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1 Introduction
[bookmark: _Hlk34386695]This document provides summary of email discussion [100e-NR-LTE_NR_DC_CA_enh-ScellDormancy-02] on below issues identified during preparation phase of RAN1-100e e-meeting [10],[11]
b. Corrections to address unclear/missing parts
i. Clarification(s) related to dormancy handling when UE is configured with CIF – [2],[4],[7],[9]
ii. Clarification that dormancy indication not applicable to CS-RNTI – [3],[5]
iii. Clarification on presence of dormancy indication bits – [8]

Outcome of email discussion is provided section 3. TPs associated with email discussion are in R1-2001420 [12].
2. Discussion
2.1 Dormancy indication when UE is configured with CIF
In [2],[4],[7],[9] dormancy handling when UE is configured with CIF was discussed, and following was mentioned
· “UE does not expect the CIF value other than ‘0’ in Case 1 or Case 2 PDCCH ”  -- [2]
· “Clarify that cross-carrier scheduling DCI format 1_1 can indicate dormancy on a Pcell” – [4]
· “The DCI for SCell dormancy switching can only schedule a data on PCell if a data is scheduled” – [7]
· “Case 1 DCI is not used for cross-carrier scheduling. I.e., case 1 DCI should be limited to CIF=0” – [9]

2.1.1 Phase I – Discussion

This part needs to be finalized by 02/27.
2.1.1.1	Question 1 

Q1. When UE is configured with CIF, can ‘DCI format 0-1/1-1 on primary cell with CIF≠0’ be used for Case 1 Scell dormancy indication?
Companies are requested to indicate their view about the above question in the Table below.
	Company Name
	Yes/No
	Comments

	Intel
	NO
	If it is supported, some further work is needed for certain tricky combinations. For example, a PDSCH for a SCell is scheduled by DCI, meanwhile, the SCell is indicated to switch to dormant BWP. Will UE try to receive a PDSCH on a dormant BWP?

	NTT DOCOMO
	No
	According to RAN1 agreements, it has been assumed that Case 1 SCell dormancy indication is sent on primary cell with scheduling data on the primary cell.

	Huawei
	No
	

	LG
	No
	At the stage, we prefer simple and clear specification without potential further issues.

	ZTE
	Yes or No
	It seems that RAN1 has been assumed that Case 1 SCell dormancy indication can at least schedule data on the primary cell.
However, from network vendor point of view, it would offer some scheduling flexibility for us if CIF≠0 could be supported. We can go with the majority view.

	MTK
	NO
	Same as LG’s view. Simpler is better.

	vivo
	No
	If Case 1 dormancy indication supports cross-carrier scheduling, it will incur unclear UE behavior when a Scell is indicated to switch to dormant BWP but UE failed to receive the Scell’s PDSCH scheduled by Case 1 dormancy indication. Hence, for simplicity it is preferable that Case 1 dormancy indication can only schedule PDSCH transmission on Pcell, i.e. UE does not expect Case 1 dormancy indication with CIF value other than ‘0’. 

	Nokia, NSB
	Yes
	The case where gNB scheduled PDSCH on Scell indicated as dormant would be clear error case, given past discussion.  The same way as gNB shall not switch BWP to dormant BWP with BWPI. Simpler better, however, current spec does not preclude such behavior. So simplest it is to keep current specification? 

	CATT
	NO
	Case 1 dormancy indication is used to indicate the dormancy of the cell groups.   If CIF is supported, UE does not need to monitor PDCCH of some SCells.  The SCell dormancy indication is useless since UE would not monitor PDCCH of SCells.  

	Ericsson
	No
	Adding this extra functionality does not seem to be necessary at this stage. 

	Samsung
	No
	We also don’t see any necessity.

	Spreadtrum
	No
	We also don’t see any necessity. And share the similar view as intel, more clarification may be needed. So easiest way is to keep CIF = 0.

	Qualcomm
	No
	There seems no need to have more fixed DCI size overhead for cross carrier scheduling DCI.



2.1.1.2	Question 2 

Q2. When UE is configured with CIF, can ‘DCI format 1-1 on primary cell with CIF≠0’ be used for Case 2 Scell dormancy indication?

