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1 Introduction

This is to form an email discussion on UE radio capabilities corresponding to the parameters in Section 4.1A (ue-CategoryDL and ue-CategoryUL) in TS36.306 v12.6.0 as extracted below: 
· Downlink physical layer parameter values set by the field ue-CategoryDL
· Uplink physical layer parameter values set by the field ue-CategoryUL
· Total layer 2 buffer sizes set by the fields ue-CategoryDL and ue-CategoryUL
· Maximum number of bits of a MCH transport block received within a TTI set by the field ue-CategoryDL for an MBMS capable UE 
· Half-duplex FDD operation type set by the field ue-CategoryDL for a half-duplex FDD capable UE
· Supported DL/UL Categories combinations set by the fields ue-CategoryDL and ue-CategoryUL and UE categories to be indicated
In the following discussion, we will go through them one by one to discuss the need or settings for these parameters for Rel13 eMTC UE.
2 Discussion
2.1 General

Question 1: Do we need to define a new UE category in Section 4.1, TS 36.306?
Based on the offline email discussion in RAN1, it is noticed that it has been agreed in RP-142230[1] with the following proposals:

	Proposal 2: have the split of the UL and DL categories and consequent restructure of the UE categories from Rel-12, as a "cosmetic" change, i.e. by default we do not allow any  further combinations UL/DL compared to those allowed by the categories defined today (up to and including categories introduced in RAN#66). 


Based on the above agreement, it seems any new UE category will not be introduced from Rel-12. Instead, UL and DL categories will be introduced. Therefore, there is no need to define a new UE category for Rel13 eMTC. 
2.2 Downlink physical layer parameter values set by the field ue-CategoryDL
Question 2: Can it be agreed that a new UE DL category, e.g., UE DL category M1 is defined in Table 4.1A-1 in TS 36.306? If so, should UE DL category M1 be set with the same values as UE DL category 0, but with a note to highlight the maximum 1000bits size for any transport block without simultaneous reception? 

We propose to define a new UE DL category with a note to indicate the capability difference for SI reception of up to 1000bits TBS than 2216bits for DL Category 0. For example, the change can be applied for Table 4.1A-1 in TS 36.306 as below.
Table 4.1A-1: Downlink physical layer parameter values set by the field ue-CategoryDL
	UE DL Category
	Maximum number of DL-SCH transport block bits received within a TTI (Note 1)
	Maximum number of bits of a DL-SCH transport block received within a TTI
	Total number of soft channel bits
	Maximum number of supported layers for spatial multiplexing in DL

	DL Category M1 (Note 1A)
	1000
	1000
	25344
	1

	DL Category 0 (Note 2)
	1000
	1000
	25344
	1

	…
	…
	…
	…
	…

	NOTE 1:
In carrier aggregation operation, the DL-SCH processing capability can be shared by the UE with that of MCH received from a serving cell. If the total eNB scheduling for DL-SCH and an MCH in one serving cell at a given TTI is larger than the defined processing capability, the prioritization between DL-SCH and MCH is left up to UE implementation.
NOTE 1A:
Within one TTI, a UE indicating category M1 shall be able to receive up to 1000 bits for a single transport block associated with C-RNTI/Semi-Persistent Scheduling C-RNTI/P-RNTI/SI-RNTI/RA-RNTI. 
NOTE 2:
Within one TTI, a UE indicating category 0 shall be able to receive up to 1000 bits for a transport block associated with C-RNTI/Semi-Persistent Scheduling C-RNTI/P-RNTI/SI-RNTI/RA-RNTI and up to 2216 bits for another transport block associated with P-RNTI/SI-RNTI/RA-RNTI.




