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1	Overall description
[bookmark: _Hlk147921351]RAN1 would like to thank RAN2 for their LS on Parallel Tx Capability (R2-2401741/R1-2401943). In the LS RAN2 is asking for clarification on the RAN1 LS to RAN2 in R1-2312456 sent from RAN1#115 note 2
	Agreement
Simultaneous PUSCH and PUCCH transmissions of same priority on different inter-band cells is supported. 
· Note 1: Above applies since Rel-17. 
· Note 2: Above applies only for inter-band CA
· Note 3: Above is subject to one new RRC parameter and one new UE capability (per BC). When the new RRC parameter is provided, simultaneous PUSCH and PUCCH transmission of same priority is always applied on different cells belonging to different bands. 



RAN2 is asking the following questions to RAN1:
	During RAN2 discussion, there are 2 different understanding on this Note:
· Understanding #1: This capability can also be applied to the NR-DC band combination with the inter-band CA operation on the MCG/SCG
· Understanding #2: This capability can only be applied to the inter-band CA band combination
Thus RAN2 would like to confirm which understanding is aligned with RAN1’s intention.
Q1: For the application of  “Simultaneous PUSCH and PUCCH transmissions of same priority on different inter-band cells” capability, which understanding is aligned with RAN1’s intention?
· Understanding #1: This capability can also be applied to the NR-DC band combination with the inter-band CA operation on the MCG/SCG;
· Understanding #2: This capability can only be applied to the inter-band CA band combination



RAN1 Response to Q1: RAN1 sees no reason to rule out NR-DC band combinations with inter-band CA on MCG/SCG. I.e. Interpretation #1 is in line with the RAN1 view.

	Based on the Q1, RAN2 also went though the other parallex Tx capabilities and would like to confirm the below 2 further questions:
[bookmark: OLE_LINK4]Q2: Whether Features listed in the Table 1 follow understanding #1 or understanding #2?
Table 1: Parallel Tx Capability with Inter-band CA
	FG Index
	Ran1 Description in the Feature list Table
	Current Ran2 Field description

	4-25(R15)
	Parallel SRS and PUCCH/PUSCH transmission across CCs in inter-band CA
	parallelTxSRS-PUCCH-PUSCH
Indicates whether the UE supports parallel transmission of SRS and PUCCH/ PUSCH across CCs in an inter-band CA band combination.

	4-26(R15)

	Parallel PRACH and SRS/PUCCH/PUSCH transmissions across CCs in inter-band CA
	parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH
Indicates whether the UE supports parallel transmission of PRACH and SRS/PUCCH/PUSCH across CCs in an inter-band CA band combination.

	9-3(R16)

	Parallel MsgA and SRS/PUCCH/PUSCH transmissions across CCs in inter-band CA with msgA in PCell/PScell
	parallelTxMsgA-SRS-PUCCH-PUSCH-r16
Indicates whether the UE supports parallel transmission of MsgA and SRS/ PUCCH/ PUSCH across CCs in an inter-band CA band combination. A UE supporting this feature shall also indicate support of parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH.

	25-18(R17)
	Support simultaneous PUCCH and PUSCH transmissions of different priority on different cells for inter-band CA.
	parallelTxPUCCH-PUSCH-r17
Indicates whether the UE supports simultaneous PUCCH and PUSCH transmissions of different priority on different cells for inter-band CA.






RAN1 Response to Q2: RAN1 confirms that interpretation #1 applies with these UE capabilities as well, i.e. these features are applicable for inter-band CA on the MCG/SCG in NR-DC.


	Q3: Whether Features listed in the Table 2 can also be applied to the NR-DC band combination with the intra-band non-contiguous CA operation on the MCG/SCG or only to intra-band non-contiguous CA band combination?
Table 2: Parallel Tx Capability with Intra-band non-contiguous CA
	FG Index
	Ran1 Description in the Feature list Table
	Current Ran2 Field description

	39-2(R17)
	Parallel PRACH and SRS/PUCCH/PUSCH transmissions across CCs in intra-band non-contiguous CA
	parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH-intraBand-r17
Indicates whether the UE supports parallel transmission of PRACH and SRS/PUCCH/PUSCH across CCs in an intra-band non-contiguous CA band combination.

	39-4(R17)

	Parallel MsgA and SRS/PUCCH/PUSCH
 transmissions across CCs in
 intra-band non-contiguous CA(Prerequisite 9-3)
	parallelTxMsgA-SRS-PUCCH-PUSCH-intraBand-r17
Indicates whether the UE supports parallel transmission of MsgA and SRS/ PUCCH/ PUSCH across CCs in an intra-band non-contiguous CA band combination. The UE indicating support of this field shall also indicate support of parallelTxMsgA-SRS-PUCCH-PUSCH-r16 and parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH-intraBand-r17.

	39-1(R17)
	Parallel SRS and PUCCH/PUSCH transmission across CCs in intra-band non-contiguous CA
	parallelTxSRS-PUCCH-PUSCH-intraBand-r17
Indicates whether the UE supports parallel transmission of SRS and PUCCH/ PUSCH across CCs in an intra-band non-contiguous CA band combination.






RAN1 Response to Q3: RAN1 confirms that interpretation #1 applies with these capabilities as well, i.e. these features are applicable for intra-band on-contiguous CA on the MCG/SCG in NR-DC.
2	Actions
To RAN2 
ACTION: 	RAN1 would like to ask RAN2 to take the provided responses into account in their future work.
3	Dates of next TSG RAN WG1 meetings
RAN1#117                             May 20th – 24th, 2024				Fukuoka, Japan
