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	Reason for change:
	During Rel-15 EN-DC discussions, the single UL operation was introduced to allow UE to cope with inter-modulation issues for certain band combinations under certain conditions, which are defined in TS38.101-3. That is, the UE was still required to support dual UL transmissions in the BC when those conditions were not valid. However, RAN4 has (during Rel-16 timeline) introduced some band combinations where single UL is the only specified operation mode (e.g. intra-band non-contiguous EN-DC such as DC_66A_n66A or intra-band contiguous EN-DC such as DC_71AA).
RAN plenary has discussed the report of singleUL-Transmission capability for band combination where dual uplink is not supported and a LS[RP-202932] is sent from RAN plenary and the following examples are listed:
Case 1: the UE reports DC_2A_7A_66A_n66A (i.e. UL allowed in 2A and n66A), singleUL-Transmission is not required to be reported
Case 2: the UE reports DC_2A_7A_66A_n66A (i.e. UL allowed in 66A and n66A), singleUL-Transmission is required to be reported
Case 3: the UE reports DC 66A_n66A, singleUL-Transmission is required to be reported
RAN2 is asked to “check if any specification clarification is needed to ensure there is no inter-operability issue between the UE side and network side, considering the report of singleUL-Transmission as described in RP-202622”
Therefore, RAN2 spec needs to explicitly clarify that singleUL-Transmission capability is required to be reported for a BC where only single UL transmission is allowed in RAN4 specs.

	
	

	Summary of change:
	1) singleUL-Transmission capability is mandated to be reported  for a BC where only single UL transmission where single UL is the only specified operation mode


Impact analysis
Impacted 5G architecture options:
SA, (NG)EN-DC, NE-DC, NR-DC

Impacted functionality:
Single uplink transmission

Inter-operability:

1.	   If the network is implemented according to the CR and the UE is not, the UE may report a BC where only single UL transmission is allowed without singleUL-Transmission capability, the network may consider such BC as invalid BC and ignore such a BC.
2.	   If the UE is implemented according to the CR and the network is not, there is no compability issue.

	
	

	Consequences if not approved:
	It is not so clear on how network interprets an inconsistent capability reported if singleUL-Transmission capability is not reported for a BC where only single UL transmission is allowed in RAN4 specs and mandated to report, the network may consider such BC as invalid BC or may provide a configuration that is not consistent with UE capabilities.
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	Definitions for parameters
	Per
	M
	FDD-TDD
DIFF
	FR1-FR2
DIFF

	asyncIntraBandENDC
Indicates whether the UE supports asynchronous FDD-FDD intra-band (NG)EN-DC with MRTD and MTTD as specified in clause 7.5 and 7.6 of TS 38.133 [5]. If asynchronous FDD-FDD intra-band (NG)EN-DC is not supported, the UE supports only synchronous FDD-FDD intra-band (NG)EN-DC.
	BC
	No
	FDD only
	FR1 only

	dualPA-Architecture
For an intra-band band combination, this field indicates the support of dual PAs. If absent in an intra-band band combination, the UE supports single PA for all the ULs in the intra-band band combination. For other band combinations, this field is not applicable.
	BC
	No
	N/A
	N/A

	dynamicPowerSharingENDC
Indicates whether the UE supports dynamic (NG)EN-DC power sharing between NR FR1 carriers and the LTE carriers. If the UE supports this capability the UE supports the dynamic power sharing behaviour as specified in clause 7 of TS 38.213 [11]. In this release of the specification, the UE supporting (NG)EN-DC shall set this field to supported.
	BC
	Yes
	N/A
	FR1 only

	dynamicPowerSharingNEDC
Indicates whether the UE supports dynamic NE-DC power sharing between NR FR1 carriers and the LTE carriers. If the UE supports this capability, the UE supports the dynamic power sharing behavior as specified in clause 7 of TS 38.213 [11].
	BC
	Yes
	N/A
	FR1 only

