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In this contribution, we discuss the following remaining issues on the physical layer procedures for NR positioning.
· SSB measurement for the purpose of positioning
· Latency aspects
· Rx beam indication for DL-AoD
· Inter-frequency UE Rx – Tx time difference
· Reference reselection

[bookmark: _Ref129681832]Discussion
SSB measurement for the purpose of positioning
RAN4 WI has already made an agreement in RAN4#94 that UE is not expected to perform additional RRM measurement on SSB as the QCL source of PRS [1].
	Agreement: UE is not required to perform additional SSB measurement for the SSB configured as QCL source of PRS resources.



According to RAN4 discussion, RAN4 will only specify the requirement of PRS reception based on the configuration without SSB assistance data, and even if SSB assistance data is provided, UE is not expected to perform additional measurement. Then, the questions come
· Q1: Why would network still provide the SSB assistance data to the UE?
· Q2: Why would we still define a UE capability for it?
For Q1, based on our understanding form RAN4 agreement, UE is only expected to reuse SSB measurement carried out in the existing RRM measurement. However, if SSB assistance data is provided, UE may use it to associate SSB detected in the existing RRM measurement or perform additional SSB measurements in an early fix report at UE’s best effort. This possible additional measurement based on UE’s best effort would not be specified and agreed to be up to the UE implementation.
For Q2, our understanding is that this capability is more like SSB assistance data request and indicates that UE can associate existing SSB measurement for the PRS reception. The provided SSB assistance data is a nice-to-have feature to allow a certain operation at UE side, e.g. to the facilitate PRS reception for the TTFF report.
Observation 1: SSB assistance data provision and related UE capability still make sense from the perspective of network implementation and UE implementation, even if RAN4 agreed that UE is not required to perform additional measurement for the SSB.

Although the agreement made in RAN4 assumes whether to measure SSB is up to the UE implementation, it may have impact on the gNB as well in that no scheduling restriction should be assumed by the gNB on the SSB symbols or within the SMTC that does not overlap with the SSB symbols or SMTC configured for RRM. 
We assume RAN4 may not capture the above behavior in their specification in which caseRAN1 should capture this behavior. The behavior should also be extended to SSB configured as the spatial relation info of the SRS.

Proposal 1: RAN1 should capture the following behavior on interpretation of SSB-PRS QCL and SSB-SRS spatial relation:
UE is not required to perform additional SSB measurement for the SSB for the sole purpose of positioning, and
UE should reuse the measurement on the corresponding SSB during RRM.
Proposal 2: Endorse the following TP for Clause 5.1.6.5 of TS 38.214.
======================= Unchanged part omitted =======================
The UE may be configured to measure and report up to 8 DL PRS RSRP measurements on different DL PRS resources from the same cell. When the UE reports DL PRS RSRP measurements from one DL PRS resource set, the UE may indicate which DL PRS RSRP measurements have been performed using the same spatial domain filter for reception.
If the UE is configured with DL-PRS-QCL-Info that indicates an SS/PBCH block from a non-serving cell
-	the UE is not required to make additional measurements on the SS/PBCH block for the sole purpose of positioning.
-	the UE should reuse the measurement on the corresponding SS/PBCH block during RRM.
If the UE is configured with DL-PRS-QCL-Info and the QCL relation is between two DL PRS resources, then the UE assumes those DL PRS resources are from the same cell. If DL-PRS-QCL-Info is configured to the UE with ‘QCL-Type-D’ with a source DL-PRS-Resource then the DL-PRS-ResourceSetId and the DL-PRS-ResrouceId of the source DL-PRS-Resource are expected to be indicated to the UE.
======================= Unchanged part omitted =======================
Proposal 3: Endorse the following TP for Clause 6.2.1.4 TS 38.214.
======================= Unchanged part omitted =======================
If the UE is configured with the higher layer parameter spatialRelationInfoPos-r16 and if the reference RS is SS/PBCH block configured on a non-serving cell
-	the UE is not required to make additional measurements on the SS/PBCH block for the sole purpose of positioning.
-	the UE should reuse the measurement on the corresponding SS/PBCH block during RRM.
======================= Unchanged part omitted =======================

