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RAN WG3 would like to thank CN WG4 for their questions for clarification in N4-021071 (R3-021996). 

RAN WG3 also hopes that the following answers are sufficient to clarify the address exchange procedure in Rel5 IP based Iu-CS interface.

Question 1: Is RNC’s IP address and port number always present in RAB ASSIGNMENT RESPONSE message for all modes of Iu user plane (support and transparent)?

Answer 1: Yes, the IP address and the UDP port number are always present in the RAB Assignment Response message when the RAB is being setup. In the RANAP level the exchange of Transport Network Layer addresses is the same in both Iu-UP support mode and transparent mode [TS25.413 v5.1.0].

Question 2: In support mode case, if the RNC’s address and port number is always present in RAB ASSIGNMENT RESPONSE message can it be different from the one received by MGW in IP header (containing RTP packet)?

Answer 2: The RNC shall use the same IP address and UDP port number in the IP packet conveying the Iu-UP INIT frame and in the RANAP RAB Assignment Response message [R3-022096].

Question 3: Does CN (i.e MGW) need to check the IP source address from every received RTP packet or only from the first received RTP packet (containing Iu INIT)?

Answer 3: As far as the IP bearer setup is concerned, the MGW needs to extract the IP source address and UDP port only from the first received IP packet (conveying the Iu-UP INIT frame) [R3-022096]. Since the sender will use the same address and UDP port, they do not change after the RAB has been setup unless the RAB is modified later on by RANAP. No check of the source address of the packets received after the first packet needs to be standardised either from RAN WG3 or from CN WG4 specifications’ point of view.

Question 4: What RTP payload type shall following connections use:

· Iu in support mode

· Iu in transparent mode

Answer 4: As stated in [TS25.414 v5.1.0] in chapter 5.1.3.3.1.6, the dynamic payload type [RFC1890] shall be used. The sending entity shall use a value in the range between 96 and 127. This value shall be ignored by the receiving entity.

Regarding the concerns expressed in N4-021071about “the fundamental architectural principles of bearer independence in core network”, RAN WG3 would like to refer to the LS in R3-021620 (response to N4-020690) describing the argumentation behind the RAN WG3 decision on this matter.
Action

To CN WG4: RAN WG3 would like CN WG4 to kindly recognize the answers given in this document when implementing the Rel5 IP based Iu-CS in their Technical Specifications.
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