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1. Background
At the RAN#96 meeting, a guidance from RAN plenary to the WGs has been agreed [1]:
	To task the relevant Working Groups (RAN1, 2, 4) to make progress on their discussions related to the RAN2 LS in R2-2204009, aim to ensure that Feature Group 6-1a “bwp-WithoutRestriction” works in an early implementable form in R18, or, possible R17, and report progress to RAN#97.



RAN1 and RAN4 discussed the issue and approved LSs stating following:
RAN1 LS [2]:
	RAN1 observation:
· For a UE supporting RLM/BM/BFR using CSI-RS within active DL BWP, FG6-1a works without issue.
Conclusion:
· To resolve the issue in the scenario described in the RAN2 LS (R2-2204009), RAN1 considers that SSB based RLM/BM/BFR that is outside active DL BWP is feasible and can be a solution
MediaTek, Samsung showed concern on the support of the scenario (active BWP without CSI-RS/SSB) mentioned in the RAN2 LS.



RAN4 LS [3]:
	Question 1:
Whether it is a valid scenario in the standard to support the operation of BWP without SSB where the UE does not perform BM/RLM/BFD due to the lack of necessary reference signal (SSB and CSI-RS) in the active BWP.
Answer:
From the existing RAN4 specification point of view, it is not a valid scenario.

Question 2:
If the answer to question 1 is that this is not valid, how should the UE perform BM/RLM/BFD when the active BWP does not contain SSB.
Answer:
RAN4 has examined the Rel-15, Rel-16 and Rel-17 specs. The following possible solutions for the issue are identified.
· Perform BM/RLM/BFD based on CSI-RS within active BWP 
· RAN4 has requirements to support BM/RLM/BFD based on CSI-RS within active BWP and no spec change is needed
· Following potential independent implementations/features requires either existing RAN4 requirements to be updated or new requirements to be developed.
· Perform BM/RLM/BFD based on SSB outside active BWP
· UE’s capability to operate using larger BW covering SSB outside active BWP, or a UE that is equipped with a separate RF chain
· BM/RLM/BFD on SSB outside BWP are performed with shared MG or NCSG for L3 measurement, or dedicated MG or NCSG for RLM/BFD/BM measurements. 
· NCD-SSB approach which would work with existing UE hardware architectures (FG6-1) and be compatible with existing RAN4 specifications for BM/RLM/BFD
· Note: RAN4 does not reach consensus on whether to work on the above items in Rel-17 including to update the existing RAN4 requirements or to develop new requirements



In this contribution, we provide our views on this issue.

2. Proposal
RAN1 concluded that SSB based RLM/BM/BFR that is outside active DL BWP is feasible and can be a solution to resolve the issue in RAN2 LS (R2-2204009). This is a first step to tackle the issue that RAN has tasked WGs to make progress. For the issue, RAN4 listed potential options with stating that RAN4 did not reach consensus on whether to work on them in Rel-17. Also, there was no consensus on whether to update the existing RAN4 requirements or to develop new requirements. 

As agreed in RAN#96, the solution should be early implementable in Rel-18 or enabled in Rel-17. Among the potential options listed in the RAN4 LS, “Perform BM/RLM/BFR based on SSB outside active BWP” with UE’s capability to operate using larger BW covering SSB outside active BWP or a UE that is equipped with a separate RF chain (i.e., without gap/interruption) meets this RAN#96 agreement and hence should be enabled. As assessed in Section 3, if gap/interruption is not required for measuring SSB outside active BWP for BM/RLM/BFR, the specification changes are quite minimal. Here in Section 3, we propose to introduce a new UE capability to avoid any potential NBC concern. Considering that the current specification already supports SSB measurement outside active DL BWP without gap/NCSG for RRM in Rel-16/17, there must be no feasibility issue with “SSB measurement outside active DL BWP without gap/interruption for BM/RLM/BFR”.

The case in which a UE requires gap or interruption for SSB measurement outside active BWP for BM/RLM/BFR should be a separate issue. Since gap/interruption for SSB outside active BWP for BM/RLM/BFR is new and requires RAN4 discussion on corresponding performance requirements, the expected specification impact and timeline are quite different. Therefore, it does not make sense to discuss together with the case where gap/interruption is not necessary.

