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Introduction
This document provides our view on following remaining issues on UCI enhancement.
· Priority determination related issues
· PHY identification of the priority when both DCI format 0-1/1-1 and DCI format 0-2/1-2 are configured to be monitored per BWP
· Default priority if priority filed in DCI is not configured
· Priority of A-SRS triggered by DL/UL scheduling DCI
· PUCCH resource determination in case of reduced size PRI bit field
Discussion
PHY identification of the priority when both DCI format 0-1/1-1 and DCI format 0-2/1-2 are configured to be monitored per BWP
In RAN1#99, following agreement and working assumption were made.
Agreement:
· It is allowed to configure both DCI format 0-1 / 1-1 and DCI format 0-2 / 1-2 to be monitored in a certain search space set for scheduling the same cell.
· This feature is UE optional.
Agreement:
· When both DCI format 0-1 / 1-1 and DCI format 0-2 / 1-2 are configured to be monitored per BWP, a DCI format (from the formats 0-1 / 1-1 / 0-2 / 1-2) can be used to scheduled PDSCH with different HARQ-ACK priorities or PUSCH with different priorities.
· This feature is UE optional.
Working assumption:
· When a single PDSCH / PUSCH processing timeline is configured in the carrier, at least when only DCI format 0-1 / 1-1 is configured or only DCI format 0-2 / 1-2 is configured in USS per BWP, a DCI format (from the formats 0-1 / 1-1 / 0-2 / 1-2) can be used to scheduled PDSCH with different HARQ-ACK priorities or PUSCH with different priorities.
· 1-bit field in DCI can be configured as the PHY identification of the priority.
· No indication of different priorities by DCI formats 0-0 / 1-0
There is no agreement on PHY identification of the priority for HARQ-ACK or PUSCH when both DCI format 0-1/1-1 and DCI format 0-2/1-2 are configured. In addition, regarding the UE optional in the 2nd agreement above, two different interpretations were identified in RAN1#100bis-e.
· Interpretation 1: If a UE does not have the capability, all DCI formats cannot be used to indicate HARQ-ACK/PUSCH priority.
· Interpretation 2: If a UE does not have the capability, DCI format 0-2/1-2 can still be used to indicate HARQ-ACK/PUSCH priority.
Based on the above two interpretations, for the PHY identification of the priority for HARQ-ACK or PUSCH when both DCI format 0-1/1-1 and DCI format 0-2/1-2 are configured, following proposal were made in RAN1#101bis-e [1].
FL proposal from the discussion in RAN1#100bis-e
· If a UE is capable of supporting dynamic switching of HARQ-ACK/PUSCH priority via both DCI format 0-1/1-1 and 0-2/1-2, the UE is expected to follow the indicated priority (low or high) in the scheduling DCI format for DCI format 0-1/1-1, DCI format 0-2/1-2 or DCI formats 0-1/1-1/0-2/1-2 if the UE is configured with DCI format 0-1/1-1 and 0-2/1-2.
· If a UE is NOT capable of supporting dynamic switching of HARQ-ACK/PUSCH priority via both DCI format 0-1/1-1 and 0-2/1-2, and the UE is configured with DCI format 0-1/1-1 and 0-2/1-2, down-select between the two:
· Alt.1 (based on Interpretation 1): The UE is expected to assume fixed priority by DCI format (i.e., low priority for DCI format 0-1/1-1, high priority for DCI format 0-2/1-2).
· Alt.2 (based on Interpretation 2): The UE is expected to assume low priority for DCI format 0-1/1-1, and to follow the indicated priority (low or high) in the scheduling DCI format for DCI format 0-2/1-2.
Our contribution [2] discussed the distinction of DCI format 0-1/1-1 and 0-2/1-2. Although our view is that different DCI size is used for the distinction, even if DCI format is used for the differentiation, additional explicit indication is necessary for priority indication. For example, DCI format 0-2/1-2 is not always the highest priority since DCI format 0-2/1-2 is not limited for the use case of URLLC only. Therefore, the 1st bullet in the above FL proposal should be agreed. 
