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1. Overall Description:
RAN1 would like to thank RAN2 for their LS on reply and questions for CSI-RS capabilities (FG 2-33/36/40/41/43). The LS had three questions addressed to RAN1, and RAN1 would like to provide answers to those three questions in this response.
	Q1:	Definition of CSI-RS ports/resources configured for the TDM case.
RAN2 understand that the legacy triplet included in SupportedCSI-RS-Resource is relevant to the following definition in sub-clause 5.2.1.6 of TS 38.214.

In any slot, the UE is not expected to have more active CSI-RS ports or active CSI-RS resources than reported as capability.

RAN2 is wondering if the current running CR to 38.306 describing “active Tx ports/resources across multiple slots” by referring to sub-clause 5.2.1.6 of TS 38.214 is in line with RAN1’s understanding.


For the question 1, the definition of the number of CSI-RS ports/resources are specified as following in sub-clause 5.2.1.6 of TS 38.214:
In any slot, the UE is not expected to have more active CSI-RS ports or active CSI-RS resources than reported as capability. NZP CSI-RS resource is active in a duration of time defined as follows. For aperiodic CSI-RS, starting from the end of the PDCCH containing the request and ending at the end of the PUSCH containing the report associated with this aperiodic CSI-RS. For semi-persistent CSI-RS, starting from the end of when the activation command is applied, and ending at the end of when the deactivation command is applied. For periodic CSI-RS, starting when the periodic CSI-RS is configured by higher layer signalling, and ending when the periodic CSI-RS configuration is released. If a CSI-RS resource is referred by N CSI reporting settings, the CSI-RS resource and the CSI-RS ports within the CSI-RS resource are counted N times.
In any slot, the UE is not expected to have more active CSI-RS ports/resources than reported as UE capability. NW handles CSI processing capability across bands in a TDMed fashion. When processing a particular band, UE still should not expect active Tx ports/resources than what is reported for that band as its capability. Hence, there is no need to report the active Tx ports/resources across multiple slots.


	Q2:	The maximum value of simultaneous CSI-RS resources and CSI-RS ports.
In the existing SupportedCSI-RS-Resource, the maximum value of simultaneous resources is 64 and the one of total Tx ports is 256. RAN2 is wondering if the existing value is enough to address the total capability across all CCs or the larger value is desirable.


For the question 2, there is no need of changing those values. The motivation of the LS (R1-1913295) is to avoid under-reporting of the triplet included in SupportedCSI-RS-Resource, than the actual UE’s supporting capability, and RAN1 has no intention to increase the maximum reporting value of simultaneous CSI-RS resources.

	Q3:	indication of maxNumberTxPortsPerResource in a per BC manner 
In the RAN1 LS it is stated that “To address above issue, RAN1 has agreed to recommend to introduce new per band capability signaling and per BC capability signaling for component 1 of FG2-36/2-40/2-41/2-43”. The component 1 of FG2-36/2-40/2-41/2-43 contains maxNumberTxPortsPerResource. Currently RAN2 had no consensus to whether to introduce maxNumberTxPortsPerResource per BC. Without this additional field, the number of ports for each resource would be determined based on the values indicated for the band on which the resource is configured, like in Rel-15 signaling (given in the existing per-band signaling). See Annex A for an example. RAN2 would appreciate if RAN1 could provide feedback if this structure does not serve the intended purpose.