Companies are requested to indicate their view about the above question in the Table below.
	Company Name
	Yes/No
	Comments

	Intel
	NO
	What is the intention to set CIF≠0? Anyway no PDSCH is scheduled on Scell. We prefer to set CIF to 0 for simplicity

	NTT DOCOMO
	Yes
	There is no issue on Case 2 Scell dormancy indication with non-zero CIF value, and hence the restriction may not be necessary.

	Huawei
	Yes
	We do not see any issue. The Scell to be cross-scheduled by CIF can be different from the Scell to be dormant.

	LG
	No
	May not be a big issue. However, we prefer consistent design with case 1

	ZTE
	Yes
	We don’t see the need to impose any restriction for CIF for Case 2 Scell dormancy.

	MTK
	No
	For Case 2 Scell dormancy indication (with DCI formant 1-1), it is explicitly specified for Scell dormancy indication with some fields repurposed, while it is agreed in RAN1 #99 that “Other fields are not re-purposed”. For example, we can use Case 2 Scell dormancy indication to let Scells enter dormancy and at the same time switch Pcell to a small-bandwidth BWP for power saving. Hence, there still exists ambiguity if CIF≠0 for Case 2. For example, using CIF to switch one Scell to active BWP while the Case 2 Scell dormancy indication tells the Scell to switch to dormant BWP.

	Vivo
	No
	For Case 2 dormancy indication, it cannot schedule PDSCH transmission and the CIF will be ignored. To alignment the same solution as that for Case 1 dormancy indication can be adopted.

	Nokia, NSB
	Yes
	Of course, Case 2 cannot schedule transmission it is non-scheduling DCI. Agreement clearly states, other fields are not re-purposed, so baseline is that CIF operates as in legacy, i.e. indicates cell based on which the DCI format fields are interpreted. 

	CATT
	No
	If CIF is supported, UE does not need to monitor PDCCH of SCells.  The SCell dormancy indication is useless since UE would not monitor PDCCH of SCells.  

	Ericsson
	No
	Adding this extra functionality does not seem to be necessary at this stage.

	Samsung
	No
	We also don’t see any necessity.

	Spreadtrum
	No
	We also don't see any benefit. And in order to align with Case 1, CIF can be equal to 0 for Case 2.

	Qualcomm
	Yes
	For case 2 dormancy indication DCI, the consideration is different because there is no size overhead added to the DCI even if non-zero CIF is supported. We do not see an issue with case 2 SCell dormancy indication DCI that has a non-zero CIF.



2.1.2 Phase II – TP
See Approved TP1 related to Q1 in in R1-2001420
2.2 Dormancy indication not applicable to CS-RNTI
In [3],[5] the aspect of that dormancy indication not applicable to CS-RNTI was discussed, and the following was mentioned
· “… restrict that DCI format 1_1 for indicating Scell dormancy without scheduling any data is not applicable to CS-RNTI” – [3]
· “…DCI format 1_1 can be scrambled with C_RNTI, CS-RTNI, or SPS-RNTI. It is desirable to exclude SPS-RNTI to avoid ambiguity between dormancy indication and DL SPS release since they share the same special field value for FDRA field.” – [5]

2.2.1 Phase I – Discussion

2.2.1.1	Question 3

Q3. Can we agree that Case 2 dormancy indication using DCI format 1-1 is not supported for the case when DCI CRC is scrambled by CS-RNTI?

Companies are requested to indicate their view about the above question in the Table below.
	Company Name
	Yes/No
	Comments

	Intel
	Yes, agree
	The same special value of FDRA used for dormancy indication is also used for PDCCH validation. The conflictions in interpretation of the DCI fields are inevitable if both functionalities are supported. The simple way is to avoid dormancy indication by DCI scrambled by CS-RNTI. 

	NTT DOCOMO
	Yes
	As explained in [3] and [5], there is a confliction on FDRA field for Case 2 SCell dormancy indication and for DL SPS release when DCI CRC is scrambled by CS-RNTI. So, the proposal would be reasonable.

	Huawei
	Agree
	

	LG
	Yes
	We agree with Intel and NTT DOCOMO

	ZTE
	Yes
	To avoid FDRA configuration confliction, Case 2 dormancy indication using DCI format 1_1 is not supported for the case when DCI CRC is scrambled by CS-RNTI.

	MTK
	Yes
	To avoid FDRA configuration confliction, as mentioned above.

