Page 4
Draft prETS 300 ???: Month YYYY
3GPP TSG-RAN WG1 Meeting #100-e	R1-2001303
Online, February 24th – March 6th, 2020

Agenda Item:	7.2.10.1
Source:	Apple
[bookmark: _GoBack]Title:	Outcome of email thread [100e-NR-LTE_NR_DC_CA_enh-ULPC-03]
Document for:	Discussion 
[bookmark: _Ref178064866]1	Introduction
This document discusses issue 5 and Issue 6 in [13] that are prioritized for the e-meeting during the preparation phase.

[100e-NR-LTE_NR_DC_CA_enh-ULPC-03] E-mail discussion/approval on the issue 5 and issue 6 in R1-2000846 by 2/28; if there is a spec impact, followed by endorsing the corresponding TP by 3/3 – Hong (Apple)
Companies are asked to provide their comments using the tables below the proposal for each issue. Initial input is requested by 2/26. Feel free to respond multiple times and to respond to other companies comments by adding more rows or even revising your earlier comment. Feel free to highlight the key comments in the body of an email for more dynamic discussion by email, but don’t attach the file to the email. Please also indicate if you agree with the proposal and proposed TP. If you would like to propose a revision of a TP, please copy-paste the TP in the table and make your revisions in the table.

The feature leader proposal will be provided in the later version after collecting companies inputs.
2	UL Power Control for NN-DC maintenance issues and priority
2.2 Maintenance or Editorial issues
Issue 5: Capture agreements for Semi-static Power Sharing (SPS)
For semi-static power control mode, it was proposed in [4][9][10] to capture the following agreement into specification: 
· + . 
For example, the following TP proposed in [9] can be considered to address this issue: 
	---------------------------- start TP1 to sub clause 7.6.2 of 38.213v16.0.0 ---------------------------------
…….
If a UE is provided NR-DC-PC-mode = Semi-static-mode1 or  NR-DC-PC-mode = Semi-static-mode2, the UE does not expect   and   to be configured such that 

If a UE is provided NR-DC-PC-mode = Semi-static-mode1, the UE determines a transmission power for the MCG or for the SCG as described in Clauses 7.1 through 7.5 using  or  as the maximum transmission power, respectively.
……..



Companies views on this identified clarification can be provided in the table below: 
	Companies 
	Views

	MTK
	We agree on this TP.

	Apple 
	Support the TP. 



[FL Proposal]: Agree above TP in R1-2000888

Issue 6: Clarification on specification context of SPS
One clarification on semi-static power control mode (i.e. issue 6-1) was raised in [4] and it was proposed to clarify the following: 
Proposal 1: In TS 38.213, for NR-DC-PC-mode = Semi-static-mode2, clarify the UE behaviour in the part of otherwise is for the transmission in slot  .
Companies views on this identified clarification can be provided in the table below: 
	Companies 
	Views

	MTK
	To our understanding, the interpretation of Option 1 (the UE determines a transmission power oft he MCG or the SCG in slot  without considering  or , respectively) in [4] is which intended when RAN1 agreed to support semi-static-mode 2 (Alt.1-2) in RAN1-98bis.

	ZTE
	We agree that it is for the transmission in slot i2. But it seems the current spec is clear since the description only mentions UL transmission in slot i2.

	Apple 
	We also think current spec is clear and the “otherwise part” refers to slot index 



[FL Proposal]: 
· The UE behavior in “otherwise…” section for semi-static mode-2 is for transmission in slot .
· Current spec is clear and no TP is needed. 

One more clarification on semi-static-mode 2 (i.e. issue 6-2) was brought up in [2] to collect common understanding. As shown in FIG.1 below (copied from [2]), the last part of slot i1 in MCG is UL symbols configured by tdd-UL-DL-ConfigurationCommon. PUSCH 1 is transmitted in SCG CC1 with 30 KHz SCS and PUSCH 2 is transmitted in SCG CC2 with 15 KHz. The first slot of SCG CC1 is regarded as slot i2. When calculating the Tx power for PUSCH 1, it is not clear whether PUSCH 2 shall be considered as the ‘ongoing transmission in slot i2’ since only part of PUSCH 2 transmission is located within slot i2. The maximum transmission power for PUSCH 1 varies from different interpretation: 
· Interpretation 1: PUSCH 2 is NOT considered as the ‘ongoing transmission in slot i2’, then PTotal is regarded as the maximum transmission power for PUSCH 1 since PUSCH 1 is not overlapped with the UL symbols in slot i1 of MCG.
· Interpretation 2: PUSCH 2 is considered as the ‘ongoing transmission in slot i2’, the PSCG is regarded as the maximum transmission power for PUSCH 1 since the ongoing PUSCH 2 transmission overlaps with the UL symbols in i1 of MCG. 

