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1. Overall Description:

RAN would like to thank RAN WG2 for their LS on NR requirements (R2-165967). RAN discussed the questions in the LS from RAN WG2 and would like to provide the following guidance/answers: 
RAN2: Q1: Do the user plane latency requirements (i.e. delay requirements) for URLLC and eV2X apply during mobility events?

Reply from RAN: Yes. The latency requirements for URLLC and eV2X apply also during mobility events. Please note that mobility event is not just restricted to handover but any kind of events associated with mobility e.g. radio link failure (RLF on PCell or RLF on SCell), handover failure (HOF), setup/removal/change of SCell etc.
RAN2: Q2: What is the speed of the device and error rate at which the delay requirements for URLLC and eV2X apply?

Reply from RAN: RAN and RAN1 have been developing requirements, evaluation environments and methodology for URLLC and eV2X services:

· The latest status on the evaluation environment can be found in R1-168547.

· The requirements and generic evaluation methodology can be found in TR38.913 section 7.9 

· The URLLC service reliability  for a small packet (e.g. 20 bytes) is defined to be 1-10-5 with a user plane latency of 1ms
· The eV2X communication availability and resilience and user plane latency of delivery of a packet of size [300 bytes], the requirements are as follows:

· Reliability = 1-10-5, and user plane latency = [3-10 msec], for direct communication via sidelink and communication range of (e.g., a few meters)

· Reliability = 1-10-5, and user plane latency = [2] msec, when the packet is relayed via BS.

RAN2: Q3: What are the control plane latency requirements for LTE-NR interworking when LTE is the anchor and when NR is the anchor?

Reply from RAN: The latency requirements apply to the 5G system, and there needs to be a way for the 5G system to meet the requirements. Not all possible configurations and options need to meet all the requirements. The latency requirement applies for the best case, which can be assumed to be signalling over NR radio and the NR radio node being directly connected to the NetGen core

RAN2: Q4: What are the user plane latency requirements for LTE-NR interworking when LTE is the anchor and when NR is the anchor?
Reply from RAN: The latency requirements apply to the 5G system, and there needs to be a way for the 5G system to meet the requirements. Not all possible configurations and options need to meet all the requirements. The latency requirement applies for the best case, which can be assumed to be data over NR radio and the NR radio node being directly connected to the NextGen core.

2. Actions:

To RAN WG2 group.

ACTION: 
RAN asks RAN WG2 group to take in to account the provided guidance on NR requirements.
3. Date of Next TSG-RAN Meetings:

TSG-RAN Meeting #74 
5th – 8th December 2016
Vienna, Austria.

TSG-RAN Meeting #75
6th – 9th March 2017
Dubrovnik, Croatia.
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