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1. Introduction
The contribution focuses on maintenance of R16 NR for enhancements on multi-beam operation. 
2. Mapping for TCI codepoints of DCI format 1_2
In [1], RAN1 has responded that the mapping for TCI codepoints of DCI format 1_2 will be discussed in RAN1. 
	R1-2007197
RAN1 would like to provide replies on the following questions from RAN2 in R2-2005811:
Question 1: Could RAN1 specify how the TCI state codepoints are mapped when the number of codepoints in the TCI field of DCI format 1_2 is less than the maximum number of codepoints in the TCI field of DCI format 1_1 taking into account that the MAC CE may signal TCI states corresponding to maximum amount of DCI codepoints.?

Answer to Q1: RAN1 will specify the mapping for TCI codepoints of DCI format 1_2, of which details are under discussion.



[bookmark: _GoBack]As a simple solution, we prefer to restrict the number of codepoints that can be indicated by the bits of the TCI field of DCI format 1_2 to be no less than the number of TCI codepoints activated by the MAC-CE, since there is no use case for violating such restriction.  
Proposal 1: The number of codepoints that can be indicated by the bits of the TCI field of DCI format 1_2 should be no less than the number of TCI codepoints activated by the MAC-CE. 
[bookmark: _Hlk20502450]The corresponding TP is as below based on [2].
	[bookmark: _Toc29326613][bookmark: _Toc29327763][bookmark: _Toc36045953][bookmark: _Toc36046213][bookmark: _Toc36046359][bookmark: _Toc45209276]7.3.1.2.3	Format 1_2
[…]
-	Transmission configuration indication – 0 bit if higher layer parameter tci-PresentForDCI-Format1-2 is not enabled; otherwise 1 or 2 or 3 bits determined by higher layer parameter tci-PresentForDCI-Format1-2 as defined in Clause 5.1.5 of [6, TS38.214]. The number of bits should be no less than the number of TCI codepoints activated by the MAC-CE. 
 […]


3. Extend Default Pathloss RS to FR1
In default UL beam and pathloss RS, the QCL-TypeD RS in the TCI state of CORESET with lowest ID or in the activated PDSCH TCI state with lowest ID will be used as spatial RS and pathloss RS, if they are not configured. It would also be beneficial to extend this feature to FR1 for saving the RRC reconfiguration latency. 
Proposal 2: In absence of QCL-TypeD in the TCI state, the default pathloss RS is the RS providing other QCL type in the TCI state of CORESET with lowest ID or in the activated PDSCH TCI state with lowest ID.
The corresponding TP is as below based on [3].
	[bookmark: _Ref500774487][bookmark: _Toc12021446][bookmark: _Toc20311558][bookmark: _Toc26719383][bookmark: _Toc29894814][bookmark: _Toc29899113][bookmark: _Toc29899531][bookmark: _Toc29917268][bookmark: _Toc36498142][bookmark: _Toc45699168][bookmark: _Ref497117847]7.1.1	UE behaviour
 […]
If 
-	the PUSCH transmission is scheduled by DCI format 0_0 on serving cell , 
-	the UE is not provided PUCCH resources for the active UL BWP of serving cell , and
-	the UE is provided enableDefaultBeamPL-ForPUSCH0-r16 
	the UE determines a RS resource index  providing a periodic RS resource with 'QCL-TypeD', or other QCL type in absence of ‘QCL-TypeD’, in the TCI state or the QCL assumption of a CORESET with the lowest index in the active DL BWP of the serving cell 
 […]


4. Behaviour of beamSwitchTiming with 224/336 symbols
In RAN1 #98 as well as in [4], it has been agreed that beamSwitchTiming of 224 or 336 symbols can only be applied to a CSI-RS resource set with higher layer parameter repetition configured as ‘ON’. 


	RAN1 #98
Agreements:
Regarding TEI “Aperiodic CSI-RS Triggering for UE reporting beamSwitchTiming values of 224 and 336”
· 48 is used as the beam switching threshold for UEs reporting 224 or 336
· When using the higher values of the feature (sym224 and sym336), beamSwitchTiming indicates the minimum number of OFDM symbols between the DCI triggering of aperiodic CSI-RS and aperiodic CSI-RS transmission in a CSI-RS resource configured with repetition ‘ON’ to apply TCI indication in CSI-RS triggering DCI.