For a UE without capability of supporting dynamic switching of HARQ-ACK/PUSCH priority via both DCI format 0-1/1-1 and 0-2/1-2, our interpretation of UE capability is Interpretation 1 and therefore, we support Alt.1 in principle. In addition, during the discussion in RAN1#100bis-e, following update to Alt.1 was proposed by Qualcomm. We think such update is reasonable for the clarification.
Update to Alt.1
· Alt.1 (based on Interpretation 1): The UE is expected to assume fixed priority by DCI format
· DCI format 0-1/1-1 is of low priority.
· If the UE is configured with two priorities for HARQ-ACK codebook, then DCI format 1-2 is of high priority; otherwise, DCI format 1-2 is of low priority.
· If the UE is configured with two priorities for PUSCH, then DCI format 0-2 is of high priority; otherwise, DCI format 0-2 is of low priority.
Proposal 1:
· If a UE is capable of supporting dynamic switching of HARQ-ACK/PUSCH priority via both DCI format 0-1/1-1 and 0-2/1-2, the UE is expected to follow the indicated priority (low or high) in the scheduling DCI format for DCI format 0-1/1-1, DCI format 0-2/1-2 or DCI formats 0-1/1-1/0-2/1-2 if the UE is configured with DCI format 0-1/1-1 and 0-2/1-2.
· If a UE is NOT capable of supporting dynamic switching of HARQ-ACK/PUSCH priority via both DCI format 0-1/1-1 and 0-2/1-2, and the UE is configured with DCI format 0-1/1-1 and 0-2/1-2, the UE is expected to assume fixed priority by DCI format.
· DCI format 0-1/1-1 is of low priority.
· If the UE is configured with two priorities for HARQ-ACK codebook, then DCI format 1-2 is of high priority; otherwise, DCI format 1-2 is of low priority.
· If the UE is configured with two priorities for PUSCH, then DCI format 0-2 is of high priority; otherwise, DCI format 0-2 is of low priority.

Default priority if priority field in DCI is not configured
In RAN1#100bis-e, following three options were identified [1].
· Option 1:
· If DCI format 0-1 does not include a priority indicator field, DCI format 0-1 triggers transmissions of priority 0.
· If DCI format 1-1 does not include a priority indicator field, DCI format 1-1 triggers receptions of priority 0.
· If DCI format 0-2 does not include a priority indicator field
· If the UE is not configured USS for DCI format 0-1, DCI format 0-2 triggers transmissions of priority 0.
· If the UE is configured USS for DCI format 0-1, DCI format 0-2 triggers transmissions of priority 1.
· If DCI format 1-2 does not include a priority indicator field
· If the UE is not configured USS for DCI format 1-1, DCI format 1-2 triggers receptions of priority 0.
· If the UE is configured USS for DCI format 1-1, DCI format 1-2 triggers receptions of priority 1.
· Option 2:
· If DCI format 0-1/1-1 does not include a priority indicator field, priority of PUSCH/HARQ-ACK associated with DCI format 0-1/1-1 is low.
· If DCI format 0-2/1-2 does not include a priority indicator field, priority of PUSCH/HARQ-ACK associated with DCI format 0-2/1-2 is high.
· Option 3:
· If priority field in a DCI format is not configured, the corresponding transmissions or receptions are of low priority.
The unified behaviour to the case that UE is not capability of supporting dynamic switching of HARQ-ACK/PUSCH priority via both DCI format 0-1/1-1 and 0-2/1-2 would be desirable. Considering Proposal 1 above, Option 1 can have unified operation.
Proposal 2:
· If DCI format 0-1 does not include a priority indicator field, DCI format 0-1 triggers transmissions of priority 0.
· If DCI format 1-1 does not include a priority indicator field, DCI format 1-1 triggers receptions of priority 0.
· If DCI format 0-2 does not include a priority indicator field
· If the UE is not configured USS for DCI format 0-1, DCI format 0-2 triggers transmissions of priority 0.
· If the UE is configured USS for DCI format 0-1, DCI format 0-2 triggers transmissions of priority 1.
· If DCI format 1-2 does not include a priority indicator field
· If the UE is not configured USS for DCI format 1-1, DCI format 1-2 triggers receptions of priority 0.