	Vivo
	Yes
	The RV and MCS fields which are re-purposed for Case 2 Scell dormancy indication cannot be used as the special fields for DL SPS or UL grant Type 2 meanwhile. To avoid ambiguity, CS-RNTI cannot be used to scramble DCI CRC of Case 2 dormancy indication.

	CATT
	Yes
	Agreed with vivo’s arguments.  

	Ericsson
	Yes
	CS-RNTI not needed since other RNTIs can be used for case 2 dormancy indication and avoid conflict with SPS validation.

	Samsung
	Yes
	

	Spreadtrum
	Agree
	Share similar views.

	Qualcomm
	Yes
	



2.2.2 Phase II – TP
See approved TP related to Q3 in R1-2001420
2.3 Presence of dormancy indication bits
In [8], a clarification related to presence of Scell dormancy bits was discussed and following was mentioned
[bookmark: OLE_LINK26]“…The field is only present when this format is carried by PDCCH on the primary cell within DRX Active Time and the UE is configured with at least two DL BWPs dormant BWP for at least one an SCell.”
2.2.1 Phase I – Discussion

2.3.1.1	Question 4

Q4. Can we agree to clarify in 38.212 that in DCI format 0-1/1-1, the “Scell dormancy indication” field is only present when UE is configured with a dormant BWP for at least one SCell?

	Company Name
	Agree/not agree that change is needed
	Comments

	Intel
	Not agreeable 
	What is the behavior if only one SCell is configured with dormant BWP and the SCell is deactivated by MAC CE? Shall the SCell dormancy indication field be removed for a DCI format of Pcell? Then is it not robust since the DCI format of Pcell will depend on the reception of a MAC CE. 

	NTT DOCOMO
	Agree
	Clarification is necessary.

	Huawei
	No
	No problem for the current spec and this change is not aligned with RAN1 agreements. 

	LG
	Not sure
	We are not sure if this should be specified or can be simply handled as one of an error cases.

	ZTE
	No
	Whether this DCI filed is presented or not is determined by the RRC parameter Scell-groups-for-dormancy-within-active-time. It seems the current spec is clear.

	MTK
	No
	We prefer to treat this as an error case as LG mentioned.

	Vivo
	Not agree
	Not necessary

	CATT
	No
	The proposed change is not clear

	Ericsson
	Agree 
	Clarification is necessary.
Current text is as follows : The field is only present when this format is carried by PDCCH on the primary cell within DRX Active Time and the UE is configured with at least two DL BWPs for an SCell.
Some clarification is needed to the highlighted part for the case where UE is configured with two BWPs and neither is a dormant BWP. 
Intention of our TP was to address above issue i.e. it says ‘Scell dormancy indication’ field does not need to be present if there is no dormant BWP configured for the UE, which is a more accurate formulation. 
We are OK with other alternate formulations e.g. deleting the blue highlighted text or some other way to address the issue. 
[bookmark: _Hlk33619064]To respond to Intel, the Scell dormancy indication field would be based on configuration and hence the field remains unaffected by the activation/deactivation MAC CE and there is no link to this discussion. 

	Samsung
	Agree
	Agree with Ericsson on deleting the blue highlighted test.

	Spreadtrum
	Not agree
	We think this sentence only want to show the agreements from RAN2, which is “The dormant BWP is configured only when the SCell is configured with at least one other UE-specific RRC configured BWP”. From this sight, we can keep it. 
Another reason is the exact bits for dormancy indication field can be configured, the issues raised can be solved by implementation.

	Qualcomm
	Not neccessary
	The original spec text is not wrong as it does not mean whenever at least two DL BWPs are configured, the dormancy indication field is present. I.e., having at least two configured DL BWPs is a condition for dormancy indication field to be included in the DCI, but not the only condition.




3 Conclusions
Following agreements and conclusion were made in Phase I
Agreements:
· When UE is configured with CIF, ‘DCI format 0-1/1-1 on primary cell with CIF≠0’ is not used for Case 1 Scell dormancy indication. 
· Case 2 dormancy indication using DCI format 1-1 is not supported for the case when DCI CRC is scrambled by CS-RNTI

Conclusion:
· Regarding the potential TP for the ‘SCell dormancy indication’ field description in 38.212 for DCI 0-1/1-1: 
· No spec update is necessary
Two TPs corresponding to the above agreements were endorsed and they are in R1-2001420 [12].
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