2.3 Uplink physical layer parameter values set by the field ue-CategoryUL
Question 3: Do we need to define a new UE UL category in Table 4.1A-2, TS 36.306?
Considering the same baseband capability as UL category 0, it seems no need to define a new UE UL category. Therefore, we can keep Table 4.1A-2 without any change as below:

Table 4.1A-2: Uplink physical layer parameter values set by the field ue-CategoryUL

	UE UL Category
	Maximum number of UL-SCH transport block bits transmitted within a TTI
	Maximum number of bits of an UL-SCH transport block transmitted within a TTI
	Support for 64QAM in UL

	UL Category 0
	1000
	1000
	No

	…
	…
	…
	…


2.4 Total layer 2 buffer sizes set by the fields ue-CategoryDL and ue-CategoryUL

Question 4: Can it be agreed that a new combination of DL/UL categories (e.g., DL category M1 and UL category 0) is added in Table 4.1A-3, TS 36.306 (see an example below)? 
We need to define a new combination with DL category M1 and UL category 0. The total layer 2 buffer size could be same or even smaller than the combination of DL/UL category 0. In principle, the total layer 2 buffer size is calculated based on the maximum TBS in UL and DL transmission per TTI with the assumption of 75ms RTT in RLC layer. The equation is given as below based on [2]: 

Total L2 buffer size = (“Maximum number of DL-SCH transport block bits received within a TTI” + “Maximum number of UL-SCH transport block bits transmitted within a TTI”) *0.075.

If so, the total L2 buffer size would be around 18750 bytes. It should be noted that this calculation does not take into account any system information reception. In addition, it somehow assumes the full buffer traffic case for the maximum capability calculation rather than the typical MTC traffic. So it could be possible to have some effect on the calculation of the required total L2 buffer size.

In general, the change on the spec could be as below. And the exact number of total L2 buffer size can be up to RAN2 discussion.
Table 4.1A-3: Total layer 2 buffer sizes set by the fields ue-CategoryDL and ue-CategoryUL

	UE DL Category
	UE UL Category
	Total layer 2 buffer size [bytes]
	With support for split bearers

	DL Category M1
	UL Category 0
	xxx
	N/A

	DL Category 0
	UL Category 0
	20 000
	N/A

	…
	…
	…
	…


2.5 Maximum number of bits of a MCH transport block received within a TTI set by the field ue-CategoryDL for an MBMS capable UE
Question 5: Is there any need to support MBMS?
Base on the agreement in R1-152194 [3], it has been concluded as below:

	· Category 0 UE (and/or a new Category UE) supporting Rel-13 low complexity may not support current MBMS mechanism without enhancements as it cannot monitor legacy control channel.

· Due to limited time in Rel-13, currently there is no plan from RAN1 perspective to enhance MBMS mechanism for Rel-13 low complexity UEs. 


Therefore, there is no support for MBMS in Rel13 eMTC. Accordingly, this parameter is not applicable for Rel13 eMTC.

2.6 Half-duplex FDD operation type set by the field ue-CategoryDL for a half-duplex FDD capable UE 

Question 6: Can it be agreed that “Half-duplex FDD operation type” is Type B for Rel-13 LC/CE UE?
Similar to DL category 0, Type B should be supported considering the low cost MTC. For example, Table 4.1A-5 in TS36.306 can be updated as below if Type B is supported:
Table 4.1A-5: Half-duplex FDD operation type set by the field ue-CategoryDL for a half-duplex FDD capable UE

	UE DL Category
	Half-duplex FDD operation type

	DL Category -M
	Type B

	DL Category 0
	Type B

	…
	…


2.7 Supported DL/UL Categories combinations set by the fields ue-CategoryDL and ue-CategoryUL and UE categories to be indicated 

Question 7: Can it be agreed that there is no indication of UE categories for the combination of DL category -M and UL category 0?
As discussed in Section 2.1, we can add the combination in the table without any indication of UE category. The changes for Table 4.1A-6 are given below as an example.

Table 4.1A-6: supported DL/UL Categories combinations set by the fields ue-CategoryDL and ue-CategoryUL and UE categories to be indicated
	UE DL Category
	UE UL Category
	UE categories

	DL Category -M
	UL Category 0
	N/A

	DL Category 0
	UL Category 0
	N/A

	…
	…
	…


3 Summary
In this paper, we provided the discussion on the UE category and capabilities. It will be used to form the email discussion in RAN1 for discussion of Rel13 eMTC UE category and capabilities.
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