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Introduction

It seems that there may be different possible interpretations for the following UE capabilities  :(25.306 25.331 10.3.3.21a Measurement capability) :

"Need for downlink compressed mode"

"Need for uplink compressed mode"

TRUE means that the UE requires compressed mode in order to perform measurement.

The issue is then the interpretation of this parameter when it is FALSE.

What is the UE behaviour when  the UTRAN configures compressed mode (or measurement occasions) even if the UE does not require it for measurements as declared in its UE capabilities?

At least 2  interpretations may be possible :

- Interpretation 1  : From a signalling RRC point of view, the UE is a pure slave to the UTRAN and  has to support the compressed mode even if the UE does not require it.

- Interpretation 2  : For radio efficiency point of view, the compressed mode should be avoided as much as possible and, it does not seem very likely that UTRAN configures the UE with compressed mode even if it does not require it. Then, the UE is allowed to reject the signalling when configured  beyond its UE capabilities. Furthermore, the UE implementation and test is simplified, as compressed mode does not need to be implemented and tested when not required from the capability point of view.

The purpose of this paper is try and summarize off-line discussion so far as well as reach consensus over concerned RAN WGs.

Note : the same Tdoc is input to RAN2 with reference R2-023021

Discussion

Several companies and their respective experts from RAN1,RAN2,RAN4 have given opinions about the issue. This section tries to summarize the status of this discussion so far.

From RAN 1 perspective 

Comments collected so far indicate that according to TS 25.215, section 6.1.1.1 states :

        "A UE shall support compressed mode for all cases for which the UE

indicates that compressed mode is required"

        "A UE does not need to support compressed mode for cases for which

the UE indicates that compressed mode is not required."

This clearly indicates that Interpretation 2 is valid.

From RAN 2 perspective 

It seems that the RRC specification tackles the subject but it is uncertain to draw a clear consensus.

Pro Interpretation 1 

See 25.331v3.c.0, section 8.6.6.15, DPCH Compressed mode info:

[...]

If the IE "DPCH compressed mode info" is included, and if the IE group "transmission gap pattern sequence configuration parameters" is included, the UE shall for

each transmission gap pattern sequence perform the following consistency checks: 

     1>      if UE, according to its measurement capabilities, and for the measurement purpose indicated by IE "TGMP", requires UL compressed mode for

     measurements on any of the cells to be measured according to UE variable CELL_INFO_LIST, and CHOICE 'UL/DL mode' indicates 'DL only': 

          2>      set the variable INVALID_CONFIGURATION to TRUE. 

     1>      if UE, according to its measurement capabilities, and for the measurement purpose indicated by IE "TGMP", requires DL compressed mode for

     measurements on any of the cells to be measured according to UE variable CELL_INFO_LIST, and CHOICE 'UL/DL mode' indicates 'UL only': 

          2>      set the variable INVALID_CONFIGURATION to TRUE. 

     1>      if UE already has an active transmission gap pattern sequence that, according to IE "TGMP", has the same measurement purpose, and both patterns

     will be active after the new configuration has been taken into use: 

          2>      set the variable INVALID_CONFIGURATION to TRUE. 

If variable INVALID_CONFIGURATION has value FALSE after UE has performed the checks above, the UE shall:

....

[...]

Moreover, in section, 8.6.6.27 Downlink information common for all radio links:

[...]

If the IE "Downlink information common for all radio links " is included the UE shall: 

     1>      if the IE "Downlink DPCH info common for all RL" is included: 

          2>      perform actions as specified in subclause 8.6.6.28. 

     1>      if the IE choice "mode" is set to 'FDD': 

          2>      perform actions for the IE "DPCH compressed mode info" as specified in subclause 8.6.6.15; 

[...]

From the text above, it is obvious that the UE has no choice but to implement the compressed mode pattern, even if it is not going to use it for measurements. It is clearly not allowed to reject the configuration if it has indicated that it does not need compressed mode, but the Network schedules compressed mode anyhow. So

according to 25.331v3.c.0 the UE has to cope with the compressed mode in that case. The only cases in which the UE is allowed to reject a configuration with compressed mode is when it needs UL and it is given DL only (and vice versa). 