	intraBandENDC-Support
Indicates whether the UE supports intra-band (NG)EN-DC with only non-contiguous spectrum, or with both contiguous and non-contiguous spectrum for the (NG)EN-DC combination as specified in TS 38.101-3 [4].
If the UE does not include this field for an intra-band (NG)EN-DC combination the UE only supports the contiguous spectrum for the intra-band (NG)EN-DC combination.
	BC
	No
	N/A
	N/A

	interBandContiguousMRDC
Indicates for an inter-band (NG)EN-DC/NE-DC combination, where the frequency range of the E-UTRA band is a subset of the frequency range of the NR band (as specified in Table 5.5B.4.1-1 of TS 38.101-3 [4]), that the UE supports intra-band contiguous (NG)EN-DC/NE-DC requirements (see TS 38.101-3 [4]). If the field is absent for such an inter-band (NG)EN-DC/NE-DC combination, the UE supports intra-band non-contiguous (NG)EN-DC/NE-DC requirements.
	BC
	CY
	N/A
	N/A

	interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16
Indicates the UE supports FDD-FDD or TDD-TDD inter-band (NG)EN-DC/NE-DC operation with overlapping or partially overlapping DL bands with an (NG)EN-DC/NE-DC MRTD according to clause 7.6.2/7.6.5 in 38.133 [5] and inter-band RF requirements (i.e Type 2 UE). If the capability is not reported, the UE supports FDD-FDD or TDD-TDD inter-band operation with overlapping or partially DL bands with (NG)EN-DC/NE-DC MRTD<3us according to clause 7.6.3 in 38.133 [5] and intra-band RF requirements (i.e. Type 1 UE).
	BC
	No
	N/A
	FR1 only

	simultaneousRxTxInterBandENDC
Indicates whether the UE supports simultaneous transmission and reception in TDD-TDD and TDD-FDD inter-band (NG)EN-DC/NE-DC. It is mandatory for certain TDD-FDD and TDD-TDD band combinations defined in TS 38.101-3 [4].
	BC
	CY
	N/A
	N/A

	singleUL-Transmission
Indicates that the UE does not support simultaneous UL transmissions as defined in TS 38.101-3 [4]. The UE may only include this field for certain band combinations defined in TS 38.101-3 [4]. If included for a particular band combination, the field applies to all fallback band combinations of this band combination that are defined in TS 38.101-3 [4] as being allowed to include this field and does not apply to any other fallback band combinations defined in TS 38.101-3 [4].
The UE shall include this field for band combinations containing a band pair for which single UL transmission is the only specified operation mode in TS 38.101-3 [4] and if the UE supports UL on both bands. Otherwise, this feature is optional.

	BC
	FDNo
	N/A
	N/A

	spCellPlacement
[bookmark: _Hlk43474243]Indicates whether the UE supports a SpCell on FR1-FDD, FR1-TDD and/or FR2-TDD depending on which additional SCells of other frequency range(s) / duplex mode(s) are configured. It is applicable to SCG of (NG)EN-DC and MCG of NE-DC, where UL is configured on more than one of FR1-FDD, FR1-TDD and FR2-TDD in a cell group. If not included, the UE supports SpCell on any serving cell with UL in supported band combinations.
	UE
	No
	N/A
	N/A

	tdm-Pattern
Indicates whether the UE supports the tdm-PatternConfig for single UL-transmission associated functionality, as specified in TS 36.331 [17]. Support is conditionally mandatory in (NG)EN-DC for UEs that do not support dynamicPowerSharingENDC and for UEs that indicate single UL transmission for any (NG)EN-DC BC. Support is conditionally mandatory in NE-DC for UEs that do not support dynamicPowerSharingNEDC and for UEs that indicate single UL transmission for any NE-DC BC. The feature is optional otherwise.
	BC
	CY
	N/A
	FR1 only

	tdm-restrictionDualTX-FDD-endc-r16
Indicates whether the UE supports TDM restriction to LTE FDD PCell in (NG)EN-DC for dual UL transmission operation when tdm-PatternConfig2-R16 is configured, as specified in TS 36.331 [17]. UE indicates support this feature shall also indicate support of tdm-Pattern.
	BC
	No
	N/A
	FR1 only