Removal of SMTC
Since UE is not required to perform additional SSB measurement, there is even no need to provide SMTC that helps UE blindly search SSB. Note that currently RAN2 erroneously captured the SMTC parameter per cell [2], which is already against the standing working assumption that the SMTC is per SSB frequency layer [3].
	Agreement:
· For DL-PRS processing, the following SSB assistance data can be provided for an indicated SSB:
· PCI of the cell 
· ssbFrequency with values: ARFCN-ValueNR
· halfFrameIndex with values: 0 or 1
· SSB-periodicity with the values: ServingCellConfigCommon IE.
· SSB-positionInBurst with values: of ServingCellConfigCommon IE.
· ssbSubcarrierSpacing with values: SubcarrierSpacing IE
· SFN-SSBoffset with values {0,1,2,…15}
· Working assumption: Smtc per SSB frequency layer with values: SSB-MTC IE 
· SSB Index
· The SSB index indicated for QCL Type D and QCL Type C for a DL-PRS resource should be the same
· Note: SSB frequency layer is determined by ssbFrequency and ssbSubcarrierSpacing
· Note: The SSB assistance data can be provided at least when DL-PRS-QCL-Info for a DL-PRS Resource of a TRP indicates ‘QCL Type-D’ or ‘QCL Type C’, or when DL-PRS is punctured by SSB.
· Note: The SSB-positionInBurst parameter is needed only for SSB puncturing.
· Note: The feasibility of the working assumption above can be assessed by RAN2 and RAN3.



We had a strong concern on providing SMTC in RAN1#99 [3], given SMTC is more like a RAN-specific measurement window, and it is hard for a core network entity LMF to produce a single SMTC to cover SSB whose assistance data is transferred from each individual cell.
Other reasons that SMTC should not be provided include
· It is unclear which timing the SMTC should be based on.
· There is no UE behavior captured in RAN1/RAN2/RAN4 upon receiving the SMTC.
Therefore, we suggest to revert the working assumption and remove SMTC from SSB assistance data.
Proposal 4: Remove SMTC from SSB assistance data
· Send an LS to RAN2
· Update the higher layer parameter list
· Note: This reverts the working assumption made in RAN1#99.

PRS Rx beam for DL-AoD
There was a heated discussion on PRS Rx beam indication for DL-AoD in RAN1#100bis-e. There seemed to be a strong reluctance to accept the extension of the RAN1 agreement made by RAN2. Therefore, we suggest to send an LS to RAN2 so as to correct the LPP field, as RAN2 spec is anyway based on the RAN1 input.
Proposal 5: Conclude that only a binary indicator is used to indicate whether the PRS-RSRP measurements are received using the same Rx beam.
· PRS-RSRP measurements associated with binary indicator indicating “true” are received using the same Rx beam X
· PRS-RSRP measurement associated with the binary indicator indicating “false” are received using a different Rx beam from the Rx beam X.

Inter-frequency UE Rx – Tx time difference
There was a heated discussion on inter-frequency Rx – Tx time difference in RAN1#100bis-e, where we proposed a simple solution of restricting the UE Rx – Tx time difference to PRS and SRS within the same band, given a single RF chain will be used to transmit PRS and receive SRS at gNB or transmit SRS and receive PRS at UE, without introducing additional unnecessary higher layer parameter given the ASN.1 freeze target.
Since it is not agreeable, we suggest to conclude this issue and leave the PRS and SRS pairing entirely up to the UE implementation.
Proposal 6: Conclude the discussion that pairing PRS and SRS for UE Rx – Tx time difference is up to the UE implementation.
· No additional higher layer parameter is introduced.

