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1. Introduction
This contribution discusses the following corrections and remaining issues on 2step RACH:
· leftover RO after SSB-RO mapping
· Guard period between hops
2. Leftover RACH resources after SSB-RO mapping
In the discussion of last E-meeting, the following question was raised: whether the leftover RACH resource is used or even valid for 2step RACH?
Q1: whether the leftover RACH resource is used?
The leftover RACH resource includes the RACH occasion and preambles; as described in rel-15, these leftover RACH occasion and preambles will not be mapped to any SSB; so that by nature, it will be not selected by UE; so it won’t be used in 2step RACH contention based random access.
Q1: whether is it good enough to consider the leftover RACH resource as not used? Need to be considered as not valid?
In a way, even UE still thinks they are valid, and put some PUSCH resource mapped to these preambles, but anyway UE will not use it and gNB are aware of it; thus from resource point of view, it looks fine. however, it might create some confusion in the works in other agenda, e.g., in every other works might consider the collide with PRACH resource, especially valid resource, they only consider to whether the resource is valid or not, which not requires them to check in further deep whether the such resource are really use or not. So from our point of view, it will be quite neat to consider these resources to be invalid; it will not impact our understanding of these recourse (which could be rescheduled by gNB) and make it clear in the sepc for other AI to refer to.
Observation 1: It is beneficial to make the leftover RACH resources after SSB-RO mapping to be invalid.
Proposal 1: Make the leftover RACH resources after SSB-RO mapping to be invalid
Proposal 2: adopt the following TP :
-----------------------------Text proposal starts for TS 38.213, Section 8.1 --------------------------
8.1	Random access preamble
<Unchanged Text Omitted>
An association period, starting from frame 0, for mapping SS/PBCH blocks to PRACH occasions is the smallest value in the set determined by the PRACH configuration period according Table 8.1-1 such that [image: ] SS/PBCH blocks are mapped at least once to the PRACH occasions within the association period, where a UE obtains [image: ] from the value of ssb-PositionsInBurst in SIB1 or in ServingCellConfigCommon. If after an integer number of SS/PBCH blocks to PRACH occasions mapping cycles within the association period there is a set of PRACH occasions that are not mapped to [image: ] SS/PBCH blocks, no SS/PBCH blocks are mapped to the set of PRACH occasions, and the set of PRACH occasions or preambles are not considered as valid PRACH occasions or valid preambles for Type-2 random access procedure. An association pattern period includes one or more association periods and is determined so that a pattern between PRACH occasions and SS/PBCH blocks repeats at most every 160 msec. PRACH occasions not associated with SS/PBCH blocks after an integer number of association periods, if any, are not used for PRACH transmissions, and the PRACH occasions are not considered as valid PRACH occasions for Type-2 random access procedure.
<Unchanged Text Omitted>
---------------------------- Text proposal ends for TS 38.213, Section 8.1 ----------------------------
3. Guard period between hops
In the discussion of last E-meeting, the following question was raised: whether the guard symbol in between the hops of a PUSCH occasion needs clear specified in spec, e.g., TS 38.211.
During the discussion, we have raised the check of the common understanding on the relation between L and guard symbol, 
When gNB configures a SLIV for a PUSCH occasion, and also the guardperiod is configured, does the length in SLIV include the one symbol of guard, e.g., if L=4, guardperiod is enabled;
· Understanding 1: it means the PO has 4 symbols, and first hop has 2 symbols, and second hop has 2symbols but one symbol in between;
· Understanding 2: it means the PO has L-guardperiod=3 symbols, e.g., first hop has 2 symbols, the second hop has 1 symbols. The guard period will consume one of the SLIV symbols.
From the companies who replied, it is clearly that major companies think that understanding 1 should be adopted. Then it leads to the next question: whether the additional specification is needed?
Note that the original proposed TP in previous meeting is in 211 Section 6.3.1.6, which handles the virtual resource block mapping, and the bullet the TP inserted together with is the DMRS etc. handling in the virtual resource block mapping. So the different part is that, the symbols occupied by DMRS etc. are considered in the L, while now the majority supported understanding 1 clarifies the guard symbol is NOT included in L. so even if we need to specify something, the TP should not in the same position of DMRS etc.
