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1. Overall Description:

RAN3 would like to ask for clarification on the existence and meaning of any RAN2 agreements on fixed/flexible secondary HS-DSCH cell. RAN3 would like to ask RAN2 the following questions about possible restrictions on deployment of pairs of DC-HSDPA cells.  

Question 1) 

Is there any agreement in RAN2 to forbid pairing (for one UE) of a primary cell and a secondary adjacent cell when that primary cell is already paired with a different secondary adjacent cell (for another UE)? 

For example, in three cells/carriers, A, B and C, assume Cell_A and Cell_C are both frequency adjacent cells to Cell B. Also, assume there already exists a pairing configured between primary Cell_B and secondary Cell_C. It is not possible to configure to simultaneously have a pairing configured between primary Cell_B and secondary Cell_A?

Question 2) 

Is there any requirement that only one pairing of cells configured in a NodeB? 

Considering the example above, if the pairing (primary Cell_A and secondary Cell_B) is configured, must the pairing (primary Cell_B and secondary Cell_C) be prevented?

In current RAN3 specification, the restriction (1) has been specified but (2) has not. Restriction (1) can be lifted without any impact to ASN.1. Restriction (2) can be implemented without any impact to ASN.1. 

2. Actions:

To RAN2:

       RAN3 asks RAN2 to provide answers to two questions in section 1. 

3. Date of Next RAN3 Meetings:


3GPPRAN3#63bis   
23 - 26 Mar 2009     
 Seoul

3GPPRAN3#64   
4 - 8 May 2009     
 San Francisco  