We propose to task the WGs to support SSB based RLM/BM/BFR that is outside active DL BWP. Since it has to be early implementable in Rel-18 or in Rel-17, the case where measurement gap/interruption is not necessary shall be targeted first. With this simplification, the solution should be available in Rel-17. The specification impact is clear as observed in Section 3.

Proposal:
· Task the relevant Working Groups (RAN1, 2, 4) to support RLM/BM/BFR using SSB that is outside active DL BWP, aim to ensure that Feature Group 6-1a “bwp-WithoutRestriction” works in R17.
· Focus on the case where measurement gap/interruption is not necessary.
· Consider sending an LS to the relevant WGs.


3. Potential specification impacts (highlighted in red) for the proposal

TS38.306:
	bwp-WithoutRestriction
Indicates support of BWP operation without bandwidth restriction. The Bandwidth restriction in terms of DL BWP for PCell and PSCell means that the bandwidth of a UE-specific RRC configured DL BWP may not include the bandwidth of CORESET #0 (if configured) and SSB. For SCell(s), it means that the bandwidth of DL BWP may not include SSB.
	Band
	No
	N/A
	N/A

	Capability-x-y-z
Indicates support of SSB-based RLM, SSB-based BFD (if supported), SSB-based CBD (if supported), and SSB-based L1-RSRP/L1-SINR measurement (if supported) using SSB that is outside active DL BWP. The SSB is still within the bandwidth of the configured UE-specific carrier. The UE supporting this Capability-x-y-z shall also support bwp-WithoutRestriction.
	Band
	No
	N/A
	N/A



TS38.300:
	[bookmark: _Toc20387981][bookmark: _Toc29376061][bookmark: _Toc37231952][bookmark: _Toc46502007][bookmark: _Toc51971355][bookmark: _Toc52551338][bookmark: _Toc100782021]9.2.3.1	Overview
[…]
SSB-based Beam Level Mobility is based on the SSB associated to the initial DL BWP and can only be configured for the initial DL BWPs and for DL BWPs containing the SSB associated to the initial DL BWP. For other DL BWPs, Beam Level Mobility can be performed based on SSB associated to the initial DL BWP if the UE supports [Capability-x-y-z]. Otherwise, it can only be performed based on CSI-RS.
[…]
[bookmark: _Toc20387990][bookmark: _Toc29376070][bookmark: _Toc37231964][bookmark: _Toc46502021][bookmark: _Toc51971369][bookmark: _Toc52551352][bookmark: _Toc100782035]9.2.7	Radio Link Failure
In RRC_CONNECTED, the UE performs Radio Link Monitoring (RLM) in the active BWP based on reference signals (SSB/CSI-RS) and signal quality thresholds configured by the network. SSB-based RLM is based on the SSB associated to the initial DL BWP and can only be configured for the initial DL BWP and for DL BWPs containing the SSB associated to the initial DL BWP. For other DL BWPs, RLM can be performed based on SSB associated to the initial DL BWP if the UE supports [Capability-x-y-z]. Otherwise, it can only be performed based on CSI-RS. In case of DAPS handover, the UE continues the detection of radio link failure at the source cell until the successful completion of the random access procedure to the target cell.
[…]
[bookmark: _Toc37231965][bookmark: _Toc46502022][bookmark: _Toc51971370][bookmark: _Toc52551353][bookmark: _Toc100782036]9.2.8	Beam failure detection and recovery
[…]
SSB-based Beam Failure Detection is based on the SSB associated to the initial DL BWP and can only be configured for the initial DL BWPs and for DL BWPs containing the SSB associated to the initial DL BWP. For other DL BWPs, Beam Failure Detection can be performed based on SSB associated to the initial DL BWP if the UE supports [Capability-x-y-z]. Otherwise, it can only be performed based on CSI-RS.
[…]



