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Introduction
In this contribution, we discuss the questions raised in the replied LS on from RAN2 CSI-RS capabilities FG 2-33/36/40/41/43 (R2-2002415 [1]).
Q1:	Definition of CSI-RS ports/resources configured for the TDM case.
RAN2 understand that the legacy triplet included in SupportedCSI-RS-Resource is relevant to the following definition in sub-clause 5.2.1.6 of TS 38.214.

[bookmark: _GoBack]In any slot, the UE is not expected to have more active CSI-RS ports or active CSI-RS resources than reported as capability.

RAN2 is wondering if the current running CR to 38.306 describing “active Tx ports/resources across multiple slots” by referring to sub-clause 5.2.1.6 of TS 38.214 is in line with RAN1’s understanding.
Q2:	The maximum value of simultaneous CSI-RS resources and CSI-RS ports.
In the existing SupportedCSI-RS-Resource, the maximum value of simultaneous resources is 64 and the one of total Tx ports is 256. RAN2 is wondering if the existing value is enough to address the total capability across all CCs or the larger value is desirable.
Q3:	indication of maxNumberTxPortsPerResource in a per BC manner 
In the RAN1 LS it is stated that “To address above issue, RAN1 has agreed to recommend to introduce new per band capability signaling and per BC capability signaling for component 1 of FG2-36/2-40/2-41/2-43”. The component 1 of FG2-36/2-40/2-41/2-43 contains maxNumberTxPortsPerResource. Currently RAN2 had no consensus to whether to introduce maxNumberTxPortsPerResource per BC. Without this additional field, the number of ports for each resource would be determined based on the values indicated for the band on which the resource is configured, like in Rel-15 signaling (given in the existing per-band signaling). See Annex A for an example. RAN2 would appreciate if RAN1 could provide feedback if this structure does not serve the intended purpose
Clarification of RAN1 intention
The received LS from RAN2 is a reply to RAN1 LS R1-1913276 [2]. The intention of RAN1 LS is to solve underreporting issues with CSI-RS capabilities FG2-36/40/41/43. Let us consider following example.
· If there is active CSI-RS on Band A only, UE’ s actual capability on Band A for typeI single panel is (8,2,16) – 2-resource each with 8-port.
· If there is active CSI-RS on Band B only, UE’ s actual capability on Band B for typeI single panel is (8,2,16) – 2-resource each with 8-port. 
· If there is active CSI-RS on both Band A and Band B, UE’ s actual capability on Band A+B for typeI single panel is (8,2,16) – 2-resource each with 8-port.
Current signalling of FG2-36/40/41/43 is per-band, there is no signaling to limit the CSI-RS capability on Band A+B for typeI single panel (or other codebook). So, the UE would not report its actual capability (8,2,16) on Band A and (8,2,16) on Band B, because the gNB may schedule (8,2,16) on Band A and (8,2,16) on Band B simultaneously and this exceeds UE actual capability on Band A+B. To avoid the scheduling exceeding actual capability, the UE may have to report (8,1,8) on Band A and (8,1,8) on Band B, thus losing its actual capability on Band A and Band B, which is (8,2,16).
To solve this problem, the most straightforward way is to introduce a per-BC capability signalling for each of FG2-36/40/41/43. If the UE may report (8,2,16) Band A+B, the UE would be able to report (8,2,16) on Band A and (8,2,16) Band B, as the CSI-RS resources on Band A+B is also constrained by the per-BC signalling in addition to per band capability.
Besides, a new version of the per-band signalling for each of FG2-36/40/41/43 is needed for backward compatibility. If the UE report (8,2,16) on Band A and (8,2,16) Band B via the old per-band signalling, the old gNB would assume UE is capable of (8,2,16) on Band A and (8,2,16) on Band B simultaneously, as the old gNB is not able to read the new per-BC signalling. So, the UE would still report (8,1,8) on Band A and (8,1,8) on Band B via old per-band signalling for the old gNB, while report (8,2,16) on Band A and (8,2,16) Band B via the new per-band signalling, and (8,2,16) on Band A+B via per-BC signalling for the new gNB.
