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1. Overall Description:
RAN1 would like to provide replies on the following questions from RAN2 in R2-2002415:

Q1: Definition of CSI-RS ports/resources configured for the TDM case.
	RAN2 understand that the legacy triplet included in SupportedCSI-RS-Resource is relevant to the following definition in sub-clause 5.2.1.6 of TS 38.214.

In any slot, the UE is not expected to have more active CSI-RS ports or active CSI-RS resources than reported as capability.

RAN2 is wondering if the current running CR to 38.306 describing “active Tx ports/resources across multiple slots” by referring to sub-clause 5.2.1.6 of TS 38.214 is in line with RAN1’s understanding.



Answer to Q1: RAN1 has the same understanding with the CR (R2-2000689) mentioned in Q1.

Q2: The maximum value of simultaneous CSI-RS resources and CSI-RS ports.
	In the existing SupportedCSI-RS-Resource, the maximum value of simultaneous resources is 64 and the one of total Tx ports is 256. RAN2 is wondering if the existing value is enough to address the total capability across all CCs or the larger value is desirable.



[bookmark: _GoBack]Answer to Q2. RAN1 understands that the existing maximum value is enough for the new capability. The maximum value for CSI-RS resources and Tx ports for the new capability are upper limited by the existing ones maxNumberSimultaneousNZP-CSI-RS-ActBWP-AllCC and totalNumberPortsSimultaneousNZP-CSI-RS-ActBWP-AllCC, respectively, of which maximum values are limited to 64 and 256, respectively [1]. RAN1 did not find a clear reason to extend the values beyond that.

Q3: indication of maxNumberTxPortsPerResource in a per BC manner
	In the RAN1 LS it is stated that “To address above issue, RAN1 has agreed to recommend to introduce new per band capability signaling and per BC capability signaling for component 1 of FG2-36/2-40/2-41/2-43”. The component 1 of FG2-36/2-40/2-41/2-43 contains maxNumberTxPortsPerResource. Currently RAN2 had no consensus to whether to introduce maxNumberTxPortsPerResource per BC. Without this additional field, the number of ports for each resource would be determined based on the values indicated for the band on which the resource is configured, like in Rel-15 signaling (given in the existing per-band signaling). See Annex A for an example. RAN2 would appreciate if RAN1 could provide feedback if this structure does not serve the intended purpose.



Answer to Q3. RAN1 has no issue on excluding the field maxNumberTxPortsPerResource in the new capability signalling.

2. Actions:
To RAN2
ACTION: 	RAN1 respectfully asks RAN2 to take the above information into account in their further work

3. Date of Next Meetings:
TSG-RAN WG1 Meeting #101-e 	May 25 – June 5 2020		e-meeting
TSG-RAN WG1 Meeting #102 	24 – 28 August 2020		Toulouse, France
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