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1. Introduction
RAN3 would like to thank GERAN2 for their Reply LS on Alignment of IE encoding for MBMS (G2-060101) and give clarification on the semantic of the MBMS Service Area IE as intented in 3GPP TS 25.413, sub-clause 9.2.3.41.

2. MBMS Service Area Code with value 0
Question 1 from GERAN2:
1. It is specified that the MBMS Service Area Code with value 0 shall always be mapped to all the cells of the RNC. GERAN2 would like to ask for clarification on how an SGSN parenting an RNC knows that the MBMS Service Area Code with value 0 relates to all the cells belonging to the parented RNC. Is the value 0 used to denote the broadcast MBMS service type at the BM-SC and in which node is such a value assigned?
Answer 1:
It is RAN3 understanding that the MBMS Service Area Code IE identifies the validity of a certain MBMS service in a certain region while the MBMS Bearer Service Type IE (Multicast, Broadcast) identifies the way the service is delivered to the user. Hence the two IEs are independent and should not be linked each other. For example, an operator can perfectely configure a certain MBMS service to be valid in the whole PLMN but still being delivered in Multicast bearer mode. In this case the MBMS Service Area Code can have the value 0 and the MBMS Bearer Service Type IE can have the value ‘Multicast’. As expected behavior, an RNC could then e.g. start counting in all its cells.
It is RAN3 understanding that assigning the MBMS Service Area Code IE is a task of BM-SC. The BM-SC is in the right position to know that a certain service is valid throughout the whole PLMN.  

Question 2 from GERAN2:
2. It is specified that all cells corresponding to an MBMS Service Area Code (except for the specific MBMS Service Area Code with value 0) are MBMS capable. In case of the MBMS Service Area Code with value 0 that implies some cells (or even all the cells in the worst case) may be non-MBMS capable. GERAN2 would like to ask for clarification about this scenario. Does it still relate to the broadcast MBMS service type denoted at the BM-SC?
Answer 2: It is RAN3 assumption that all the cells mapped on a certain MBMS Service Area Code are MBMS capable by definition. This is not the case for the value “0” which is referred to all cells of an RNC and if RNC has non-MBMS capable cells the expected RNC behavior would be activating the service only in the MBMS capable cells. This is not specifically related either to Multicast or to Broadcast MBMS service type but it holds for both.
3. Actions:

To GERAN2
ACTION:
RAN3 kindly ask GERAN2 to take into account the answers above.
4. Date of Next TSG-RAN3 Meetings:

	RAN WG3#53
	28 August – 1 September
	Tallinn (Estonia)

	RAN WG3#54
	6 – 11 November 2006
	Riga (Latvia)
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