[image: ]
Figure 1 Interpretation of ‘ongoing transmission in slot i2’.
Companies views on this identified clarification can be provided in the table below: 
	Companies 
	Views

	MTK
	We think Interpretation 2 makes more sense. For Interpretation 1, PUSCH 1 would have maximum transmission power PTotal while PUSCH 2 would have maximum transmission power PSCG. This seems strange to us.

	ZTE
	Interpretation#2 is our understanding.
Note that the issue doesn’t exist in NE-DC semi-static power sharing (as shown below) because the numerology of each cell in LTE is always 15KHz. Furthermore, the 15KHz slot is always the longest slot, then there is no such kind of ambiguity.


If at least one symbol of slot  of the MCG that is indicated as uplink or flexible by tdd-UL-DL-ConfigurationCommon or tdd-UL-DL-ConfigurationDedicated overlaps with subframe  of the SCG


-	for subframe , the UE determines a transmission power for the SCG as described in [13, TS 36.213] using  as the maximum transmission power 
otherwise 

-	the UE determines a transmission power for the SCG as described in [13, TS 36.213] without considering  as the maximum transmission power

If Interpretation#2 is the common understanding, two ways can be considered.
1. Update "ongoing transmission in slot i2" to "ongoing transmission overlapping with slot i2" in this part of the spec.
2. Clarify that the slot i2 is based on the minimum numerology (i.e., longest slot) configured for SCG or MCG.

	QUALCOMM
	· [image: ]

	vivo
	For issue 5, we support to capture previous agreement in current spec.
For issue 6-1, it seems current spec is not broken even without the TP.
For issue 6-2, the interpretation 2 is our understanding.

	OPPO
	Here are our preference on the issues:
· Issue 5: support the TP to capture the agreement
· Issue 6: Support the TP to avoid potential confusion.  Although some companies think the current spec will not lead to any confusion,  all the companies acknowledge that the transmission in the part of "otherwise" is in slot i2.  There is no harm to explicitly say that the transmission in the part of "otherwise" is in slot i2 in the spec . It is just editorial change. 
· Issue 7:  We share the understanding of Interpretation 2

	MTK
	[image: ]

	Intel
	· Issue 5: OK for the TP with Fred’s clarfication
· Issue 6-1: The TP helps
· Issue 6-2: Interpretation 2 is our understanding

	Nokia/NSB
	Issue 5: we are O.K. with Fred’s modification.
Issue 6-1: Slightly prefer no updates
Issue 6-2: interpretation 2is our understanding

	Feature leader
	I think we are almost converged in all issues and following is FL proposal. 
 
 
	FL #1: (Modified TP based on Fred’s suggestion)
--------------------------- start TP1 to sub clause 7.6.2 of 38.213v16.0.0 ---------------------------------
…….
If a UE is provided NR-DC-PC-mode = Semi-static-mode1 or  NR-DC-PC-mode = Semi-static-mode2, the UE does not expect   and   to be configured such that 
 
If a UE is provided NR-DC-PC-mode = Semi-static-mode1, the UE determines a transmission power for the MCG or for the SCG as described in Clauses 7.1 through 7.5 using  or  as the maximum transmission power, respectively.
……..


 
On issue #6-1, all companies agreed that “otherwise …” talks about slot i2. 
Within the feedback so far, 4 companies (Qualcomm, OPPO, MTK, Intel) support to adopt TP and 1 company (Nokia) slightly prefer to no change. 
Hence, FL propose to adopt the following TP in R1-2000561 [OPPO] to fix this problem: 
On Issue #6-2: all interested companies shared the view that Interpretation 2 is intended behavior for semi-static mode -2. 
Given the potential ambiguity, it is good to have a TP to make spec more clear. 
@Xingguang, could you please a TP to capture interpretation 2 and then companies can review and give your feedback on it. Thanks. 
 
Please check the proposal and let me know if you have any comments on it by end of 02/27, PST


	ZTE
	Below please find our comments and TP.

For issue5: We added definition for these three notations.
	If a UE is provided NR-DC-PC-mode = Semi-static-mode1 or  NR-DC-PC-mode = Semi-static-mode2, the UE does not expect  and   to be configured such that , where  is the linear value of PMCG,  is the linear value of PSCG, and  is the linear value of a configured maximum transmission power for NR-DC operation in FR1 as defined in [8-3, TS 38.101-3].



For Issue6-1: We are OK for this proposal. However, "in slot i2" may also need to be clarified as discussed in Issue 6-2.

