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1. Overall Description:
In the current MAC specification TS 38.321, it is captured that
5.22.1.3.2	PSFCH reception
[…]
If sl-PUCCH-Config is configured by RRC, the MAC entity shall for a PUCCH transmission occasion:
1>	if the timeAlignmentTimer, associated with the TAG containing the Serving Cell on which the HARQ feedback is to be transmitted, is stopped or expired:
[…]
1>	else if a MAC PDU has been obtained for a sidelink grant associated to the PUCCH transmission occasion in clause 5.22.1.3.1, the MAC entity shall:
2>	if the most recent transmission of the MAC PDU was not prioritized as specified in clause 5.22.1.3.1a:
[…]
2>	else if HARQ feedback has been disabled for the MAC PDU and next retransmission(s) of the MAC PDU is not required:
3>	instruct the physical layer to signal a positive acknowledgement corresponding to the transmission on the PUCCH according to clause 16.5 of TS 38.213 [6].
2>	else if HARQ feedback has been disabled for the MAC PDU and no sidelink grant is available for next retransmission(s) of the MAC PDU, if any:
3>	instruct the physical layer to signal a negative acknowledgement corresponding to the transmission on the PUCCH according to clause 16.5 of TS 38.213 [6].
[…]
In RAN2#113-bis, RAN2 discussed how to judge the “next retransmission(s) of the MAC PDU is not required”, and reached the following working assumption
Working assumption: “UE assumes that next retransmission(s) of the MAC PDU is required when FB is disabled, for CG, if sl-CG-MaxTransNumList is configured with a value not larger than the number of CG resources, when sl-CG-MaxTransNum is not reached”
Q1: RAN2 respectfully requests RAN1 to feedback if any concern on the working assumption above.

Besides, in the current MAC specification TS 38.321, it is captured for mode 2 that	Comment by OPPO (Qianxi): This is for

We will explain the current MAC status, what was RAN2 reasons to make it (including the history of this discussion), and simply ask RAN1 if RAN1 has any strong concern. 

	[bookmark: _Toc46490379][bookmark: _Toc52752074][bookmark: _Toc52796536][bookmark: _Toc60791815]5.22.1.2 TX resource (re-)selection check
[…]
1>	if retransmission of a MAC PDU on the selected sidelink grant has been dropped by either sidelink congestion control as specified in clause 8.1.6 of TS 38.214 or de-prioritization as specified in clause 16.2.4 of TS 38.213 [6], clause 5.4.2.2 of TS 36.321 [22] and clause 5.4.2.2:
2>	remove the resource(s) from the selected sidelink grant associated to the Sidelink process, if the resource(s) of the selected sidelink grant is indicated for re-evaluation or pre-emption by the physical layer;
2>	randomly select the time and frequency resource from the resources indicated by the physical layer as specified in clause 8.1.4 of TS 38.214 [7] for either the removed resource or the dropped resource, according to the amount of selected frequency resources, the selected number of HARQ retransmissions and the remaining PDB of either SL data available in the logical channel(s) by ensuring the minimum time gap between any two selected resources of the selected sidelink grant in case that PSFCH is configured for this pool of resources, and that a resource can be indicated by the time resource assignment of a SCI for a retransmission according to clause 8.3.1.1 of TS 38.212 [9];



I.e., the minimum time gap between any two selected resources of the selected sidelink grant is ensured in case that PSFCH is configured for the pool wherein UE performs resource (re-)selection. The current text is specified considering when UE perform resource (re-)selection, UE cannot predict the necessity of HARQ feedback later when MAC PDU is generated. In other words, if UE when performing resource (re-)selection decides no need for HARQ feedback and thus no need to secure minimum gap, but later when generating MAC PDU realizes HARQ feedback is needed, the transmissions on that (re-)selected resource may be dropped due to not satisfying minimum time gap.
RAN2 understand it is not aligned with RAN1 agreement made in RAN1 #100-e meeting, and thus discussed the issue in RAN2#113 and no consensus to change MAC specification to align with RAN1 agreement.	Comment by OPPO (Qianxi): This is for

We will explain the current MAC status, what was RAN2 reasons to make it (including the history of this discussion), and simply ask RAN1 if RAN1 has any strong concern. 

RAN1 #100e Agreements:
· In Step 2, a UE ensures a minimum time gap Z = a + b between any two selected resources of a TB where a HARQ feedback for the first of these resources is expected 
· ‘a’ is a time gap between the end of the last symbol of the PSSCH transmission of the first resource and the start of the first symbol of the corresponding PSFCH reception determined by resource pool configuration and higher layer parameters of MinTimeGapPSFCH and periodPSFCHresource 
‘b’ is a time required for PSFCH reception and processing plus sidelink retransmission preparation including multiplexing of necessary physical channels and any TX-RX/RX-TX switching time and is determined by UE implementation
Q2: RAN2 respectfully requests RAN1 to feedback if any concern on the MAC specification above.	Comment by OPPO (Qianxi): This is for

We will explain the current MAC status, what was RAN2 reasons to make it (including the history of this discussion), and simply ask RAN1 if RAN1 has any strong concern. 


2. Actions:
To RAN1 group
RAN2 respectfully requests RAN1 to feedback on Q1 and Q2 above if any concern.

3. Date of Next TSG-RAN2 Meetings:
3GPPRAN2#114-e	19-27 May 2021   	Online
3GPPRAN2#115-e	16-27 August 2021	Online
