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1. Overall Description:

CT4 has discussed a number of contributions addressing SMS in MME feature and the new subscription data to be defined in 3GPP TS's for PS Only. The following questions have arisen to which CT4 requests clarification from SA2:
1.
It is not clear to CT4 whether the PS-Only-Enforced/PS Only Enabled Subscription Data always means that SMS in PS is available or can these values be indicated even if no SMS data exists in the HSS ? If this is not the case should the HSS have a separate indication that SMS data for PS exists rather than for example trying to derive this from existing Subscription Data ? 
2.
Further to Question 1. it is not clear if the PS-Only-Enforced/PS-Only-Enabled shall always mean that SMS in MME capability exists in the HSS or if this can be indicated by an HSS that does not support SMS in MME. SMS in MME is an architecture option that a MME or a HSS supports or not. Is this network capability conveyed by the “PS only enforced” or “PS only enabled” status attached to a user? If this is not the case should there be a separate indication from the HSS that it supports SMS in MME ?
3.
The stage 2 definitions (e.g. TS 23.060 clause 5.3.18) for PS-Only-Enforced indicates that it is used if no CS Subscription Data exists. However the definition for PS-Only-Enabled indicates that "This is independent from any CS subscriber data stored by the HSS." It is assumed by CT4 that this is not the intention since if no CS subscriber data was stored in the HSS then PS-Only-enforced would be indicated. CT4 asks SA2 to clarify this definition.
4.
The stage 2 (TS 23.060 clause 5.3.18) indicates that the PS-Only indications from the HSS also take into account visited network capabilities "The HSS may be configured per visited PLMN whether SMS services via PS domain NAS are supported and wanted, e.g. based on roaming agreement, for the specific visited PLMN. " Is this really intended/required ? CT4 considered that the MME supporting SMS in MME will provide an "MME Number for SMS" in Update Location which will indicate to the HSS the VPLMN capability for SMS in MME. Otherwise the HSS must store multiple PS-Only/SMS in MME settings.
5.
The stage 2 procedures and architecture figure in Annex C of TS 23.272 indicates no impacts to the SMS-GMSC for a Diameter based E interface. This seems to be an oversight since either the SMS-GMSC must support Diameter or a IWF is needed between the legacy SMS-GMSC and the DIAMETER "E" interface to MME. Also CT4 believes the C interface be included in the Figure C.2-1.
6.
The stage 2 procedures (e.g. C.4.3 in TS 23.272) for SMS in MME suggest that the HSS shall register the MME as an MSC and de-register the MSC. CT4 questions if this is really a strict requirement. It is understood that the HSS needs to send either the MME Number or the MSC in response to a SRI for SM but considers that the solution could be implemented while still permitting CS domain being attached. 

2. Actions:

To SA2.

ACTION: 
CT4 kindly asks SA2 to answer the above questions and provide any further updates regarding this work task.
ACTION: 
CT4 kindly asks SA2 to consider having a joint session with CT4 and CT1 on these issues at the May meetings.
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