
3GPP TSG SA WG3 Security — S3#29
S3-030399

15 - 18 July 2003

San Francisco, USA

Title:
SA Lifetimes

Source:
3, Ericsson, Lucent

Document for:
Discussion/Decision

Agenda Item:
7.1

Attachments:
Proposed LS to CN and CN1 and a proposed CR to TS 33.203

Introduction

CN1 and CN have sent SA3 liaisons, S3-030330 and S3-030336 respectively, on the subject of SA lifetimes. CN1 approved some CRs to TS 24.229 on controlling the SA lifetime at the UE and P-CSCF. These CRs were subsequently rejected by CN plenary, as the CRs were not inline with the text in TS 33.203. To resolve this mis-alignment, CN wrote a liaison to SA3 containing some questions for clarification. This contribution propose answers to these question and includes a draft proposed response liaison and a draft CR to TS 33.203 resulting from the answer given in the contribution.

The difference between the SA3 proposed method and the CN1 proposed method is the following. SA3 propose setting the lifetime of a new SA based on the lifetime of the current SA and the expiry time of the new registration, whereas CN1 propose setting the lifetime of the SA based on the lifetime of all registrations. This leads to two main differences, as the CN1 method requires the P-CSCF to store all the registration lifetimes and with the CN1 method the lifetime of an SA could be shortened on de-registrations.

Proposed Answer to CN’s questions

In S3-030336, CN asks SA3 several questions on SA handling. This section discusses the issue raised by these questions, proposes text for a reply liaison and also proposes changes for a CR to TS 33.203. A draft liaison and CR are attached to this contribution. 

Question 1

In 33.203 section 7.1, bullet point number 8 it states that the SA lifetime should be set to the Registration lifetime. Further, in section 7.4.1a it is stated that the SA lifetime is set to the maximum of the SA lifetime or the registration. Is the correct understanding of these two statements that a) if there are no existing registrations related to an IMPI then 7.1 applies, and b) if there are already existing registrations related to an IMPI then 7.4.1a applies ?
Discussion: The understanding is correct. In fact, given that there are no existing registrations there are no SAs hence in this case the two methods are equivalent. Bullet 8 in section 7 should be removed to avoid confusion.

Proposed text for liaison: The understanding is correct. In fact, given that there are no existing registrations there are no SAs, hence in this case the two methods are equivalent. Bullet 8 in section 7 will be removed to avoid confusion.

Proposal for CR: Delete bullet 8 in section 7.

Question 2

It has also been noted that the definition of the setting of the lifetime is not clear (in 33.203 and 24.229) as the Expires header in a registration is a ‘relative’ time i.e. the registration will be valid for that time, starting from the registration point. It is possible that a re-registration results in an end time earlier or later than that set by existing registrations, even when this expires value is shorter than one received for a previous registration (e.g. the previous registration may be close to expiry). Can SA3 please confirm that when setting the lifetime of the SA the intent is to utilise the latest end time?

Discussion: The lifetime of the SA must be set to the latest end time to ensure the SA does not expire before all registration have expired as this would make the UE unreachable. The text in TS 33.203 should be changed to read as follows “The UE sets the lifetime of the new SAs such that it either equals the latest lifetime of the old SAs or it will expire shortly after the registration timer in the message, depending which gives the SAs the longer life”. A similar change is necessary for the P-CSCF. 

Proposed text for liaison: The lifetime of the SA must be set to the latest end time to ensure the SA does not expire before all registrations have expired, otherwise the UE may become unreachable. The text in TS 33.203 will be changed to read “The UE sets the lifetime of the new SAs such that it either equals the latest lifetime of the old SAs or it will expire shortly after the registration timer in the message, depending which gives the SAs the longer life” with a similar change for the P-CSCF to avoid possible mis-interpretations. 

Proposal for CR: The text should be changed as discussed above plus a small additional change to clarify the behaviour at registrations without an authentication.

Question 3

The proposals in the postponed CR’s allow for the SA lifetime to be shortened to match the longest remaining registration. The existing text in 7.4.1a of 33.203 would not result in a shortening of the SA lifetime (it is either lengthened or unchanged) until the final registration is removed, when the SA will be deleted. Do SA3 see an advantage in including a mechanism to allow the SA lifetime to be shortened ?

