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1. Overall Description:
In TS38.101-1, Ffor 3Tx inter-band UL CA with UL MIMO and with Tx diversity in power class 1.5, with either UL MIMO or Tx diversity in one band, the UE capability maxUplinkDutyCycle-interBandCA-PC2 is re-used from power class 2 and applied as a duty threshold in the SAR solution in the reference R4-2406580. From RAN4’s perspective, the reuse of the duty cycle value indicated by the capability is more convenient than introducing another capability, without causing technical issue in RAN4 specification. 
· Question#1: From RAN2’s view, is there any technical problem of reusing the capability of maxUplinkDutyCycle-interBandCA-PC2 to the SAR solution in PC1dot5?
As per the definition of the parameter, the capability maxUplinkDutyCycle-interBandCA-PC2 is applicable to inter-band CA defined in clause 6.2A.1.3, and the 3Tx operations in clause 6.2H.3.1 or 6.2L.3.1 are not included. 

[bookmark: _GoBack]In additioPn, in RAN2 specer TS 38.306, however,  the expected UE behavior if the capability maxUplinkDutyCycle-interBandCA-PC2-r17 is absent is that , the UE ‘shall work on power class 2’ by default. It is contradicted to what is specified for 3Tx inter band UL CA in power class 1.5 in RAN4 spePerc TS 38.101-1,. if the capability is absent,  the UE reported inter-band CA power class (i.e. power class 2 or 1.5 via powerclass IE) will be appliedFor a UE supporting power class 1.5, if the capability is absent, the UE is expected to work on power class 1.5. In this case, the capability maxUplinkDutyCycle-interBandCA-PC2-r17 is not forward-compatiblerequires update in TS 38.306.

	Definitions for parameters
	
	Per
	M
	FDD-TDD
DIFF
	FR1-FR2
DIFF

	maxUplinkDutyCycle-interBandCA-PC2-r17
Indicates the maximum average percentage of symbols during a certain evaluation period that can be scheduled for uplink transmission so as to ensure compliance with applicable electromagnetic energy absorption requirements provided by regulatory bodies. The average percentage of uplink symbols is specified in 6.2A.1.3 in TS 38101-1[2] and the capability applies to the CA combinations listed in table 6.2A.1.3-1 in TS 38101-1[2]. If the field is absent, UE shall work on power class 2 regardless of UL duty cycle and may use P-MPRc as defined in 6.2.4 in TS 38101-1[2] if necessary.
Value n50 corresponds to 50%, value n60 corresponds to 60% and so on.

NOTE:	Specific targeted UL duty cycle percentage is not assumed if the field is absent.
	BC
	No
	N/A
	FR1 only



Question#2: If there is no other technical problem in Q1, would RAN2 consider the approach above to update TS38.306?

	6.2H.3.1	UE maximum output power for inter-band UL CA with UL MIMO
…
If a UE supports power class 1.5 for the band combination listed in Table 6.2H.3.1-1:
–	if the field of UE capability maxUplinkDutyCycle-interBandCA-PC2 is present and 
–	if the average percentage of uplink symbols transmitted in a certain evaluation period is larger than maxUplinkDutyCycle-interBandCA-PC2 (The exact evaluation period is no less than one radio frame); or
–	if 10log10 ∑ pEMAX,c or PEMAX,CA which defined in clause 6.2H.3.4 is 23dBm or lower;
–	shall apply all requirements for the default power class and set the configured transmitted power as specified in clause 6.2H.3.4;
–	if the average percentage of uplink symbols transmitted in a certain evaluation period is larger than 0.5maxUplinkDutyCycle-interBandCA-PC2 but less than or equal to maxUplinkDutyCycle-interBandCA-PC2; or 
–	if 10log10 ∑ pEMAX,c or PEMAX,CA which defined in clause 6.2H.3.4 is between 23dBm and 26dBm;
–	shall apply all requirements for the power class 2 and set the configured transmitted power as specified in clause 6.2H.3.4;
–	else;
–	shall apply all requirements for the power class 1.5 and set the configured transmitted power as specified in clause 6.2H.3.4 (regardless of the average percentage of uplink symbols if the field of UE capability maxUplinkDutyCycle-interBandCA-PC2 is absent).




2. Actions:
To RAN2:
[bookmark: _Hlk155628821]ACTION: RAN4 respectfully asks RAN2 to assess Question#1, and update the capability of maxUplinkDutyCycle-interBandCA-PC2 to accommodate the SAR solution for 3Tx inter-band UL CA in power class 1.5, with either UL MIMO or Tx diversity in one band, if neededwith UL MIMO and with Tx diversity in power class 1.5.
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TSG-RAN4 Meeting#112  	 				19 – 23 August 2024				Maastricht, Netherlands

