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1 Overview

This liaison is to respond to questions contained in the 3GPP SA4 liaison of August 2009 (“LS on Syndicated Feed Reception (SFR)”) regarding the SFR work item, and its relationship with DCD.
2 Proposal

The text the LS is included below in italics, with responses from OMA CD marked as [CD].

The SA4 working group is progressing on the specification of the SFR work-item and aligns its work with the DCD specification.

The SA4 working group would like to request some clarifications related to the usage of some DCD procedures and would welcome OMA CD answers and help on the following topics:
1- Could OMA CD clarify why in section 5.9 the DCD client activation is defined as a push message (i.e. Push PTP column) instead of a Notification message (Notification PTP column)? Section 7.1.3.1.2 gives the impression that this message is similar to a notification.

[CD] This should be a Notification as noted, and was addressed as a bugfix by OMA-CD-2009-0041-CR_DCD_bug_fixes.

2- Is it possible to add the DCD server address (and other information such as proxy data+ data connection details) to the RequestForClientActivation in the case where the DCD client is not configured to that DCD server and wherein the request For client Activation is provided by a web server (external discovery)?

[CD] Yes, we can add this in the DCD TS. It was addressed as a bugfix in OMA-CD-2009-0045-CR_DCD_bugfixes_from_SA4_LS_on_SFR.
3- In order to optimize the amount of messages to be exchange between SFR enabled feed reader and SFR server, SA4 would like to interleave activation/registration/subscription in one request from the Client to the Server. Does OMA CD see any issue with the current text? 

“The SFR enabled feed reader may combine all 3 requests into a single request using multipart HTTP requests. With this approach the assumption is that authentication (basic, digest, or TLS) associated with activation request is sufficient to facilitate registration and subscription combined into the single transaction with activation. In other words, as registration and subscription requests are bundled with authenticated activation request there’s no need to send session ID with these requests. “ 
[CD] This should be possible, without any impact to the current text. Based upon the design of the DCD Server (or SFR Server), it can accept an empty Session ID element in the bundled registration and subscription requests (empty because the server has not yet assigned it, until the server gets the activation request).
4- Would it also be possible to interleave the message define in 7.1.3.1.2 with the message define in 7.1.3.9 in the case of external activation/subscription to a new DCD server? The assumption is that via external means the user wants to subscribe to a given channel and the SFR server would send in a single request a request for client activation and a subscription notification.

[CD] An application must be registered prior to subscription, and the registration and subscription must follow activation. It is important that the ChannelSubscriptionNotification carry a valid Session-ID for security reasons, and to ensure that the DCD Client knows to which DCD server (i.e. which session) to send the ChannelSubscriptionRequest.
5- SA4 would like to understand if the Channel Guide could be optional in the registration response instead of being mandatory as per current DCD specification?

If the channel Guide would be optional and in the case of the channel guide is not returned by the SFR server, the SFR specification will recommend the SFR client to perform a channel discovery procedure at a point in time. 

[CD] Since the Application Profile is sent as part of registration, the size of the channel guide can be minimized by the server as needed (the server can pre-filter the set of offered channels). It is possible to design a DCD Client to issue an automatic channel discovery request, but it might not server a strong purpose given the opportunity to get the initial channel guide in the ApplicationRegistrationResponse, unless the DCD Server was configured to send an absolute minimum of channel-guide elements (1 entry).
6- SA4 would welcome some clarification on the client deregistration aspect. Considering the SFR client as a subset merged DCD/DECA client; what would be the case of an SFR client deregistering? How the DCD specification considers the case when the phone is switch off (e.g. entering a plane)?  Is that an implicit deregistration? What information is provided to the DCD server? Is it assumes that the DCD client keeps in cache the channel guide when switched off (see also question above)?

[CD] Registration is persistent. Turning off does not affect the registration state. The device can send a Channel Suspend request if it wants to go quiet, e.g. roaming. The PPG can queue a Push message if the device cannot receive it at the time, e.g. out of coverage The channel guide and other information is also persistent.

7- SA4 would like to clarify the usage of the ContentAddress versus the usage of the Channel ID and how a content address can be used as a Channel ID. In SFR Content address is understood as the feed URL.

a. Should SFR define a SFR content Address element instead of using either the DCD ChannelID and/or the DCD ContentAddress?

b. Can SFR specify that the Feed Address SHALL be used as the DCD ChannelID? 

[CD] Feed address can be used as the value for the Channel ID and thus present in the Flute Content-Address header or as the Channel-ID element in the DCD-2 ContentUpdatePush message. Note that as a text element value, the Channel ID must be compatible with XML, i.e. any “unsafe” characters (e.g. ampersand, “<”, “>”) MUST be escaped since they will conflict with XML parsing.
8- SFR specification intends to define a DCD profile in section 5.9 of the attached document. Would OMA be kind enough to review and provides some views and comments on the proposed profile?

