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1. INTRODUCTION

At VAMOS telco#9, the issue was raised whether only normal bursts can be sent by the mobile station in VAMOS mode or also access bursts; a clarification was asked to remove the current seen ambiguity in the specifications [1]. Different views were provided in this conference call. This contribution summarizes the view of the sourcing companies in regard to the raised issue. 
2. DeFINITION OF VAMOS MODE
The VAMOS mode has been defined in TS 45.001 and TS 45.002 specifications. This relates to the usage of the traffic channel and associated control channels. TS  45.001 includes the clear description of the VAMOS mode in section 13.1: 

“A pair of TCH channels along with their associated control channels sharing the same timeslot number, ARFCN and TDMA frame number is referred to as a VAMOS pair. Up to 2 VAMOS pairs can be supported by a basic physical channel capable of VAMOS. The TCH channels along with their associated control channels in a VAMOS pair are said to be in VAMOS mode and are referred to as VAMOS subchannels. In a VAMOS pair, each VAMOS subchannel shall be assigned a training sequence which is different from the training sequence assigned to the other VAMOS subchannel in that VAMOS pair (see 3GPP TS 45.002).
This means that the channel configuration in VAMOS mode has been restricted to TCH, SACCH and FACCH channels and no other burst formats than the normal burst have been specified to be sent in the uplink. Consequently the VAMOS mode is not active during intercell handovers. Hence the raised issue that the specification has some ambiguity in this respect is not valid.
3. DISCUSSION OF CHANNEL ACCESS iN VAMOS MODE
In case channel access in VAMOS mode is included in the specifications and usage of the access burst is allowed, two scenarios need to be distinguished: 
1) One user is active on a VAMOS subchannel. The second user accesses the paired subchannel due to an asynchroneous intercell handover or another type of intercell handover configured to use access bursts. In this case the normal burst may collide with the access burst for a number of access attempts. 

2) No users are active on the VAMOS channel. Both users join the channel at the same time and send their access bursts. In this case the access bursts of both may partially collide due to random nature of access burst allocation.   
With regard to these depicted scenarios we would like to raise following issues: 
· The two scenarios have not been considered neither during the MUROS feasibility study nor within the VAMOS work item and are not possible with legacy channels. 
· Changes to the specification in 45.001 and 45.002 are needed to embed this proposal. 

· Moreover the procedure needs to be transparent to the mobile accessing the channel. 
· Robustness of intercell handovers is a key requirement for operators. Channel access in VAMOS mode could lead to increase in call drops, if the access in VAMOS mode is not yielding sufficient robustness, i.e. if the user is placed on a VAMOS subchannel due to wrong prediction of the radio link quality.  

· It is unclear what will be the network capacity gains due to the introduction of this proposal. Given the impacts stated in this section, clear gains need to be shown to TSG GERAN for different network scenarios, e.g. experiencing hard blocking or soft blocking. A proper comparison by network level simulations is required as being done for other proposed enhancements for VAMOS. 

· In both depicted scenarios different frequency and timing offsets of the two user signals need to be taken into account, in particular if asynchroneous handovers without signalled timing advance is applied.
· Furthermore in the second scenario it should be taken into account that the TSC’s of the access bursts of both users are identical. All investigations into VAMOS performance requirements have been based on the fact that different TSC’s are used. 
· The basic functionality of VAMOS will not require the addition of this feature. It can be considered as possible enhancement related to VAMOS performance.
These aspects should be taken into account to identify the further proceeding for this proposal. 
4. CONCLUSIONS
It is the sourcing companies’ view that the proposal to include channel access in VAMOS mode requires further investigation and justification related to claimed benefits and hence should be treated as a VAMOS enhancement in Rel-10. One possible way is to open a new study item on enhancing VAMOS Rel-9 performance in the Rel-10 time frame. 
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