Discussion: There is no value in decreasing the SA lifetime when there is only one set of SAs. There is value at a re-authentication when there needs to be more than one set of SAs to enable a smooth handover. This cancels the "old" SAs being used for too long after an authentication. Currently TS 33.203 only mandates this at a network initiated re-authentication. If the lifetime is decreased, it should be done for the correct reasons, not just to mirror the registration lifetime that will expire last. The CN1 proposal also seems to mandate the P-CSCF holding registration lifetimes. This is not mandated anywhere else and, in our view, the potential benefits from such a requirement do not warrant the expected storage and processing overhead . 

SA3 should re-examine the reasons for mandating the shortening of SA lifetimes only after network initiated re-authentications, vis-à-vis applying this process for all re-authentications. All authentications beyond the initial one, when the first IMPU is registered (and in cases when something has gone wrong), are effectively network initiated as the S-CSCF chooses to authenticate a protected REGISTER. It seems logical that these should be treated the same as network initiated re-authentications and the lifetime of the “old SA” should be reduced accordingly after a successful authentication. To achieve this it would require sentences like the following added to the appropriate place in TS 33.203 “The P-CSCF shall reduce (as necessary) the lifetime of the old SAs to ensure that they are only used for a short time. This reduction in time should still allow the UE enough time to perform a fresh successful authentication in case the final message in an authentication procedure is lost.” It would also require the following sentence deleted from the network initiated re-authentication section “Both the UE and the P‑CSCF shall shorten the lifetime of the old SA pair generated from the last successful authentication, so as to guarantee that the new SA pair shall be used.”

Proposed text for liaison: SA3 sees no value shortening the lifetime of the SA based on de-registrations. If an SA lifetime is to be shortened, SA3 believe it should be done to old SAs after a successful authentication. To this end SA3 will add the following sentences to TS 33.203. “The P-CSCF shall reduce (as necessary) the lifetime of the old SAs to ensure that they are only used for a short time. This reduction in time should still allow the UE enough time to perform a fresh successful authentication in case the final message in an authentication procedure is lost.”

Proposal for CR: Add the sentences and delete the text as proposed in the discussion section. 

Question 4

It has been questioned why the SA needs to be assigned a lifetime at all. It is noted that the SA will be deleted when the last registration related to an IMPI expires in any event (24.229 includes the necessary mechanisms to inform the PCSCF of this event). At other times it will be valid during an ongoing registration, and with the existing 33.203 text the lifetime may be longer than the longest remaining registration. Does SA3 believe that there is a requirement for a defined SA lifetime ?

Discussion: This is an interesting question. There seems to be no need when there is just one set of SAs, except perhaps without a lifetime these SAs are only deleted when all the registrations expire. If it is possible that the P-CSCF will not get the de-registration messages, in cases like a critical failure of the S-CSCF, then the SA lifetimes have value. Furthermore it is a general security principle to give each security association a limited lifetime, as this makes it very clear to which point a particular key can be used to protect data. When there are two sets of SAs, there are two uses of an SA lifetime (or equivalent timer). During an authentication process, the P-CSCF creates SAs when it sends the challenge to the UE. This SA should only live for a short time if the authentication is not successful. After the authentication is complete successfully, the old SAs should have its own lifetime and not always wait until the new SAs are used before it is deleted. At the UE, the same arguments exist. For these reasons it is better to keep the SA lifetime parameter. This is currently no text in TS 33.203 to delete the SAs when all the associated IMPUs are de-registered. It is proposed to add this to the CR.

Proposed text for liaison: SA3 believe there is a need for an SA lifetime. This is particularly true when there are two sets of SAs (because of a re-authentication), as there is a security requirement to not allow the “old” set of SAs to stay valid for too long. SA3 will add text to ensure that the SAs are deleted, once the associated IMPUs are de-registered. 

Proposal for CR: Text will be added to both the UE and P-CSCF SA handling sections to ensure that SAs are deleted once all the associated IMPUs are de-registered. .


