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2         Clarification for Span Pattern for Rel. 16 PDCCH
So far, RAN1 based the design of the new PDCCH monitoring capability on FG 3-5b; some components of 3-5b are now explicitly brought into TS 38.213, while some others are still pending. 

To conclude this topic, RAN1 needs to either specify or conclude the following two aspects:

Proposal#1:
· Similar to FG 3-5b, spans are formed by overlaying the monitoring occasions of all search spaces in one slot, and,
· Span patterns are repeating in every slot, i.e., the span formation is not time varying. 
3         DCI size alignment
In RAN1 #101_e meeting, the following agreement on DCI size alignment was reached.
Agreement [101-e]
· A UE is not expected to monitor a first decoding candidate with DCI format 0_0/1_0  and a second candidate with DCI format 0_2/1_2, where the two decoding candidates are mapped to the same resource and the DCI formats 0_0/1_0 and 0_2/1_2 have the same size.  
· A UE is not expected to monitor a first decoding candidate with DCI format 0_1/1_1  and a second candidate with DCI format 0_2/1_2, where the two decoding candidates are mapped to the same resource and the DCI formats 0_1/1_1 and 0_2/1_2 have the same size.  
For the first bullet point above, the interpretation of the agreement is clear. However, for the second bullet, there may be two different interpretations of the above agreements, partially due to imprecise formulation. 
· Interpretation 1: any DCI format of 0_1 and 1_1 can not be size-aligned with any DCI of 0_2 and 1_2.
· Interpretation 2: the size of DCI format 0_1 (respectively, 1_1) can not be size-aligned with DCI format 0_2 (respectively, 1_2). But the size of uplink DCI (e.g., 0_1) may be size-aligned with size of downlink DCI (e.g., 1_2), and vice versa. The uplink DCI and downlink DCI has to be differentiated through the DCI format indication field in the DCI.
In our view, the intention of the agreement is Interpretation 1 above. The main benefit of Interpretation 1 is that it simplifies the UE implementation, as it allows the UE to determine the DCI format (between 0_1/1_1 and 0_2/1_2) prior to decoding the PDCCH. Therefore, we propose the following:

Proposal 2: In NR Rel-16, A UE is not expected to monitor a first decoding candidate with DCI format 0_0 or 1_0 and a second candidate with DCI format 0_2 or 1_2, where the two decoding candidates are mapped to the same resource and the DCI formats have the same size.  
	End






1/2
