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Following PTCRB meeting #43, the study of the Variable Bitmap (TS 44.018 § 10.5.2.1b.7) coverage in the TS 51.010 was requested in GERAN WG3. Wavecom “volunteered” to do that…

Based on the PVG document from ETC (GP-061011), and on our analyses, it seems that not all the cases are actually covered in 51.010. 
Frequency bitmaps in (Packet) System Information barely use the “Variable Bitmap” whereas “Assignment and Handover Command” messages in Section 26 refer more easily to its use…
In the same way, no (E)GPRS specific message (such as Packet Timeslot Reconfigure….) is referring to this kind of bitmap.

Three options are then possible:
1. Consider that the actual coverage is sufficient, and close this action point.


2. Modify the general GPRS and EGPRS sections (40 and 50) to include Variable Bitmap “randomly”, as it was done with the other kind of bitmaps (Range 128, 512… Bitmap 0).


3. Create one or more new but complex TC to cover some of the remaining fields not tested with the Variable Bitmap

Question :

Do GERAN WG3 delegates have any strong opinion on which point to follow ? 

Wavecom believe that there is no use to cover all possible messages where the Variable Bitmap could be introduced, and that a more general modification of section 40 and 50 could be sufficient…
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