[bookmark: _Hlk53589392]However, the description in [5] indicates that the aperiodic CSI-RS resources in a NZP-CSI-RS-ResourceSet configured without higher layer parameter trs-Info can be smaller than 48 when the reported value of beamSwitchTiming-r16 is one of the values of {224, 336} and enableBeamSwitchTiming-r16 is provided. This implies the CSI-RS with repetition configured as ‘ON’ should also use 48 as the threshold, which conflicts with the original agreement. Therefore, the beamSwitchTiming should be the reported beamSwitchTiming-r16 value, which is one of {224, 336}, for aperiodic CSI-RS with repetition as ‘ON’, instead of 48 symbols in current spec. Because the original intention of beamSwitchTiming-r16 is to wake up idle UE panels for P3 Rx beam refinement.
Proposal 3: The beamSwitchTiming should be the reported beamSwitchTiming-r16 value, which is one of {224, 336}, for aperiodic CSI-RS with repetition configured as ‘ON’, instead of 48 symbols in current spec.
The corresponding TP is as below based on [5].
	5.2.1.5.1	Aperiodic CSI Reporting/Aperiodic CSI-RS
[…]
-	If the scheduling offset between the last symbol of the PDCCH carrying the triggering DCI and the first symbol of the aperiodic CSI-RS resources in a NZP-CSI-RS-ResourceSet configured without higher layer parameter trs-Info and without higher layer parameter repetition configured as ‘ON’ is smaller than the UE reported threshold beamSwitchTiming, as defined in [13, TS 38.306], when the reported value is one of the values of {14, 28, 48} and enableBeamSwitchTiming-r16 is not provided, or is smaller than 48 when the reported value of beamSwitchTiming-r16 is one of the values of {224, 336} and enableBeamSwitchTiming-r16 is provided.
-	if there is any other DL signal with an indicated TCI state in the same symbols as the CSI-RS, the UE applies the QCL assumption of the other DL signal also when receiving the aperiodic CSI-RS. The other DL signal refers to PDSCH scheduled with offset larger than or equal to the threshold timeDurationForQCL, as defined in [13, TS 38.306], aperiodic CSI-RS scheduled with offset larger than or equal to the UE reported threshold beamSwitchTiming when the reported value is one of the values {14,28,48} and enableBeamSwitchTiming-r16 is not provided, aperiodic CSI-RS scheduled with offset larger than or equal to 48 when the reported value of beamSwitchTiming-r16 is one of the values {224, 336} and enableBeamSwitchTiming-r16 is provided, periodic CSI-RS, semi-persistent CSI-RS;
-	else if at least one CORESET is configured for the BWP in which the aperiodic CSI-RS is received, when receiving the aperiodic CSI-RS, the UE applies the QCL assumption used for the CORESET associated with a monitored search space with the lowest controlResourceSetId in the latest slot in which one or more CORESETs within the active BWP of the serving cell are monitored; 
-	else if the UE is configured with [enableDefaultBeamForCCS] and when receiving the aperiodic CSI-RS, the UE applies the QCL assumption of the lowest-ID activated TCI state applicable to the PDSCH within the active BWP of the cell in which the CSI-RS is to be received.
-	If the scheduling offset between the last symbol of the PDCCH carrying the triggering DCI and the first symbol of the aperiodic CSI-RS resources is equal to or greater than the UE reported threshold beamSwitchTiming when the reported value is one of the values of {14,28,48} and enableBeamSwitchTiming-r16 is not provided, or is equal to or greater than 48 when the reported value of beamSwitchTiming-r16 is one of the values of {224, 336} and enableBeamSwitchTiming-r16 is provided, the UE is expected to apply the QCL assumptions in the indicated TCI states for the aperiodic CSI-RS resources in the CSI triggering state indicated by the CSI trigger field in DCI.
[…] 


5. Clarification of Simultaneous TCI Activation for Multiple CCs
In simultaneous PDCCH TCI state activation for multiple CCs, a BWP in a CC in the CC list may not have configured CORESET ID or TCI state ID as that indicated in the activation MAC-CE. It is unclear whether UE should ignore the whole MAC-CE command or apply it only to BWP(s) with CORESET ID or TCI state ID as that indicated in the MAC-CE. We prefer the later behaviour to align the understanding. 
Proposal 4: For simultaneous PDCCH TCI state activation for multiple CCs, UE should ignore the activation MAC-CE for a BWP without configured CORESET ID or TCI state ID as that indicated in the MAC-CE.
The corresponding TP is as below based on [3].
	[bookmark: _Toc12021486][bookmark: _Toc20311598][bookmark: _Toc26719423][bookmark: _Toc29894858][bookmark: _Toc29899157][bookmark: _Toc29899575][bookmark: _Toc29917312][bookmark: _Toc36498186][bookmark: _Toc45699213][bookmark: _Ref491451763][bookmark: _Ref491466492]10.1	UE procedure for determining physical downlink control channel assignment 
[…]
-	if the UE is provided by simultaneousTCI-UpdateList-r16 or simultaneousTCI-UpdateListSecond-r16 up to two  lists of cells for simultaneous TCI state activation, the UE applies the antenna port quasi co-location provided by TCI-States with same activated tci-StateID value to CORESETs with index  in all configured DL BWPs of all configured cells in a list determined from a serving cell index provided by a MAC CE command. UE shall ignore he command for a configured DL BWP of a configured cell in the list if the BWP has no configured CORESET with index p or tci-StateID as indicated in the command.
[…]



6. Conclusion
Observations and proposals are summarized below.
Proposal 1: The number of codepoints that can be indicated by the bits of the TCI field of DCI format 1_2 should be no less than the number of TCI codepoints activated by the MAC-CE. 
Proposal 2: In absence of QCL-TypeD in the TCI state, the default pathloss RS is the RS providing other QCL type in the TCI state of CORESET with lowest ID or in the activated PDSCH TCI state with lowest ID.
Proposal 3: The beamSwitchTiming should be the reported beamSwitchTiming-r16 value, which is one of {224, 336}, for aperiodic CSI-RS with repetition configured as ‘ON’, instead of 48 symbols in current spec.
Proposal 4: For simultaneous PDCCH TCI state activation for multiple CCs, UE should ignore the activation MAC-CE for a BWP without configured CORESET ID or TCI state ID as that indicated in the MAC-CE.
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