[CD] Re the bullets in the referenced section (original text in italics). What principally seems to be left out (focusing on the internal interface functions mandatory in DCD) is Content Submission, Content Update Request (optional below), and Client-Initiated Suspend/Resume. Of these the use case for SFR as a Push-based service may not need Content Submission or Suspend/Resume (at least this can be done locally, by ignoring what is coming in). 
SFR enabled Feed Reader and an SFR server shall support the following DCD procedures:

· Channel Discovery (section 7.1.3.10.3)

· Activation (section 7.1.3.1) and deactivation (section….)

· Application Registration (7.1.3.3) and deregistration (section …)

· Channel Subscription (7.1.3.7) and un-subscription (section….)

· Delivery over DCD-2 using OMA Push and MBMS if these delivery methods are supported on the device

· Optional Delivery over DCD-1
[CD] Given the bandwidth of OMA Push/SMS, it is impractical to build a service just on what you can deliver in Push. Given OMA Push/SIP or OMA Push/MBMS (currently in development in CD), it becomes much more practical to support a Push-only service. So the key question is, what is the target network environment / bearer use case?
· Embedding DCD metadata into RSS and Atom feeds (see section 9.2 and 9.3 in OMA DCD)

· DCD metadata (subset FFS)
[CD] The subset would be important to consider.
Other DCD procedures (e.g. content submission) may be supported but are not required for SFR.

· Other DCD metadata (section XXX)

[CD] The CD group would recommend the following subset of DCD metadata to be supported by SFR-enabled Feed Reader and the SFR Server:
· All content metadata as per section 8.3.2 of [DCD]  
· All application profile metadata as per section 8.1.2 of [DCD]
· The following DCD Channel Metadata:
· General channel metadata as specified in section 8.2.2.2.1 of [DCD]

· Delivery preference metadata as specified in section 8.2.2.2.3 of [DCD]
· Publication metadata as specified in section 8.2.2.2.4 of [DCD]

The CD group recognizes that some specific values or limitations may be set for the need of SFR, but the above is perceived as the relevant framework to define the DCD metadata profile. The CD group would request 3GPPSA4 to provide the DCD profile, once defined in SFR, in order for CD to review and comment upon it.
9- Does OMA DCD think it would be a good idea to specify a channel guide format in order for a single channel guide to be resident on a terminal and aggregating from multiple DCD servers?

[CD] We did not intend to address channel-guide aggregation and conflict resolution at the DCD layer. In fact, the organization of data storage for channel-guide is implementation specific, as this data is local to the SFR client. For example, the SFR client could use a per-server channel guide storage ala:
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10- The GBA profile of SEC-CF is mentioned in section 10.1.1.2 but SEC-CF is not part of the reference section. 3GPP SA4 would like to understand to what document this profile/SEC-CF refers to and would kindly request OMA CD to clarify that matter.

[CD] Addressed as bugfix by OMA-CD-2009-0041-CR_DCD_bug_fixes.
11-  Could OMA CD kindly clarify the usage of the message ID information element and its relation with the Session-ID? Our current understanding is that the message-ID is used only for content repair. In that case as in SFR is designed for 3GPP bearers that provides their own content repair functions, would it be possible to make it optional. What is the usage of the message-ID in various messages of the DCD-3 interface such as the channel discovery and application registration? 

[CD] Message-ID allows correlation of messages involved in a transaction. It is used for confirmation, error correction, flow control etc. In the receive-only case (for DCD-2) it is less useful but nonetheless it is relatively low overhead. Note it is still important for the DCD-3 transactions.
Session-ID is used for point-to-point transactions only, and helps maintain the relationship between the client and server.

12- SA4 kindly request information on the status of OMA OTA PTM and intended release date and when it will be ready for review. Does OMA CD intend to use OMA OTA PTM as part of DCD bearer for a direct adaptation to MBMS? Is OMA DCD considering referencing MBMS directly as part of the DCD-2 channel metadata?

[CD] OTA-PTM will be candidate by Q4 2009. Regarding direct use, if the PPG supports OTA-PTM then DCD-2 can be delivered via it. Any changes to DCD would likely be minor, probably well within existing implementation options, but will be considered by CD during the consistency review of Push 2.3 (e.g. to ensure that if possible, the use of OTA-PTM as the underlying Push bearer is transparent). DCD-2/Broadcast is an option in channel metadata – any difference in the SDP should be transparent to DCD (a detail of the SDP), but will be verified
3 Requested Action(s)

We kindly request your consideration of these responses, and additional input to OMA on the open issues in your LS.

4 Conclusion

We thank you for your time in addressing this liaison, and look forward to further collaborating with 3GPP in addressing the objectives of the SFR WID through existing OMA enablers or via enhancements as necessary.
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