For Issue6-2: As shown below, we combined the TP for Issue 6-1 and Issue 6-2 together. Basically, we just change "in slot i2" to "overlapping with slot i2"

	If a UE is provided NR-DC-PC-mode = Semi-static-mode2
-     if at least one symbol of slot  of the MCG or of the SCG that is indicated as uplink or flexible to a UE by tdd-UL-DL-ConfigurationCommon and tdd-UL-DL-ConfigurationDedicated, if provided, overlaps with a symbol for any ongoing transmission in overlapping with slot  of the SCG or of the MCG, respectively, the UE determines a power for the transmission on the SCG or the MCG inoverlapping with slot  as described in Subclauses 7.1 through 7.5 using  or , respectively, as the maximum transmission power
-     otherwise, the UE determines a transmission power for the transmission on the MCG or the SCG overlapping with slot , as described in [8-3, TS 38.101-3] and in Subclauses 7.1 through 7.5 without considering  or , respectively




	Nokia/NSB
	I have to estimate the broken equations, and I assumed the broken parts are the same with previous version.
With that assumption, both TPs are O.K.

	Samsung
	Regarding the first part (Issue 5), I don’t think the text is needed as it describes a gNB misconfiguration for semi-static power sharing operation.
The UE does not really care about the values and the gNB knows that the UE behavior will be undefined when there is a misconfiguration as the maximum power is capped by PTotalNR-DC.
This is not a specification aspect.
 
For the second part, we’re fine with a minor editorial correction as follows
“… otherwise, the UE determines a transmission power for the transmission on the MCG or the SCG …“


	Feature leader
	
First, let me summarize the latest status on this issue: 
· Issue 5: 
· Need TP: Qualcomm, Vivo, OPPO, MTK, Intel, Nokia/NSB, Apple, ZTE
· Not need: Samsung. 
· Issue 6-1
· Need TP: All.
· ZTE TP vs. Samsung’s TP 
· Issue 6-2: 
· Interpretation 2: Qualcomm (need TP), Vivo, OPPO, MTK (need TP), Intel, Nokia/NSB, Apple, ZTE (Need TP)


On issue 5, I also shared the view that TP is needed because there is nowhere in specification that the P_MCG+P_SCG should be always smaller than P_total_NR_DC, even we already made this agreement. In other words, purely based on the current spec context, it is allowed  P_MCG+P_SCG >P_Total_NR-DC even for Semi-static Power control. I believe all the companies are on the same page that “P_MCG+P_SCG >P_Total_NR-DC” is a gNB misconfiguration for semi-static power sharing operation. However, it is missed in current spec. Consequently, other person who did not attend 3GPP meeting can not get this information purely based on specification context. This is the reason why majority companies want to capture it in spec to avoid the situation. 


On issue 6-1: This issue was originally raised in R1-2000561 by OPPO since the current spec mentions both i1 and i2 at the start. But it should be clear that the determination of power is talking about slot i2. In this sense, ZTE TP maybe slightly clearer. 


On issue 6-2: It is clear majority view that there is ambiguity and interoperation 2 is common understanding. To make it clear and avoid any mis-reading, it was proposed at least by 4 companies to capture it into spec. 


Given the current situation of companies inputs, especially considering the late comments from Aris passing my deadline :) and the ZTE TP is very simply and actually can address all the issue in a TP, I believe Aris can be very constructively flexible to accept ZTE TP as usual, with my explanation above. 


	Samsung
	A couple of clarifications and a question.
For Issue 6-2, we also agree with interpretation 2.
For Issue 6-1, there is no “Samsung TP” – it is just a comment that the first ‘transmission’ in the ZTE TP now becomes redundant and the text would be weird with it – it’s just basic use of English.
“… otherwise, the UE determines a transmission power for the transmission on the MCG or the SCG”
 
For Issue 5, can you please explain what the problem is if a gNB misconfiguration is not specified?
Why does the UE care?


	Feature leader
	Thanks a lot for the follow-up explanation. 
I see your point. So, basically your are ok with ZTE TP and just want to make monitor update. I agree with Aris update and let’s go with it.  

On the issue 5, without the TP, the problem is that UE can NOT determine whether the configuration is correct or mis-configuration? Current 38.213 just specify UE power control behavior in case “UE is provided NR-DC-PC-mode = semi-static-model”. So, in accordance to current spec, it is allowed gNB configure “P_MCG+P_SCG >P_Total_NR-DC even for Semi-static Power control”. Capturing this into spec makes thing more clear. Given this is majority companies preference and we made earlier agreement for it, I believe Aris can be ok with this TP. :) Thanks. 