TS38.213:
	[bookmark: _Toc12021442][bookmark: _Toc20311554][bookmark: _Toc26719379][bookmark: _Toc29894810][bookmark: _Toc29899109][bookmark: _Toc29899527][bookmark: _Toc29917264][bookmark: _Toc36498138][bookmark: _Toc45699164][bookmark: _Toc106629404]5	Radio link monitoring
The downlink radio link quality of the primary cell is monitored by a UE for the purpose of indicating out-of-sync/in-sync status to higher layers. Except for SSB based radio link monitoring for a UE supporting [Capability-x-y-z], tThe UE is not required to monitor the downlink radio link quality in DL BWPs other than the active DL BWP, as described in clause 12, on the primary cell. If the active DL BWP is the initial DL BWP and for SS/PBCH block and CORESET multiplexing pattern 2 or 3, as described in clause 13, the UE is expected to perform RLM using the associated SS/PBCH block when the associated SS/PBCH block index is provided by RadioLinkMonitoringRS.
If the UE is configured with a SCG, as described in [12, TS 38.331], and the parameter rlf-TimersAndConstants is provided by higher layers and is not set to release, the downlink radio link quality of the PSCell of the SCG is monitored by the UE for the purpose of indicating out-of-sync/in-sync status to higher layers. Except for SSB based radio link monitoring for a UE supporting [Capability-x-y-z], tThe UE is not required to monitor the downlink radio link quality in DL BWPs other than the active DL BWP on the PSCell.



TS38.133:
	8.1.1	Introduction
[…]
The UE shall monitor the downlink radio link quality based on the reference signal configured as RLM-RS resource(s) in order to detect the downlink radio link quality of the PCell, PSCell and deactivated PSCell as specified in TS 38.213 [3]. The configured RLM-RS resources can be all SSBs, or all CSI-RSs, or a mix of SSBs and CSI-RSs. Except for SSB based radio link monitoring for a UE supporting [Capability-x-y-z], UE is not required to perform RLM outside the active DL BWP.
[…]
8.1.2.1	Introduction
The requirements in this clause apply for each SSB based RLM-RS resource configured for PCell, PSCell or deactivated PSCell, provided that the SSB configured for RLM is actually transmitted within UE active DL BWP during the entire evaluation period specified in clause 8.1.2.2.
[…]

8.5.1	Introduction
[…]






The RS resource configurations in the set  on PCell, PSCell or deactivated PSCell (if configured) can be periodic CSI-RS resources and/or SSBs. RS resource configuration in the set  on SCell shall be periodic CSI-RS. Except for SSB based beam failure detection for a UE supporting [Capability-x-y-z], UE is not required to perform beam failure detection outside the active DL BWP. UE is not required to meet the requirements in clause 8.5.2 and 8.5.3 if UE does not have set . UE is not required to perform beam failure detection on a deactivated SCell, and also not required to perform beam failure detection on resources which is implicitly configured for a deactivated SCell. When more than 2 periodic CSI-RS resources on a CC are configured in the set  for current SCell or implicitly configured in the set  for other SCell, it is up to UE implementation to select two of CSI-RS resources in active BWP in current CC to perform beam failure detection. UE is not required to perform beam failure detection on a SCell on which  is not configured. 
[…]
8.5.2.1	Introduction

The requirements in this clause apply for each SSB resource in the set  configured for a serving cell, provided that the SSB configured for beam failure detection is actually transmitted within the UE active DL BWP during the entire evaluation period specified in clause 8.5.2.2. The requirements in this clause could not be applicable if UE is required to perform beam failure detection on more than 1 serving cell per band.
[…]
8.5.5.1	Introduction
The requirements in this clause apply for each SSB resource in the set [image: ] configured for a serving cell, provided that the SSBs configured for candidate beam detection are actually transmitted within UE active DL BWP during the entire evaluation period specified in clause 8.5.5.2. The requirements in this clause apply when UE is required to perform beam failure detection on no more than 1 serving cell per band. 
[…]
9.5.1	Introduction
When configured by the network, the UE shall be able to perform L1-RSRP measurements of configured CSI-RS, SSB or CSI-RS and SSB resources for L1-RSRP. The measurements shall be performed for a serving cell, including PCell, PSCell, or SCell, on the resources configured for L1-RSRP measurements within the active BWP except for SSB based L1-RSRP measurement for a UE supporting [Capability-x-y-z].
[…]
9.8.1	Introduction
[…]
The measurements shall be performed for a serving cell, including PCell, PSCell, or SCell, on the resources configured for L1-SINR measurements within the active BWP except for SSB based L1-RSRP measurement for a UE supporting [Capability-x-y-z].
[…]
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