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1   Introduction
In RAN4#82bis and #83 meetings, the inter-cell synchronization requirement for the new CP length (200us) for the eMBMS enhancement (FeMBMS) was proposed [1,2, 3],  however after extensive discussion in RAN4, conclusion has not been made because one company considered the synchronization requirement is not in the scope of this WI but should be defined in TEI[4]. 
Because this issue is related to the previous RAN plenary conclusion[5] and the scope of eMBMS enhancement work item, we would like to discuss it in this RAN plenary.
2   Discussion
In RAN4#83 meeting, two contributions proposed new inter-cell synchronization requirements for new CP length for the eMBMS enhancement [1,3]. But it was argued that in RAN#72 meeting there was a conclusion that the inter-cell synchronization requirements should be discussed under TEI rather than WI for eMBMS enhancement. Thus in RAN#83 meeting (May 2017), no progress was made on the related proposals submitted under the agenda of eMBMS enhancement WI.
The conclusion in RAN#72 Busan meeting is shown below:
------------------------------------- Meeting report of RAN#72 meeting ---------------------------------------

RP-161255
Clarification on inter-cell synchronization for eMBMS
Huawei, HiSilicon, CMCC, 

CATT, China Unicom, 

CATR, Orange, Potevio, 

Intel, OPPO, China Telecom

proposal:

The inter-cell synchronization should be addressed for MBMS/eMBMS, and minute in RAN

Alt1: Add an objective to the eMBMS WID

Alt2: Task RAN4 to address this issue, by TEI or a separate WID for synchronization requirements linked to the 

WID for eMBMS

RAN chair: We could task RAN4 to address this issue under TEI.

Huawei: should be related to the WI

RAN chair: but you said this is a general issue from REL-9 onwards

Qualcomm: we would need TUs for RAN4 for it

CMCC: how can first objective be achieved without the synchronisation

conclusion: RAN4 is tasked to discuss the inter-cell synchronisation for MBMS/eMBMS under TEI for REL-14

The document was noted.
------------------------------------- Meeting report of RAN#72 meeting ---------------------------------------

Following the above conclusion in RAN#72 meeting, the inter-cell synchronization requirement was discussed in RAN4 and finally the following requirement was introduced in sub-clause 7.25 of TS36.133 before RAN4#82bis meeting.
--------------------------------------- Sub-clause 7.25 of TS36.133 ----------------------------------------

7.25
Cell phase synchronization accuracy for MBMS services (FDD)

7.25.1
Definition

Cell phase synchronization accuracy is defined as the maximum absolute deviation in frame start timing between any pair of cells that have overlapping coverage areas in the same MBSFN area.

7.25.2
Minimum requirements

For eNodeB capable of supporting MBMS services, the cell phase synchronization accuracy measured at BS antenna connectors shall be less than or equal to 5µs assuming 16.67µs CP length.
--------------------------------------- Sub-clause 7.25 of TS36.133 ----------------------------------------

In RAN4#83, there were different understandings on whether the conclusion in RAN#72 Busan meeting only covered MBMS/eMBMS (pre-Rel-14 features) or whether it also covered the Rel-15 eMBMS enhancement.
It is noted that when the requirement proposal was discussed in RAN#72, there was no final conclusion on whether to introduce the 1.25KHz subcarrier spacing and 200us CP length. Thus the requirement specified is only applicable to the use case with 16.67us CP length and 15KHz numerology. It was not discussed whether the above requirement can be applied to 200us CP length. 

Furthermore in RAN#75 the WID of eMBMS enhancement for LTE was revised by changing the RAN4 related objective to specify necessary UE RF, RRM and BS RF core requirements for new CP length (if identified) for eMBMS (RAN4). 
We consider that the inter-cell synchronisation requirement is in the scope of the WI eMBMS enhancement, because

·    the inter-cell synchronization requirement has already been specified in TS36.133 for MBMS as core part as shown above, so it is a necessary RRM core requirement that should be specified for eMBMS enhancement with the new CP length.
In [1] we discussed the inter-cell synchronization requirement for eMBMS enhancement for new CP length. The synchronization requirement is essential for the MBMS service. Without the synchronization between base stations, the signals from different base stations cannot be combined. So it is reasonable to specify the new inter-cell synchronization requirement with new CP length as a core requirement.
·    the WID objective updated in RAN#75 clearly said “specify necessary UE RF, RRM and BS RF core requirements for new CP length”.  Inter-cell synchronization requirement is therefore included as one of the RRM requirement.
·    defining inter-cell synchronisation requirement for Rel-9 eMBMS in TEI-14 should not be a reason for handling core requirement in TEI. Defining it in Rel-14 was only because such core requirement was missed in Rel-9 time frame and the only way to address it is in later release. 
Below we summarize the discussions and conclude that
· The inter-cell synchronization requirement for eMBMS enhancement is essential and is part of RRM core requirements;

· The existing core requirement for inter-cell synchronization cannot cover the use case with 200us CP length

· Defining the core RRM requirement for 200us CP length is in the WI scope of eMBMS enhancement 
No matter whether the inter-cell synchronisation requirement is defined under the FeMBMS WI or under TEI, since it is a core requirement, the design of the feature will be complete only after the requirement is defined.

Based on the above reasons we propose that

· Proposal: RAN should task RAN4 to specify the inter-cell synchronization requirement for 200us CP length for eMBMS enhancement under either the WID of eMBMS enhancement or under TEI.
3   Conclusions
In this contribution, we discussed how to handle the inter-cell synchronization requirements given that companies had different understandings on the related scope of eMBMS enhancement WID in RAN4. We propose that

· Proposal: RAN should task RAN4 to specify the inter-cell synchronization requirement for 200us CP length for eMBMS enhancement under either the WID of eMBMS enhancement or under TEI.
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