@All, please check the latest version from ZTE with modification to reflect Aris comments: 
	If a UE is provided NR-DC-PC-mode = Semi-static-mode1 or  NR-DC-PC-mode = Semi-static-mode2, the UE does not expect  and   to be configured such that , where  is the linear value of PMCG,  is the linear value of PSCG, and  is the linear value of a configured maximum transmission power for NR-DC operation in FR1 as defined in [8-3, TS 38.101-3].




	If a UE is provided NR-DC-PC-mode = Semi-static-mode2
-     if at least one symbol of slot  of the MCG or of the SCG that is indicated as uplink or flexible to a UE by tdd-UL-DL-ConfigurationCommon and tdd-UL-DL-ConfigurationDedicated, if provided, overlaps with a symbol for any ongoing transmission in overlapping with slot  of the SCG or of the MCG, respectively, the UE determines a power for the transmission on the SCG or the MCG inoverlapping with slot  as described in Subclauses 7.1 through 7.5 using  or , respectively, as the maximum transmission power
-     otherwise, the UE determines a transmission power for the transmission on the MCG or the SCG overlapping with slot , as described in [8-3, TS 38.101-3] and in Subclauses 7.1 through 7.5 without considering  or , respectively




Please check the proposal and let me know if you have any comments on it ASAP. 


	Samsung
	Just a quick follow up.
 
For issue 5, there is no problem with capturing something in the specs, the question is a bit higher level.
Where do we stop saying “the UE does not expect …” to capture gNB misconfigurations – and why is it done for some cases and not for others?
This “the UE does not except” is meaningful sometimes when a particular situation that cannot be controlled occurs, but should be avoided for simple gNB misconfigurations and it was overdone on that front in Rel-15.
To give a trivial example – let say the UE is configured with 2 SCells and with cross-carrier scheduling and detect a DCI with CIF=3.
Do the specs need to capture what the UE expects or does not expect?
That is the reason why I think the TP for issue 5 is not needed – we’re loading the specs with empty statements and are doing so inconsistently.
In any case, although I don’t like it, no objection to agreeing to it.




3	Feature Leader Proposal
Based on the email discussions above, FL propose to adopt the following TPs proposed by ZTE to address the issues identified above: 
	
If a UE is provided NR-DC-PC-mode = Semi-static-mode1 or  NR-DC-PC-mode = Semi-static-mode2, the UE does not expect [image: ] and  [image: ] to be configured such that [image: ], where [image: ] is the linear value of PMCG, [image: ] is the linear value of PSCG, and [image: ] is the linear value of a configured maximum transmission power for NR-DC operation in FR1 as defined in [8-3, TS 38.101-3].




	If a UE is provided NR-DC-PC-mode = Semi-static-mode2
-     if at least one symbol of slot [image: ] of the MCG or of the SCG that is indicated as uplink or flexible to a UE by tdd-UL-DL-ConfigurationCommon and tdd-UL-DL-ConfigurationDedicated, if provided, overlaps with a symbol for any ongoing transmission in overlapping with slot [image: ] of the SCG or of the MCG, respectively, the UE determines a power for the transmission on the SCG or the MCG inoverlapping with slot [image: ] as described in Subclauses 7.1 through 7.5 using [image: ] or [image: ], respectively, as the maximum transmission power
-     otherwise, the UE determines a transmission power for the transmission on the MCG or the SCG overlapping with slot [image: ], as described in [8-3, TS 38.101-3] and in Subclauses 7.1 through 7.5 without considering [image: ] or [image: ], respectively
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« Onissue 5: the intention is reasonable and should be clarified. On the exact TP, some comments as following.
> Ithink Py and Psgg are not linear values of the maximurn transmission power for MCG and SCG; should be 5, and . ..
respectively. This is consistent with subsequent description and (Pyre, Pu) VS (3,1, ) in Section 7.6.177.6.1A.
> Also, the linear value of a configured maximum transmission power for NR-DC operation should be 5&-pc. This is consistent with
subsequent description.
« Onissue 6-1: the clarification is good. If there is no specific concern, it is good to adopt it.

« Onissue 6-2: interpretation 2 s our understanding.
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Issue 5: We agree on this TP, We also agree on Fred’s modified wording for this TP for better consistency with subsequent description
sstue 6-1: We support this TP. To our understanding, the interpretation of Option 1 (the UE determines  transmission power for the MCG o the SCG in slot i, without
considering Aycg or Pucc, respectively) in [4, R1-2000561] i which intended when RANI agreed to support semi-static-mode 2 (AL 1-2) in RAN1-98bis,

Issue 6-2: We share the understanding of Interpretation 2
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