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Attachments:


1. Overall Description:

CT4 thanks SA2 on their incoming LS on INOBEAR. CT4 would like to provide the following answers to the questions asked to CT4.

Question 1: [To CT1, CT4 and RAN3] 

SA2 assumes that the support of 15 EPS Bearers within the MME Pool Area and the Serving GW Service Area are homogeneous. That is, all MMEs in one MME Pool Area support 15 EPS Bearers, all Serving GW in one Serving GW Service Area support 15 EPS Bearers. SA2 kindly asks CT1, CT4, and RAN3 to confirm this assumption is feasible from the Stage 3 perspective.

CT4 Answer: CT4 considers this as a deployment configuration issue. At the protocol level there are no restrictions that prohibit such homogenous deployment and hence CT4 confirms that the above assumption is feasible for the interfaces under CT4 remit.

Question 2:

SA2 assume that for idle mode mobility and handover procedures from a node supporting 15 EPS bearers to a node that does not, the release of bearers that were allocated EPS Bearer ID values that are not supported before Release 15 can be handled by Stage 3 defined error handling mechanisms. 

SA2 also assumes that in these situations, the release of the bearers in excess of 8 bearers would also be handled by stage 3 defined mechanisms.

With these assumptions, SA2 will define the architectural principles and updates to the procedures in 23.401 are then minimized. SA2 asks CT1, CT4 and RAN3 to confirm these assumptions.

[To CT4]

SA2 would like to understand whether the Stage 3 defined mechanisms can cover the error scenarios where the MME allocates an EPS bearer ID value outside if the current valid range (5..15) in its response to the SGW/PGW in, for example, the Dedicated Bearer Activation procedure (c.f. section 5.4.1 of TS23.401).

CT4 Answer: 

EBI encoding in TS 29.274 is defined as 

The coding of EBI field and its value range is specified in 3GPP TS 24.007 [30], subclause 11.2.3.1.5, bits 5 to 8.
TS 24.007 defines the EBI value range as

Table 11.5: EPS bearer identity
	EPS bearer identity value (octet 1)

	

	Bits

	8
	7
	6
	5
	

	0
	0
	0
	0
	No EPS bearer identity assigned

	0
	0
	0
	1
	Reserved

	0
	0
	1
	0
	Reserved

	0
	0
	1
	1
	Reserved

	0
	1
	0
	0
	Reserved

	0
	1
	0
	1
	EPS bearer identity value 5

	0
	1
	1
	0
	EPS bearer identity value 6

	0
	1
	1
	1
	EPS bearer identity value 7

	1
	0
	0
	0
	EPS bearer identity value 8

	1
	0
	0
	1
	EPS bearer identity value 9

	1
	0
	1
	0
	EPS bearer identity value 10

	1
	0
	1
	1
	EPS bearer identity value 11

	1
	1
	0
	0
	EPS bearer identity value 12

	1
	1
	0
	1
	EPS bearer identity value 13

	1
	1
	1
	0
	EPS bearer identity value 14

	1
	1
	1
	1
	EPS bearer identity value 15

	


Furthermore, clause 7.7.8 of 3GPP TS 29.274 says

If a GTP entity receives an information element with a value which is shown as reserved, it shall treat that information element as invalid and should log the error. If the invalid IE is received in a Request, and it is a mandatory IE or a verifiable conditional IE, the GTP entity shall send a response with Cause set to "Mandatory IE incorrect " together with a type and instance of the offending IE
So based on this, if the MME assigns an EBI outside the currently defined range (5, 15), the SGW / PGW shall treat this as an error and log the error. This would result in the SGW / PGW dropping the allocated bearer after receiving the Create Bearer Response while the MME might not know it immediately. However stage 3 has specified handling of bearer context mismatch during subsequent Modify Bearer Request signalling in clause 14 of 3GPP TS 29.274. 
Additionally, if an INOBEAR non supporting MME receives an EPS Bearer ID outside the currently defined range (5, 15) during TAU procedure in the Context Response message, then the target MME treats such EPS bearer contexts as errors and does not even consider them as part of the transfer. The source MME does not get any indication on which EPS bearer IDs are treated as errors at the target. The target MME does not include these non-accepted bearers in the Modify Bearer Request signalling towards SGW/PGW. This results in release of the mismatched bearers at the S/PGW as specified in clause 14 of 3GPP TS 29.274. 
During handover procedures, if the target MME is an INOBEAR non supporting MME, and if the target MME receives an EPS Bearer ID outside the currently defined range (5, 15) in the Forward Relocation Request message, then as per clause 7.7.8 of 3GPP TS 29.274, the target MME rejects the Forward Relocation Request with a Cause "Mandatory IE Incorrect" along with details on the Offending IE. However CT4 has not normatively specified how the source MME reacts to “Offending IE”. It is left to implementation. Due to this it is possible that the handover may be rejected by the source MME. 
2. Actions:

To SA2 group.

ACTION: 
CT4 kindly asks SA2 to take the above answers into consideration and to provide feedback to CT4 if a homogeneous support of INOBEAR within a PLMN can be assumed or if CT4 needs to find solutions for avoiding potential handover failures due to a mix of supporting and non-supporting MMEs in a PLMN, as highlighted above.
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