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SA2 would like to amend its previous response (see S2-094242) to CT1’s LS on “EPC and access network selection in ANDSF specifications” by providing the answer to the following question. 
----------------------------------------
CT1 working assumption 3) 

At switch on or recovery from lack of coverage in a WLAN environment, whether the 3GPP I-WLAN PLMN network selection procedure or the WLAN EPC selection procedure is followed depends on implementation or user control. The alternative is to mandate that 3GPP I-WAN PLMN network selection (according to TS 24.234) is performed first, before any EPC selection procedure in the stage 3 for non-3GPP access to the EPC (TS 24.302). 

Question 4)

SA2 is asked to indicate which of the two alternatives above is correct. 

----------------------------------------

Answer 4) For Rel-8, SA2 believes that the preferred approach is to leave it up to the UE implementation and/or the user to decide if 3GPP I-WLAN PLMN or WLAN EPC selection is conducted first.
In addition, SA2 would like to make the following relevant question:

Existing text in TS 24.302 (see excerpt below) seems to specify that, whenever PLMN selection is required in a WLAN environment, the UE has to perform first the 3GPP I-WLAN PLMN procedures. So, has CT1 decided that 3GPP I-WLAN PLMN selection is conducted first? 

Text from 24.302 v8.2.0 clause 5.1.1:

“If PLMN selection specified in 3GPP TS 23.122 [4] and in 3GPP TS 24.234 [9] is applicable (e.g., at switch on, recovery from lack of coverage, or user selection of applicable access technology), the PLMN selection to select the highest priority PLMN according to these specifications is performed before any access network discovery and selection procedures based on ANDSF rules are performed in the selected PLMN.”


We would like to note that I-WLAN PLMN selection is based on EAP authentication which is optional in EPC for S2b and S2c, and therefore the I-WLAN PLMN selection may not be applicable for all scenarios of accessing EPC. In case of S2b or S2c the PLMN selection is anyway performed when the UE discovers the HA or the ePDG.
2. Actions:

To CT1 group.

ACTION: 


CT1 is kindly asked to take the above answer into account and provide responses to the above questions.
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