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1. Overall Description:

SA2 thanks CT3 for the C3-111138 Reply LS on QoS-Negotiation and QoS-Upgrade on the Gx for GnGp.
SA2 has further discussed this topic and would like to provide CT3 with the following clarifications:
Question 2: How to support this functionality over Gx considering the current SA2 statement that “the PDN GW shall mediate Gn/Gp procedures so that PCRF experiences no difference compared to S5/S8 procedures”.
[Previous SA2 Answer] CT3 shall align with SA2 decision and does not send the QoS-Negotiation and QoS-Upgrade to the PCRF. If the PCRF modifies the QoS when P-GW received the No QoS negotiation and No QoS upgrade from the Gn/Gp SGSN, the P-GW shall notify the PCRF that the requested QoS has failed. If this is a frequent error case, the No QoS Upgrade AVP over Gx can be introduced over Gx.

SA2 further comment: SA2 would like to amend to the previous response that since the bearer binding resides in the P-GW, there is no procedure over Gx to convey bearer parameters for IP-CAN type 3GPP-EPS. Note that the Event triggers related to bearer changes “QoS change” and “QoS exceeding authorization” are applicable for GPRS only as stated in clause TS 23.203, clause 6.1.4.  In case an Update PDP Context Request is received from a Gn/Gp SGSN, where the No QoS negotiation and/or QoS upgrade has been set, the P-GW should validate the decided bearer binding with the (not negotiable) QoS parameters received. If there are PCC rules where the bearer binding is invalidated by the new QoS parameters, those rules shall be removed (as described in TS 23.203 clause 7.4.2) and the PCRF notified of the removal.

Note that if the binding of the PCC rules were not affected, there is no need to contact the PCRF at all. 
[CT3 Further Question 1] What is the frequent error case? Does this open the door to send the QoS-Upgrade AVP over Gx?
SA2 answer: According to the previous response SA2 sees no need to provide No QoS Negotiation or QoS Upgrade over Gx for IP-CAN type 3GPP-EPS.
[CT3 Further Question 2] If SA2 suggests sending the QoS-Upgrade AVP to PCRF, could the QoS-Negotiation AVP also be sent over Gx? If not, why?
SA2 answer:  See answer to CT3 Further Question 1. 
[CT3 Further Question 3] What’s the PCRF action if the P-GW notifies the PCRF that the requested QoS has failed?
SA2 answer: If the PCEF decides to remove PCC-rules bound to a bearer it will send resource allocation failure to the PCRF. It does not indicate that a previously requested QoS has failed. 
[CT3 Further Question 4] If the P-GW notifies the PCRF that the requested QoS has failed, will this break the SA2 decision that PCRF experiences no difference compared to S5/S8 procedures in case of Gn/Gp SGSN accesses to the PGW?
SA2 answer: No. The same thing may happen in any scenario when a PCEF could not allocate sufficient resources for one or more PCC-rules e.g. when a suitable dedicated bearer could not be established or modified due to resource limitations in the core or access network.  

2. Actions:

To CT3 group.

ACTION: 
SA2 kindly asks CT3 to take the above provided answers into consideration.
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