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1
Overall description

RAN2 has discussed MBS SPS related issues and made the following agreements:
· One-to-many mapping between G-CS-RNTI and MBS sessions is supported and it is assumed that this does not introduce additional specification work.

· Capture CS-RNTI usage in table for MBS in section 7.1 in MBS MAC running CR, i.e. for PTP for PTM retransmission via CS-RNTI and MBS SPS deactivationvia CS-RNTI when MBS SPS is configured.
· If MBS SPS is configured and CS-RNTI is not configured, the retransmission of SPS via PTP is not supported and MBS SPS deactivation via CS-RNTI is not supported.
· The sps-ConfigIndex should unique in UE no matter the SPS is for unicast or multicast.
	

· 


· 





Besides, RAN2 has the following understanding:
RAN2’s understanding: There can be multiple MBS SPS-configs and multiple G-CS-RNTIs. However, the association between G-CS-RNTIs and MBS SPS-configs will not be specified in RRC signalling. The DCI scrambled with G-CS-RNTI will indicate which MBS SPS-config will be activated via HARQ process ID field which equals to sps-ConfigIndex in an MBS SPS-config. 
Based on this, 
RAN2 understands that one to one mapping or one to multiple mapping from G-CS-RNTI to MBS SPS-config are supported as legacy. However, if multiple G-CS-RNTIs were mapped to same MBS SPS-config, it is not clear how that would work
. From RAN2 point of view, multiple to one mapping between G-CS-RNTI and MBS SPS-config is not supported. Thus, RAN2 would like to ask the following question:
Q1: Can multiple G-CS-RNTIs be mapped to same MBS SPS-config and if so how that would work?



In addition, RAN2 discussed the handling of retransmission and wonders if retransmission (i.e. via PTM or PTP) can be changed per TB or per TB per transmission, and whether a single CS-RNTI is used for PTP retransmissions of all G-CS-RNTIs?
Q2: Clarify the handling of PTM retransmissions.


2
Actions

To RAN1:

RAN2 respectfully asks RAN1 to take into account the above RAN2 agreements and response the Q1 and Q2.
3
Dates of next RAN2 meetings
TSG-RAN2 Meeting #117-e 
Feb. 21 – Mar. 03, 2022

TSG-RAN2 Meeting #118-e 
May 16 – May 27, 2022

�No need to include RAN1 agreements


�In our view, multiple G-CS-RNTIs for different services, using same HPID can point to same SPS Config. Anyway, we can get clarification from RAN1 if needed. 


�Prefer not to ask RAN1 this question. Instead RAN2 can inform RAN1 of RAN2’s understanding. Anyway, if RAN1 can respond if they has any concern on this. So the following wording is suggested instead:


 


However, from RAN2 point of view, multiple to one mapping between G-CS-RNTI and MBS SPS-config is not supported. 


�Current wording is OK. Actually, RAN2 did not reached an agreement on whether it is not supported or not.


�We prefer Huawei suggested wording. From RAN2 perspective, there is no complexity to support multiple G-CS-RNTI mapped to same MBS SPS config.


�We think the second question is not needed either:


 The handling of retransmission (i.e. via PTM or PTP) can be discussed in RAN2 (There is an FFS on this in RAN2).


Based on RAN1 agreements, it is straightforward that a single CS-RNTI (only one) is used for PTP retransmissions of all G-CS-RNTIs.


�In my understanding, the Q2 is OK. It is related how to handle PTP for PTM retransmission in SPS case. 
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