------------------------------------------------End text proposal 1--------------------------------------------------------
Proposal 3: Adopt the TP1 for TS38.214 section 6.1.2.1.
Furthermore, in TS38.214[3] operations for PUSCH repetition Type A and Type B are specified, and for PUSCH repetition Type A the determination of the number of repetitions K is as follows.
 (
6.1.2.1
Resource allocation in time domain
……
For PUSCH repetition Type A, when transmitting PUSCH scheduled by DCI format 0_1 or 0_2 in PDCCH with CRC scrambled with C-RNTI, MCS-C-RNTI, or CS-RNTI with NDI=1, the number of repetitions 
K
 is determined as
-
if 
numberOfRepetitions
 is present in the resource allocation table, the number of repetitions K is equal to 
numberOfRepetitions
;
-
elseif the UE is configured with 
pusch-AggregationFactor
, the number of repetitions 
K
 is equal to 
pusch-AggregationFactor
; 
-
otherwise 
K=1
.
For PUSCH repetition Type A, in case 
K>1, 
the same symbol allocation is applied across the 
K
 consecutive slots and the PUSCH is limited to a single transmission layer. The UE shall repeat the TB across the 
K
 consecutive slots applying the same symbol allocation in each slot. The redundancy version to be applied on the 
n
th transmission occasion of the TB, where n = 0, 1, …
 K
-1, is determined according to table 6.1.2.1-2. 
……
)
However, whether PUSCH repetition is applied to multi-PUSCH scheduling or not is not clarified in TS38.214[3]. In our opinion, PUSCH repetition for each scheduled PUSCH is not expected when multiple contiguous PUSCHs are scheduled by a single DCI format 0_1 in Rel-16, since there has been no such discussion so far.
Proposal 4: It should be clarified whether PUSCH repetition is applied to multi-PUSCH scheduling or not in TS38.214.
According to above description in TS38.214[3], when the UE is configured with pusch-AggregationFactor as well as pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16, the number of repetitions K will be determined based on pusch-AggregationFactor if configured, because no numberOfRepetitions is configured in pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16. Then how to understand or apply the number of repetitions K? Thus whether pusch-AggregationFactor and pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16 can be configured simultaneously should be clarified, and there may be some options as follows.
Option 1: pusch-AggregationFactor and pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16 should not be configured simultaneously to avoid determining the number of repetitions K for multiple scheduled contiguous PUSCHs.
Option 2: pusch-AggregationFactor and pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16 can be configured simultaneously, and pusch-AggregationFactor is applied only to the entry(ies) indicating single PUSCH in pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16, i.e. determining and applying the number of repetitions K only when a single PUSCH is scheduled.
Proposal 5: It should be clarified whether pusch-AggregationFactor and pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16 can be configured simultaneously, and the following options can be considered:
· Option 1: pusch-AggregationFactor and pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16 should not be configured simultaneously.
· Option 2: pusch-AggregationFactor and pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16 can be configured simultaneously, and pusch-AggregationFactor is applied only to the entry(ies) indicating single PUSCH in pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16.
3. Conclusion
In this contribution, some remaining issues on NR-U Rel-16 HARQ operation have been discussed, and the proposals made are summarized below:
Proposal 1: For enhanced dynamic codebook, UE should ignore the NFI and DAI fields for the non-scheduled group in a DL DCI with q=0, and assume that the DL DCI does not include or provide an NFI for the non-scheduled group.
Proposal 2: It should be clarified that multi-PUSCH scheduling is related to pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16 in pusch-Config.
Proposal 3: Adopt the TP1 for TS38.214 section 6.1.2.1.
-------------------------------------------------------Start text proposal 1--------------------------------------------------------
6.1.2.1 Resource allocation in time domain
……
If pusch-TimeDomainAllocationListpusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16 in pusch-Config contains row indicating resource allocation for two to eight contiguous PUSCHs, K2 indicates the slot where UE shall transmit the first PUSCH of the multiple PUSCHs. Each PUSCH has a separate SLIV and mapping type. The number of scheduled PUSCHs is signalled by the number of indicated valid SLIVs in the row of the pusch-TimeDomainAllocationList signalled in DCI format 0_1. 
……
--------------------------------------------------------End text proposal 1--------------------------------------------------------
Proposal 4: It should be clarified whether PUSCH repetition is applied to multi-PUSCH scheduling or not in TS38.214.
Proposal 5: It should be clarified whether pusch-AggregationFactor and pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16 can be configured simultaneously, and the following options can be considered:
· Option 1: pusch-AggregationFactor and pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16 should not be configured simultaneously.
· Option 2: pusch-AggregationFactor and pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16 can be configured simultaneously, and pusch-AggregationFactor is applied only to the entry(ies) indicating single PUSCH in pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH-r16.
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