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1. Overall Description:
RAN1 would like to thank RAN2 for the LS R2-2002415 on UE capabilities of FG2-36/2-40/2-41/2-43. 
In R2-2002415, RAN2 asked three questions on the detailed solutions to the under-report issue of UE capabilities FG2-36/2-40/2-41/2-43. RAN1 would like to provide the answers as follows.
Q1:	Definition of CSI-RS ports/resources configured for the TDM case.
RAN2 understand that the legacy triplet included in SupportedCSI-RS-Resource is relevant to the following definition in sub-clause 5.2.1.6 of TS 38.214.
In any slot, the UE is not expected to have more active CSI-RS ports or active CSI-RS resources than reported as capability.
RAN2 is wondering if the current running CR to 38.306 describing “active Tx ports/resources across multiple slots” by referring to sub-clause 5.2.1.6 of TS 38.214 is in line with RAN1’s understanding.
[RAN1]: This is different from RAN1 understanding. The RAN1 specification is clear that these numbers are counted in one slot.

Q2:	The maximum value of simultaneous CSI-RS resources and CSI-RS ports.
In the existing SupportedCSI-RS-Resource, the maximum value of simultaneous resources is 64 and the one of total Tx ports is 256. RAN2 is wondering if the existing value is enough to address the total capability across all CCs or the larger value is desirable.
[RAN1]: These maximum numbers are sufficient.

Q3:	indication of maxNumberTxPortsPerResource in a per BC manner 
In the RAN1 LS it is stated that “To address above issue, RAN1 has agreed to recommend to introduce new per band capability signaling and per BC capability signaling for component 1 of FG2-36/2-40/2-41/2-43”. The component 1 of FG2-36/2-40/2-41/2-43 contains maxNumberTxPortsPerResource. Currently RAN2 had no consensus to whether to introduce maxNumberTxPortsPerResource per BC. Without this additional field, the number of ports for each resource would be determined based on the values indicated for the band on which the resource is configured, like in Rel-15 signaling (given in the existing per-band signaling). See Annex A for an example. RAN2 would appreciate if RAN1 could provide feedback if this structure does not serve the intended purpose.
[RAN1]: RAN1’s understanding is that to serve the purpose of avoiding UE under reports these capabilities, maxNumberTxPortsPerResource should also be per BC. The reason is that the complexity of CSI computation does not change linearly with the number of ports per resource. Hence if only the other two numbers are per BC, it is not sufficient to describe the UE complexity in one band combination. 

2. Actions:
To RAN2 group
RAN1 respectfully requests RAN2 to take the above information into consideration.
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