Pro Interpretation 2 :

There is this general sentence in 25.331 in 8.6.6 that UTRAN should follow the L1 specifications and what is stated as possible settings there. 

If not followed the UE is allowed to reject the message (TS 25.331 clause 8.5.20). If one take that to the limit and it is stated on something e.g. compressed mode that this should be optional to support, this means that the UE could reject the message.

Moreover, the RRC specification contains two statements that the UTRAN should respect UE capabilities when setting a new configuration (section 8.2.2.2) and should respect UE capabilities when a measurement is requested (section 8.4.1.2). It also contains a statement that the UE should reject a message if it is not according to its UE capabilities (section 8.5.20).

In general UTRAN should not mess up. If the UTRAN does not act according to the UE capabilities, the UE behaviour is allowed to reject the message as specified by  (TS 25.331 clause 8.5.20) 

From RAN4 perspective 

Some view was expressed stating that the UE does not have to meet any performance requirement when compressed is configured when the UE does not require it.

It cannot be exactly solved in a so straightforward way because RAN4 specifications do include requirements onto the compressed mode :

25.101 section 8.9 :  Downlink compressed mode where single performance is specified. This is obvious that the UE is requested to demodulate compressed frame for downlink transmission.

Furthermore, supporting interpretation 2, in 25.133 sections 8.1.2.5 and 8.4.2.5 for the GSM measurements, BSIC verification is clearly separated in 2 cases :

a) For a UE requiring compressed mode : the performance is defined

assuming the UE uses compressed mode.(TRUE)

b) For a UE not requiring compressed mode : the performance is defined assuming the UE does not work with compressed mode.(FALSE)

This means that if "Need for compressed mode" is FALSE, the UE cannot operate the compressed mode even if it is configured by UTRAN.

Possible way forward

Considering all the above statements, it appears that some consensus could be reachable in favour of interpretation 2 

A possible interpretation of the confusion could be that there is not a strict relationship of the different UE capabilities (see 25.306) and the RRC signalling (25.331) for the Need for (DL or UL) compressed  mode :

- FDD measurements

- TDD measurements

- GSM measurements

>GSM 900 (25.306)

>GSM 1800 (25.306 and 25.331 section 10.3.3.21a)

>GSM 1900 (25.306 and 25.331 section 10.3.3.21a)

>GSM900E(25.331 section 10.3.3.21a)

>GSM450 (25.331 section 10.3.3.21a)

>GSM480(25.331 section 10.3.3.21a)

>GSM900P(25.331 section 10.3.3.21a),

- Multi-carrier measurement (25.306 and 25.331 section 10.3.3.21 and 10.3.3.21a)

and the parameter TGMP (Transmission gap measurement purpose) which, in case of GSM, is restricted to RSSI/Initial/re-confirm measurements without indicating the “band” onto which the GSM measurement should apply. For example, this means that the UE has to apply compressed mode for one given GSM band even if it has declared not requiring compressed mode for this band because it has no means to discriminate this case.

This trouble can then be generalised of course for a TDD terminal not implementing FDD reception but requested to support compressed mode with TGMP =FDD. However this latter case can be rejected by means of RRC clause 8.5.20.

Finally, the most critical case is the  GSM case where it is not possible for the UE to assess rejection according to the matching of its capabilities to the transmission gap parameters. It could be finally proposed to modify signalling so that TGPS (Transmission Gap Parameters Set) could be applicable” per TGMP and GSM band”. Generalization of this could be “per TGMP and per RAT band”.

Proposal

It is then proposed to liaise with RAN2 for asking guidance and :

· confirmation that interpretation  2 is the only valid one,

· possible change of RRC RAN2 specifications rejecting TG configurations along interpretation 2 as proposed above,

· possible upgrade of UE capabilities (25.306) to all GSM bands listed in TS 25.331,

Conclusion

This paper tried to summarize different views expressed in off-line discussion about the interpretation of “Need for compressed mode” parameter when FALSE.

It appears that some consensus could be reachable in favour of rejecting configurations not in line with the UE capabilities by means of the clause 8.5.20.

Next, it is proposed to modify 25.331 and 25.306 so that the UE can assess whether the TGPS is applicable per RAT band.

Mitsubishi volunteers to liaise to other groups to inform them about the results of the discussion, and to draft the corresponding CRs..