There shall be no intention to change FG2-33. In our view, FG2-33 is used to signal the capability of entire CSI engine. How the entire CSI engine can be partitioned in terms of codebook types, bands, number of ports per resource, is captured in FG2-36/40/41/43. The issue raised in [2] is to clarify the partition of CSI engine in terms of band combinations for each type of codebooks and for each number of ports per resource. Based on the discussion, we propose
Proposal 1: in the response to RAN2, clarify
· The intention is to change FG2-36/40/41/43, not FG2-33.
· Clarify the intention of new per-BC capability for each of FG2-36/40/41/43 is to provide codebook specific constraint of CSI-RS resources on Band combinations. It would encourage UE to report more aggressive number in per-band signalling for each of FG2-36/40/41/43 (new version). This constraint would be jointly used with per-band capability for each of FG2-36/40/41/43 when there are active CSI-RS on bands included in the band combination.
· Clarify the intention of new version of per-band signalling for each of FG2-36/40/41/43 is for backward compatibility. New UE would report more aggressive number in the new version, but still report conservative number in the old version.
Discussion on Q1
In legacy per-band capability signalling of FG2-36/40/41/43, our understanding is the following
· At any time, UE is not expected to have the more active CSI-RS ports or more active resources than its reported capability on a certain band. 
· It further implicitly means that, at any time, if there is active CSI-RS on band A and active CSI-RS on band B, the gNB shall only consider the limitation on Band A and Band B, there is no further limitation on active CSI-RS for Band A+B.
For the new per-band capability and per-BC capability signalling of FG2-36/40/41/43, our understanding is that
· At any time, UE is not expected to have more active CSI-RS ports or more active resources than its reported capability on a certain band or on a certain band-combination
· A further description can be: at any time, the gNB shall consider the limitation reported for Band A, Band B, and additionally consider the limitation reported for Band A+B.
Besides, the current wording “TDM”, “configured” and “across multiple slots” in RAN2 LS seems inaccurate due to the following reason:
On the term “TDM”: Both the old version and new version of per-band signalling of FG2-36/40/41/43 would be used to limit the active CSI-RS on a band regardless of there is active CSI-RS on another band (i.e., no matter the active CSI-RS on two bands are TDMed or non-TDMed). So, saying the new-per band signalling is used for TDM case seems misleading. As mentioned above, the difference between the old and new version is the old version only expects  gNB to consider the constraint on Band A and Band B individually, while the new version is expected to be used jointly with the new per-BC signalling constraint for active CSI-RS concurrency across Band A and Band B.
On the term “configured”: as mentioned above and also mentioned in [2], the CSI-RS capability in FG2-36/40/41/43 is defined for active CSI-RS ports and active CSI-RS resources, which are defined in section 5.2.1.6 of TS38.214. Semi-persistent and aperiodic CSI-RS can be inactive if configured by not deactivated/triggered yet. RAN2 should adhere to “active” definition in RAN1.
On the term “cross multiple slots”: As discussed above, the capability is used to constrain the active CSI-RS at any given time. Duration of the limit has already clearly specified in RAN1. The definition of “cross multiple slots” is unclear to us.
Based on the discussion, we propose
Proposal 2: In the response to RAN2, clarify the definition of new per-band and new per-BC signalling as follows
· For each codebook, the new UE capability is conveyed jointly by new per-band signalling and new per-BC signalling. New per-band signalling limits the active CSI-RS resources at any time on the corresponding individual band (including intra-band CA, inter-band CA with active CSI-RS on a single band, inter-band CA with active CSI-RS on multiple bands). New per-BC signalling further limits the active CSI-RS resource for a specific codebook at any time across the bands included in the corresponding band combination (including intra-band CA, inter-band CA with active CSI-RS on a single band, inter-band CA with active CSI-RS on multiple bands).
· In contrast, current per band signalling does not expect gNB to honour the new per BC signalling when there is active CSI-RS on multiple bands included in the band combination.
Discussion on Q2
In our view, there is no need to introduce numbers larger than 64 resources or 256 total ports. These numbers were agreed as the max capability for the entire CSI engine in FG2-33, and were reused for FG2-36/40/41/43. Since the intention is to allow the UE to report its actual capability in per-band signalling, there should be no change in the entire CSI engine. The new-BC capability signaling should be also within the entire CSI engine.