RSTD reference reselection
RAN1 agreed that if UE uses another reference for RSTD reporting, UE should report the new RSTD reference, which is captured in the current TS 38.214. However, when RAN2 design the signaling, the RSTD reference should always be reported, regardless whether UE uses the same or a different one, which is similar to LTE OTDOA [2].
In addition, the current spec indicates that for UE to report the reference for RSTD measurement, UE may report either
· dl-PRS-ID + DL PRS resource ID, or
· dl-PRS-ID + DL PRS resource set ID
It would be strange that UE reports only DL PRS resource ID without reporting any resource set ID, implying that the resources with the same resource ID in different resource sets for a TRP should provide the same timing.
Observation 2: Reporting dl-PRS-Id and DL PRS resource ID may imply DL PRS resource set ID does not matter when it comes to the reference selection, which should not be the RAN1 intention.
Considering that the current text is not only unnecessary based on the current LPP specification, but also problematic, we suggest to simplify the RSTD reference reselection text.
Proposal 7: Endorse the following TP for Clause 5.1.6.5 of TS 38.214.
======================= Unchanged part omitted =======================
The UE may be indicated by the network that a DL PRS resources can be used as the reference for the DL RSTD, DL PRS-RSRP, and UE Rx-Tx time difference measurements in a higher layer parameter nr-DL-PRS-ReferenceInfo-r16DL-PRS-RstdReferenceInfo. The reference time indicated by the network to the UE can also be used by the UE to determine how to apply higher layer parameters nr-DL-PRS-expectedRSTD-r16DL-PRS-expectedRSTD and nr-DL-PRS-expectedRSTD-uncerainty-r16DL-PRS-expectedRSTD-uncertainty. The UE expects the reference time to be indicated whenever it is expected to receive the DL PRS. This reference time provided by nr-DL-PRS-ReferenceInfo-r16DL-PRS-RstdReferenceInfo may include an dl-PRS-ID-r16[ID], a DL PRS resource set ID, and optionally a single DL PRS resource ID or a list of DL PRS resource IDs. The UE may use different DL PRS resources or a different DL PRS resource set to determine the reference time for the RSTD measurement as long as the condition that the DL PRS resources used belong to a single DL PRS resource set is met. If the UE chooses to use a different reference time than indicated by the network, then it is expected to report the [ID], the DL PRS resource ID(s) or the DL PRS resource set ID used to determine the reference. 
======================= Unchanged part omitted =======================

RSRP measurement for pathloss
Currently, introducing capability signalings for DL PRS-RSRP measurement support for DL-TDOA and multi-RTT positioning is under discussion. It means that if UE does not support DL PRS-RSRP measurement for DL-TDOA or multi-RTT positioning, DL PRS-based power control for SRS for positioning should not be supported by the UE. Otherwise, UE will have to perform PRS-RSRP measurement in addition to the DL RSTD/UE Rx – Tx time difference during DL-TDOA/multi-RTT positioning. Based on the capability reporting, such a DL PRS-RSRP measurement is not only inaccurate but also negatively impacts the accuracy of the DL RSTD/UE Rx – Tx time difference measurements. Therefore, we would like to clarify the following understanding.
Proposal 8: If UE does not support PRS-RSRP measurement for DL-TDOA or multi-RTT positioning, the pathloss estimate for PRS based SRS OLPC is regarded as not accurate if the PRS is not provided in DL AoD positioning.
· This holds regardless of whether UE supports PRS based OLPC with respect to the serving cell or non-serving cell.