· If the UE is configured USS for DCI format 1-1, DCI format 1-2 triggers receptions of priority 1.

Priority of A-SRS triggered by DL/UL scheduling DCI
In RAN1#100e, there was no conclusion on either of the following two options [3].
· Option 1: Priority of A-SRS should follow the priority indicator carried in the DCI that triggers the A-SRS.
· Option 2: For A-SRS triggered by DL/UL scheduling DCI, it is always treated as low priority for resolving collision between UL transmission.
In Rel.15, the overlapping between PUSCH and SRS is handled as follows (TS38.214):
When PUSCH and SRS are transmitted in the same slot on a serving cell, the UE may only be configured to transmit SRS after the transmission of PUSCH and the corresponding DMRS.
It means that the overlapping between PUSCH and SRS is not expected by the UE. In Option 1, taking Rel.15 UE behaviour into account, when A-SRS is triggered with high priority, such high priority A-SRS cannot be cancelled or PUSCH with high priority cannot be scheduled to the resource overlapping with A-SRS. Another concern of Option 1 is linkage between priority indication and SRS. The priority indication in DL DCI is for PUCCH with HARQ-ACK and the priority indication in UL DCI is for PUSCH. Our view is these priorities are not required to be one to one relation. Therefore, to use the same priority indication to SRS is also not reasonable. Although there might be linkage between PUSCH and SRS, there should be no linkage at least between PUCCH with HARQ-ACK and SRS. Considering above concerns to Option 1, we prefer Option 2.
Proposal 3: For A-SRS triggered by DL/UL scheduling DCI, it is always treated as low priority for resolving collision between UL transmission.

PUCCH resource determination in case of reduced size PRI bit field
Although the support of configurable size for PRI (0, 1, 2 or 3 bits) for DCI format 1-2 was agreed, there was no agreement on the mapping between the PUCCH resource indicator filed values to values of a set of PUCCH resource indexes in case of reduced size PRI bit field (i.e., other than 3 bits).
In Rel.15, when 8 resources are configured in the PUCCH resource set, PRI bit field values map to values of a set of PUCCH indexes. The description in the current specification is based on this principle in case the PRI field includes 1 or 2 bits. One of remaining issues is how to determine PUCCH resource when the number of bits for PRI is 0 bit.
When more than 8 resources are configured in the first PUCCH resource set, CCE index-based implicit mapping additionally used. The mapping between PUCCH resource indexes and (PRI values, CCE index) in the current specification description can cover all the cases of the number of PRI bits.
The straightforward option would be to reuse the principle in the current specification description. It means that in addition to the case that PRI field includes 1 or 2 bits, if the PRI field includes 0 bit, the values map to the first value of Table 9.2.3-2 when 8 resources are configured in the PUCCH resource set.
The issue of the above option is that if the number of bits for PRI is reduced, the number of allocable PUCCH resource is also reduced. For example, even if 8 PUCCH resources are configured in the PUCCH resource set, in case of 0-bit PRI indication, only the first PUCCH resources can be indicated. In addition, when more than 8 PUCCH resources are configured in the PUCCH resource set, only the first  PUCCH resources can be indicated. It means that the number of dynamically indicated/adjusted PUCCH resource is reduced and collision of PUCCH resource increases among UEs who shares the same PUCCH resource set. Therefore, some kind of implicit mechanism should be considered to reduce the collision. 
The simple modification would be to extend Rel.15 mechanism such as the mapping equation between PUCCH resource indexes and (PRI values, CCE index) when PRI filed includes 0 bit. This allows dynamic indication/adjustment of PUCCH resources while enjoying the DCI overhead reduction.
Proposal 4: PUCCH resource determination in case of reduced size PRI bit field is concluded. Down-selection can be from following options.
· Option 1: Extend the table in the current specification, such that 0 bits PRI refers to the first PUCCH resource index.
· Option 2: When the number of PRI bits is 0 bit, PUCCH resource is determined based on following equation.
· 
Although Option 1 can have less specification impact, our preference is Option 2 to reduce the collision, which may be important to achieve high availability for URLLC operation. TP based on Option 2 in Proposal 4 is shown in the Appendix.