Proposal 3: The existing values are enough for the new per-band and new per-BC signalling.
Discussion on Q3
First, as the intention is to extend FG2-36/40/41/43 to per-BC, the new per-BC signalling should include everything included in the old per-band signalling of FG2-36/40/41/43. Second, in our view, the logic in the example of Annex A of [1] is incorrect. The example was how network schedule/configure active CSI-RS based on UE reported capability. However, this is not the key point of the discussion. The key point is whether the capability signalling reflects UE actual capability. In our view, UE’s actual capability of {maxNumberResourcesPerBand, totalNumberTxPortsPerBand} shall be dependent on maxNumberTxPortsPerResource. 
Let us reuse the example given by Annex A of [1], and first consider what would be UE’s actual capability and decide the reported capability based on the actual capability.
· The UE’s actual capability is {2,5} + {8,2} on Band A + B and {2,5}+{16,1} on Band A + Band B, 
· But the UE is not able to do {2,6} + {16,1} or {2,7} + {16,1}. 
This example shows that 
· If, across Band A+B, maxNumberTxPortsPerResource=8, the UE would report maxNumberResourcePerBC=7 and totalNumberTxPortsPerBC=26. 
· If, across Band A+B, maxNumberTxPortsPerResource=16, the UE would report maxNumberResourcePerBC=6 and totalNumberTxPortsPerBC=26. 
The example in Annex A does not exclude {2,6}+{16,1} or {2,7}+{16,1}, so UE would underreport its per-band capability to {6,32}. Thus, based on the discussion, we propose
Proposal 4: for the new per-BC signalling, UE shall report triplets of {maxNumberTxPortsPerResource,  maxNumberResourcesPerBand, totalNumberTxPortsPerBand}.
Since the new per BC capability is used jointly with the new per band capability, it is also important to emphasis these two capabilities need to have the same structure as we are adding new codebooks over time. Hence
Proposal 5: RAN1 recommends the new per-BC signalling should have the same structure as the new per band signalling.

Conclusion
In this contribution, we discuss the questions raised in RAN2 LS R2-2002415. Based on the discussion, we propose
Proposal 1: in the response to RAN2, clarify
· The intention is to change FG2-36/40/41/43, not FG2-33.
· Clarify the intention of new per-BC capability for each of FG2-36/40/41/43 is to provide codebook specific constraint of CSI-RS resources on Band combinations. It would encourage UE to report more aggressive number in per-band signalling for each of FG2-36/40/41/43 (new version). This constraint would be jointly used with per-band capability for each of FG2-36/40/41/43 when there are active CSI-RS on bands included in the band combination.
· Clarify the intention of new version of per-band signalling for each of FG2-36/40/41/43 is for backward compatibility. New UE would report more aggressive number in the new version, but still report conservative number in the old version.
Proposal 2: In the response to RAN2, clarify the definition of new per-band and new per-BC signalling as follows
· For each codebook, the new UE capability is conveyed jointly by new per-band signalling and new per-BC signalling. New per-band signalling limits the active CSI-RS resources at any time on the corresponding individual band (including intra-band CA, inter-band CA with active CSI-RS on a single band, inter-band CA with active CSI-RS on multiple bands). New per-BC signalling further limits the active CSI-RS resource for a specific codebook at any time across the bands included in the corresponding band combination (including intra-band CA, inter-band CA with active CSI-RS on a single band, inter-band CA with active CSI-RS on multiple bands).
· In contrast, current per band signalling does not expect gNB to honour the new per BC signalling when there is active CSI-RS on multiple bands included in the band combination.
Proposal 3: The existing values are enough for the new per-band and new per-BC signalling.
Proposal 4: For the new per-BC signalling, UE shall report the triplet of {maxNumberTxPortsPerResource,  maxNumberResourcesPerBand, totalNumberTxPortsPerBand}.
Proposal 5: RAN1 recommends the new per-BC signalling should have the same structure as the new per band signalling.
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