Conclusions
In this contribution, we have the following observations and proposals.
Observation 1: SSB assistance data provision and related UE capability still make sense from the perspective of network implementation and UE implementation, even if RAN4 agreed that UE is not required to perform additional measurement for the SSB.
Observation 2: Reporting dl-PRS-Id and DL PRS resource ID may imply DL PRS resource set ID does not matter when it comes to the reference selection, which should not be the RAN1 intention.
[bookmark: _GoBack]Proposal 1: RAN1 should capture the following behavior on interpretation of SSB-PRS QCL and SSB-SRS spatial relation:
UE is not required to perform additional SSB measurement for the SSB for the sole purpose of positioning, and
UE should reuse the measurement on the corresponding SSB during RRM.
Proposal 2: Endorse the following TP for Clause 5.1.6.5 of TS 38.214.
======================= Unchanged part omitted =======================
The UE may be configured to measure and report up to 8 DL PRS RSRP measurements on different DL PRS resources from the same cell. When the UE reports DL PRS RSRP measurements from one DL PRS resource set, the UE may indicate which DL PRS RSRP measurements have been performed using the same spatial domain filter for reception.
If the UE is configured with DL-PRS-QCL-Info that indicates an SS/PBCH block from a non-serving cell
-	the UE is not required to make additional measurements on the SS/PBCH block for the sole purpose of positioning.
-	the UE should reuse the measurement on the corresponding SS/PBCH block during RRM.
If the UE is configured with DL-PRS-QCL-Info and the QCL relation is between two DL PRS resources, then the UE assumes those DL PRS resources are from the same cell. If DL-PRS-QCL-Info is configured to the UE with ‘QCL-Type-D’ with a source DL-PRS-Resource then the DL-PRS-ResourceSetId and the DL-PRS-ResrouceId of the source DL-PRS-Resource are expected to be indicated to the UE.
======================= Unchanged part omitted =======================
Proposal 3: Endorse the following TP for Clause 6.2.1.4 TS 38.214.
======================= Unchanged part omitted =======================
If the UE is configured with the higher layer parameter spatialRelationInfoPos-r16 and if the reference RS is SS/PBCH block configured on a non-serving cell
-	the UE is not required to make additional measurements on the SS/PBCH block for the sole purpose of positioning.
-	the UE should reuse the measurement on the corresponding SS/PBCH block during RRM.
======================= Unchanged part omitted =======================
Proposal 4: Remove SMTC from SSB assistance data
· Send an LS to RAN2
· Update the higher layer parameter list
· Note: This reverts the working assumption made in RAN1#99.
Proposal 5: Conclude that only a binary indicator is used to indicate whether the PRS-RSRP measurements are received using the same Rx beam.
· PRS-RSRP measurements associated with binary indicator indicating “true” are received using the same Rx beam X
· PRS-RSRP measurement associated with the binary indicator indicating “false” are received using a different Rx beam from the Rx beam X.
Proposal 6: Conclude the discussion that pairing PRS and SRS for UE Rx – Tx time difference is up to the UE implementation.
· No additional higher layer parameter is introduced.
Proposal 7: Endorse the following TP for Clause 5.1.6.5 of TS 38.214.
======================= Unchanged part omitted =======================
The UE may be indicated by the network that a DL PRS resources can be used as the reference for the DL RSTD, DL PRS-RSRP, and UE Rx-Tx time difference measurements in a higher layer parameter nr-DL-PRS-ReferenceInfo-r16DL-PRS-RstdReferenceInfo. The reference time indicated by the network to the UE can also be used by the UE to determine how to apply higher layer parameters nr-DL-PRS-expectedRSTD-r16DL-PRS-expectedRSTD and nr-DL-PRS-expectedRSTD-uncerainty-r16DL-PRS-expectedRSTD-uncertainty. The UE expects the reference time to be indicated whenever it is expected to receive the DL PRS. This reference time provided by nr-DL-PRS-ReferenceInfo-r16DL-PRS-RstdReferenceInfo may include an dl-PRS-ID-r16[ID], a DL PRS resource set ID, and optionally a single DL PRS resource ID or a list of DL PRS resource IDs. The UE may use different DL PRS resources or a different DL PRS resource set to determine the reference time for the RSTD measurement as long as the condition that the DL PRS resources used belong to a single DL PRS resource set is met. If the UE chooses to use a different reference time than indicated by the network, then it is expected to report the [ID], the DL PRS resource ID(s) or the DL PRS resource set ID used to determine the reference. 
======================= Unchanged part omitted =======================
Proposal 8: If UE does not support PRS-RSRP measurement for DL-TDOA or multi-RTT positioning, the pathloss estimate for PRS based SRS OLPC is regarded as not accurate if the PRS is not provided in DL AoD positioning.
· This holds regardless of whether UE supports PRS based OLPC with respect to the serving cell or non-serving cell.
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