For the question 3, RAN1’s intention of “component 1” of FG2-36/2-40/2-41/2-43 in LS (R1-1913295) means supportedCSI-RS-ResourceList and the triplet therein. Within the triplet, in addition to reporting maxNumberResourcesPerBand and totalNumberTxPortsPerBand per band, it is beneficial to report max. number of CSI-RS resources/ports per BC as well for each CSI codebook type, to avoid UE’s under-reporting. 
RAN1 understands that current FG2-33 can report the max/total number of “simultaneous” CSI-RS resources/ports per BC (common for all CSI codebook types), and the definition of “simultaneous” is the max number of active CSI-RS resources/ports in a slot, where the active CSI-RS is defined in sub-clause 5.2.1.6 of TS 38.214. However, reporting only a single combination of max. CSI-RS resources/ports per BC is not sufficient to solve the under-reporting issue. This is because, due to hardware limitations in UE, it is difficult to derive a relation between max. number of resources and ports based on the reported combination. For instance, assume that, for a given band, UE supports two triplets (in supportedCSI-RS-ResourceList), {16, 1, 16} and {8, 2, 12}. As it can be observed, when maxNumberResourcesPerBand is 1, totalNumberTxPortsPerBand is 16. But, when maxNumberResourcesPerBand is 2, totalNumberTxPortsPerBand becomes 12, not 16. This is solely due to the hardware limitation in UE. Further, FG2-33 is common for all CSI codebook types which again is a limitation and can lead to capability under-reporting. 
Hence, RAN1 proposes RAN2 to consider enhancement of FG2-33 to enable reporting multiple combinations of max. number of CSI-RS resources and CSI-RS ports per BC per each CSI codebook type. Although it is up to RAN2 to decide the max. size of list to report the combinations of FG2-33, one example is the same size as the list of triplets (i.e., maxNrofCSI-RS-Resources = 7) per each CSI codebook type. Even if a few (e.g. 2, or 3)  combinations of FG2-33 is supported per BC per each CSI codebook type, it helps to avoid UE’s under-reporting on FG2-36/2-40/2-41/2-43. Annex A shows the issue of the current FG2-33, and why the multiple combinations of FG2-33 avoid the UE’s under reporting.
As long as the max number of CSI-RS ports per resource is defined for per band, there is no need to separately report maxNumberTxPortsPerResource per BC.

2. Actions:
To RAN2.
ACTION: 	RAN1 respectively asks RAN2 to take the above answers into account for the specification work of extend the signalling in TEI16. 

3. Date of Next RAN1 Meetings:
RAN1 Meeting #101bis-e       25th May – 5th June 2020	e-meeting.
RAN1 Meeting #102	             24th – 28th August 2020		Toulouse, France.


Annex A
UE reports triplets per band as follows: 

BandNR: 
  Band A: [
    maxNumberTxPortsPerResource = 16
    maxNumberResourcesPerBand = 1
    totalNumberTxPortsPerBand = 16
  ], [
    maxNumberTxPortsPerResource = 8
    maxNumberResourcesPerBand = 2
    totalNumberTxPortsPerBand = 12
  ]

  Band B: [
    maxNumberTxPortsPerResource = 16
    maxNumberResourcesPerBand = 1
    totalNumberTxPortsPerBand = 16
  ], [
    maxNumberTxPortsPerResource = 8
    maxNumberResourcesPerBand = 2
    totalNumberTxPortsPerBand = 12
  ]


In case UE is capable of (maxNumberResourcesPerBC, totalNumberTxPortsPerBC) = (1, 16), (2, 12) per band combination A+B, current FG2-33 only allows to report single combination. UE should select one of the combinations. For example, 

Case 1) UE reports (1, 16) for FG2-33 as following:
 
BandCombination: A+B [
    maxNumberResourcesPerBC = 1
    totalNumberTxPortsPerBC = 16
  ]

In this case, 2 CSI-RS are not configured because of the limitation of FG2-33, i.e. if periodic CSI-RS is configured on any band, the CSI reporting is no longer supported on the other band. To support the CSI reporting on the both bands, only aperiodic CSI-RS resources can be configured in different slots by TDM on each band.


Case 2) UE reports (2, 12) for FG2-33 as following:
 
BandCombination: A+B [
    maxNumberResourcesPerBC = 2
    totalNumberTxPortsPerBC = 12
  ]

In this case, when UE is configured CSI-RS on a single band (on either band A or B), 16 ports CSI-RS cannot be configured, due to the limitation of FG2-33. 


If FG2-33 is enhanced to enable to report multiple combinations of FG2-33, UE can report following.

BandCombination: A+B [
    maxNumberResourcesPerBC = 1
    totalNumberTxPortsPerBC = 16
  ], [
    maxNumberResourcesPerBC = 2
    totalNumberTxPortsPerBC = 12
  ]

[bookmark: _GoBack]In this case, UE can report correctly as UE supports on this band combination. gNB can configure 1 CSI-RS with up to 16 ports on either band, or can configure 2 CSI-RS with up to total 12 ports.