Conclusion
In this contribution, we discussed remaining issue on UCI enhancement for Rel.16 URLLC. We made following proposals.
Proposal 1:
· If a UE is capable of supporting dynamic switching of HARQ-ACK/PUSCH priority via both DCI format 0-1/1-1 and 0-2/1-2, the UE is expected to follow the indicated priority (low or high) in the scheduling DCI format for DCI format 0-1/1-1, DCI format 0-2/1-2 or DCI formats 0-1/1-1/0-2/1-2 if the UE is configured with DCI format 0-1/1-1 and 0-2/1-2.
· If a UE is NOT capable of supporting dynamic switching of HARQ-ACK/PUSCH priority via both DCI format 0-1/1-1 and 0-2/1-2, and the UE is configured with DCI format 0-1/1-1 and 0-2/1-2, the UE is expected to assume fixed priority by DCI format.
· DCI format 0-1/1-1 is of low priority.
· If the UE is configured with two priorities for HARQ-ACK codebook, then DCI format 1-2 is of high priority; otherwise, DCI format 1-2 is of low priority.
· If the UE is configured with two priorities for PUSCH, then DCI format 0-2 is of high priority; otherwise, DCI format 0-2 is of low priority.
Proposal 2:
· If DCI format 0-1 does not include a priority indicator field, DCI format 0-1 triggers transmissions of priority 0.
· If DCI format 1-1 does not include a priority indicator field, DCI format 1-1 triggers receptions of priority 0.
· If DCI format 0-2 does not include a priority indicator field
· If the UE is not configured USS for DCI format 0-1, DCI format 0-2 triggers transmissions of priority 0.
· If the UE is configured USS for DCI format 0-1, DCI format 0-2 triggers transmissions of priority 1.
· If DCI format 1-2 does not include a priority indicator field
· If the UE is not configured USS for DCI format 1-1, DCI format 1-2 triggers receptions of priority 0.
· If the UE is configured USS for DCI format 1-1, DCI format 1-2 triggers receptions of priority 1.
Proposal 3: For A-SRS triggered by DL/UL scheduling DCI, it is always treated as low priority for resolving collision between UL transmission.
Proposal 4: PUCCH resource determination in case of reduced size PRI bit field is concluded. Down-selection can be from following options.
· Option 1: Extend the table in the current specification, such that 0 bits PRI refers to the first PUCCH resource index.
· Option 2: When the number of PRI bits is 0 bit, PUCCH resource is determined based on following equation.
· 
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Appendix A
TP for TS38.213 V16.1.0
	9.2.3	UE procedure for reporting HARQ-ACK
< Unchanged part is omitted >
The PUCCH resource indicator field values map to values of a set of PUCCH resource indexes, as defined in Table 9.2.3-2 for a PUCCH resource indicator field of 3 bits, provided by resourceList for PUCCH resources from a set of PUCCH resources provided by PUCCH-ResourceSet with a maximum of eight PUCCH resources. If the PUCCH resource indicator field includes 1 bit or 2 bits, the values map to the first 2 values or the first four values, respectively, of Table 9.2.3-2.
For the first set of PUCCH resources and when the size [image: ] of resourceList is larger than eight or if the PUCCH resource indicator field includes 0 bit, when a UE provides HARQ-ACK information in a PUCCH transmission in response to detecting a last DCI format in a PDCCH reception, among DCI formats with a value of the PDSCH-to-HARQ_feedback timing indicator field, if present, or a value of dl-DataToUL-ACK, or a value of dl-DataToUL-ACKForDCIFormat1_2 for DCI format 1_2, indicating a same slot for the PUCCH transmission, the UE determines a PUCCH resource with index [image: ], [image: ], as
	[image: ]
where [image: ] is a number of CCEs in CORESET [image: ] of the PDCCH reception for the DCI format as described in Clause 10.1, [image: ] is the index of a first CCE for the PDCCH reception, and [image: ] is a value of the PUCCH resource indicator field in the DCI format, where  if the PUCCH resource indicator field includes 0 bit.
< Unchanged part is omitted >
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