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Abstract of the contribution: This contribution provides additional background regarding a CT1 LS to SA2 on the MSC server assisted mid-call feature (C1-110675) and proposes a response to the LS.
Introduction

The CT1 liaison requests clarification of the stage-2 requirements regarding the following scenario (text taken from the CT1 LS):

1) MSC server, SC UE and SCC AS support the MSC server assisted mid-call feature.

2) The SC UE participates in a conference call established in the PS domain using IMS.

3) SRVCC access transfer occurs including execution of MSC server assisted mid-call feature. During SRVCC access transfer:

· The session state information including information about conference participants is provided to the MSC server; and

· SC UE and MSC server create transaction identifiers for the conference participants.

After the SRVCC access transfer, stage 3 procedures are currently only defined for the UE to add/remove participants to/from the conference call if the MSC server is enhanced for ICS and the user is an ICS user.
Question: In the scenario above, does Stage 2 require that the UE is able to remove/add participants from/to the conference call after the access transfer:

a) always; or

b) subject to operator policy.

Discussion
According to stage 3 procedures, the UE and SCC AS exchange mid-call feature tags during call establishment to confirm that the SCC AS will deliver supplementary services information to the MSC after SRVCC. Reception of the mid-call feature tag by the UE should in principle indicate it can attempt to invoke conference-related requests for an ongoing conference call after SRVCC. However, the success of such conference invocations depends on whether the MSC Server can provide interworking of the signalling to IMS (i.e., supports I2 ICS, and has successfully registered on behalf of the UE in IMS).
It is very important to say that a requirement for the MSC Server to support ICS I2 doesn’t relate to handling of simple active and held calls (which are much more common) after SRVCC with the MSC server assisted mid-call feature. The user can initiate a new MSC conference with simple call(s) transferred during SRVCC, irrespective of the availability of I2 ICS interworking procedures.

As TS 23.237 states for SRVCC: “If the UE is not IMS registered by the MSC Server enhanced for ICS, the MSC Server performs IMS registration after the transfer of all sessions is completed successfully i.e. after step 6. Registration is performed only if the ICS flag is received via the Sv reference point as specified in TS 23.216 [10] or as determined to by the procedure specified in clause 7.2.1.1 in TS 23.292 [5].”

So, procedures at Stage 3 should not require registration for ICS for mid-call feature support. Instead, Stage 3 procedures should ensure that the MSC Server can respond appropriately to UE conferencing commands in the case where the MSC Server cannot support ICS I2 procedures.
A possible alternative approach is to try to ensure that the UE never attempts to use the conference add/remove procedures unless it believes that the procedures will succeed. In other words, making additional checks at session establishment and setting the mid-call feature tag as appropriate. This requires the following steps (during session establishment in LTE) before sending back the mid-call feature tag to the UE:

· The SCC AS must confirm that the MSC is enhanced for ICS (determined by provisioning of local policy information in the SCC AS) and 

· The SCC AS must determine that the UE has the ICS flag enabled in the HSS (to trigger the ICS I2 IMS registration and interworking procedures defined in TS 29.292).  

However, this would require additional functionality in the SCC AS that is not currently specified and since the check is made at the time of the establishment of the session, by the time the session is being transferred the situation in the network may have changed, making support of the mid-call feature no longer possible. There are a number of reasons why this may happen: -

· A user may successfully roam out of the area in which the initial checks are valid during an active call on LTE (i.e., move to an area where MSCs are not enhanced for ICS or to a VPLMN where ICS I2 is not allowed or supported).
· Conferencing invocations might not succeed because at the time of the SRVCC procedures, the MSC Server might not support MAM, and would therefore not send the MAM indication in the session transfer INVITE. The UE has no way of being informed of this.
So, to avoid adding any new Stage 2 procedures, we suggest that Stage 3 procedures should fully define MSC procedures for how to handle conference commands for a conference call that has been subject to SRVCC when 
· the UE invokes conference commands after SRVCC and 
· ICS I2 interworking procedures are not available.  
As an example, our understanding is that at Stage 3 the MSC server currently has no guidance regarding what to do if it receives any of the following conference related requests for a conference call subject to access transfer when ICS I2 interworking procedures are not available after the access transfer: BuildMPTY, SplitMPTY and Disconnect (remote conf participant).

The following gives a brief overview of what has been defined when ICS I2 interworking is available: -

The  MSC server performs the following procedures for conference commands, as defined in TS 29.292:

· When receiving BuildMPTY and the conference has fewer than the maximum number of allowed participants, the MSC server sends a REFER to the conference focus to add the remote party to the conference.  Otherwise the MSC server rejects the BuildMPTY request with a ssNotAvailable indication.

· When receiving SplitMPTY, the MSC server rejects the request with a ssNotAvailable indication.

· When receiving Disconnect (remote conf participant), the MSC server releases the call state, acknowledges the Disconnect with a Release to the UE, and sends a REFER to the conference focus to remove the remote party from the conference.  The MSC server does not receive notification of the successful execution of the REFER request, so performs the function unreliably.  The MSC server effectively acknowledges the UE request to remove the remote participant but does not report successful completion of the request.
We recommend that at Stage 3, new MSC Server procedures could be defined to handle the cases when ICS I2 procedures aren’t available. For example: -

The MSC server could perform the following procedures when receiving conference commands for a conference call subject to access transfer:

· When receiving BuildMPTY, the MSC server rejects the request with a ssNotAvailable indication regardless of the number of users in the conference.  Without ICS I2, the MSC server has no way to send a REFER request to the IMS conference focus to add additional remote users.

· When receiving SplitMPTY, the MSC server rejects the request with a ssNotAvailable indication (the same behaviour as when ICS I2 is available).

· When receiving Disconnect (remote conf participant), the MSC server releases the call state, and acknowledges the Disconnect with a Release to the UE.  Without ICS I2, the MSC server is unable to send a REFER to the conference focus to remove the remote user from the conference.

Since this new Stage 3 behaviour maintains the same semantics with the UE whether or not ICS I2 interworking procedures are available, the UE does not need to be aware if ICS I2 is available. The only check that might be needed is then on whether an operator supports the mid-call feature, and this can be checked by the SCC AS before setting the mid-call feature tag in response to the session INVITE.
Conclusion
Alcatel-Lucent recommends that SA2 respond to CT1 that procedures at Stage 3 should not require registration for ICS for mid-call feature support, since this would prevent support for handling held calls for SRVCC. Instead, Stage 3 procedures should ensure that the MSC Server can respond appropriately to UE conferencing commands in the case where the MSC Server cannot support ICS I2 procedures.

We believe this is the right approach for the following reasons: -
· To avoid the need for the SCC AS to access the ICS flag during call establishment (because this is new functionality and may not be a reliable indication by the time SRVCC occurs).
· To maintain most of the functionality of the mid-call feature when ICS I2 registration procedures fail for any other reason (e.g., V-MSC not enhanced for ICS, ICS I2 identity information not provisioned in the HSS, etc.)

· To allow an operator to select to support a reduced set of functionality of the mid-call feature without requiring full ICS I2 support, or in the case where ICS I2 registration fails. In particular, it is very useful to be able to support the handling of held calls, since this is a much more common use case than conferencing.

· Implementations will need to be able to handle cases where the UE expects to be able to invoke conference procedures, but the network is unable to support them.  For example, because the deployment of ICS enhanced MSC Servers may not be complete in the home or visited network.
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