In a general way, we think some description should be captured in the spec to guide the UE implementation so that the ambiguity can be avoided. The proper position to capture should be the virtual to physical resource blocks, while UE should skip the gap symbols between hops. Currently the wording in 213 can ensure physical resource blocks for these two hops are separated by the guard symbol if provided; and 214 can ensure the number of symbols in each hop is still calculated from L (excluding guard symbol which aligns with majority view), so that we only need to capture in 211 on the mapping to physical resource, that guard symbol is not mapped. 
Proposal 3: adopt the following TP :
-----------------------------Text proposal starts for TS 38.211, Section 6.3.1.7--------------------------
6.3.1.7	Mapping from virtual to physical resource blocks
Virtual resource blocks shall be mapped to physical resource blocks except for the guardPeriodMsgA-PUSCH symbol if provided between two hops for a msgA PUSCH transmission as described in Clause 8.1A [5, TS 38.213] according to non-interleaved mapping. 
For non-interleaved VRB-to-PRB mapping, virtual resource block  is mapped to physical resource block  except for PUSCH scheduled by RAR UL grant or PUSCH scheduled by DCI format 0_0 with CRC scrambled by TC-RNTI in active uplink bandwidth part  starting at , including all resource blocks of the initial uplink bandwidth part starting at , and having the same subcarrier spacing and cyclic prefix as the initial uplink bandwidth part, in which case virtual resource block  is mapped to physical resource block .
---------------------------- Text proposal ends for TS 38.211, Section 6.3.1.7 ----------------------------
4. Conclusion
[bookmark: _GoBack]In this contribution, considerations on 2step RACH are presented. In particular, the following are proposed:
Observation 1: It is beneficial to make the leftover RACH resources after SSB-RO mapping to be invalid.
Proposal 1: Make the leftover RACH resources after SSB-RO mapping to be invalid
Proposal 2: adopt the following TP :
-----------------------------Text proposal starts for TS 38.213, Section 8.1 --------------------------
8.1	Random access preamble
<Unchanged Text Omitted>
An association period, starting from frame 0, for mapping SS/PBCH blocks to PRACH occasions is the smallest value in the set determined by the PRACH configuration period according Table 8.1-1 such that [image: ] SS/PBCH blocks are mapped at least once to the PRACH occasions within the association period, where a UE obtains [image: ] from the value of ssb-PositionsInBurst in SIB1 or in ServingCellConfigCommon. If after an integer number of SS/PBCH blocks to PRACH occasions mapping cycles within the association period there is a set of PRACH occasions or premables that are not mapped to [image: ] SS/PBCH blocks, no SS/PBCH blocks are mapped to the set of PRACH occasions, and the set of PRACH occasions or preambles are not considered as valid PRACH occasions or valid preambles for Type-2 random access procedure. An association pattern period includes one or more association periods and is determined so that a pattern between PRACH occasions and SS/PBCH blocks repeats at most every 160 msec. PRACH occasions not associated with SS/PBCH blocks after an integer number of association periods, if any, are not used for PRACH transmissions, and the PRACH occasions are not considered as valid PRACH occasions for Type-2 random access procedure.
<Unchanged Text Omitted>
---------------------------- Text proposal ends for TS 38.213, Section 8.1 ----------------------------
Proposal 3: adopt the following TP :
-----------------------------Text proposal starts for TS 38.211, Section 6.3.1.7--------------------------
6.3.1.7	Mapping from virtual to physical resource blocks
Virtual resource blocks shall be mapped to physical resource blocks except for the guardPeriodMsgA-PUSCH symbol if provided between two hops for a msgA PUSCH transmission as described in Clause 8.1A [5, TS 38.213]  according to non-interleaved mapping. 
For non-interleaved VRB-to-PRB mapping, virtual resource block  is mapped to physical resource block  except for PUSCH scheduled by RAR UL grant or PUSCH scheduled by DCI format 0_0 with CRC scrambled by TC-RNTI in active uplink bandwidth part  starting at , including all resource blocks of the initial uplink bandwidth part starting at , and having the same subcarrier spacing and cyclic prefix as the initial uplink bandwidth part, in which case virtual resource block  is mapped to physical resource block .
---------------------------- Text proposal ends for TS 38.211, Section 6.3.1.7----------------------------
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