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1. Overall Description:

SA1 thanks RAN2, SA2 and CT1 for their respective LS R2-114804, S2-114698 and C1-114451 on how to handle the EAB as discussed in their meeting.
In particular, RAN2 requested some clarification to SA1 to interpret requirements correctly. SA2 and CT1 proposed some responses. SA1 would like to complement responses as following:
Question 1 (to SA1/CT1): Can RRC Connection establishment requests for mobile originating calls from a UE be selectively subject to EAB? RAN2 discussed these possible use cases:

Q1-1: Shall a “UE configured for EAB” which is only a member of any AC0-9 always apply EAB for all RRC connection establishment requests (except for emergency calls and Mobile Terminating calls) in case the network broadcasts EAB parameters? 

SA1 response to Q1.1: in line with CT1 response (i.e. “Yes”), SA1 would like to highlight current Release 10 and Release 11 Stage 1 requirement of TS 22.011 section 4.3.4:

 “Extended Access Barring (EAB) is a mechanism for the operator(s) to control Mobile Originating access attempts from UEs that are configured for EAB[…]. In congestion situations, the operator can restrict access from UEs configured for EAB while permitting access from other UEs.[…] UEs configured for EAB are considered more tolerant to access restrictions than other UEs. […] The following requirements apply for EAB:

· The UE is configured for EAB by the HPLMN”.

Currently, SA1 specification considers EAB configuration for the UE/device, i.e. the device considers the EAB configuration for all its RRC connection establishment requests (except for emergency calls and Mobile Terminating calls). There is no requirement for a per application/per connection handling of EAB in Release 10 or Release 11.  However, there are plans to consider this for Release 12. CT1 is encouraged to take this into account in their solutions. 
Or can a UE which is configured for EAB make RRC connection requests (other than for emergency calls and for mobile terminated calls) that are not subject to EAB? (i.e. can EAB be applied on a per RRC Connection establishment basis for mobile originating calls e.g. depending on the application?)

SA1 response to Q1.1: in line with CT1, SA1 response is “No for Release 10 and 11”
Q1-2: If a “UE configured for EAB” is a member of AC11-15 and AC11-15 are valid in the registered PLMN (i.e., AC12, 13, 14 in the home country and ACs 11, 15 in the HPLMN/ EHPLMN), shall all RRC connection establishment requests for mobile originating calls (except for emergency calls and mobile terminated calls) be treated as “high priority access” and thus such a UE shall ignore EAB information broadcast by network? Or can NAS request AS to apply EAB on a per RRC connection establishment request basis even though the UE has valid AC11-15 e.g., by not indicating “high priority access” to AS? 
SA1 response to Q1.2: The EAB shall be ignored as indicated in TS 22.011 section 4.3.4: 
“If a UE that is configured for EAB initiates an emergency call or is a member of an Access Class in the range 11-15 and according to clause 4.3.1 that Access Class is permitted by the network, then the UE shall ignore any EAB information that is broadcast by the network”
Question 2 (to SA1/CT1): If based on the answer to Question 1, EAB shall always be applied, is the configuration “UE configured for EAB” changeable on a per application basis or is the setting more permanent? i.e., is “UE configured for EAB” a device characteristic which applies for all applications supported by the UE? 
SA1 response to Q2: SA1 discussion focussed on a configuration of EAB (e.g. OMA DM…) so it is not expected to be modified often and is applicable to all applications and all connection establishment requests by any of these applications for Release 10 and 11. This is in line with CT1 response.
Question 3 (to SA1/CT1): Are RRC connection Request for “delay tolerant” (i.e. low priority) and ”RRC connection requests subject to EAB” one-to-one mapped? i.e., will delay tolerant (i.e. low priority) access requests (and only delay tolerant access requests) always be the subject to EAB? And other RRC Connection Request than for delay tolerant will not be subject to EAB?
SA1 response to question 3: SA1 sees there may be different use cases for EAB and RRC Connection Request for “delay tolerant”. There is no service requirement to bind the two configuration parameters, but this binding is acceptable for Release 10 and Release 11.
Question 4 (to SA1): SA1 is kindly requested to indicate whether EAB is applicable to both CS and PS domains or should be applicable on a per CN domain basis?
SA1 response to question 4: EAB is used to prevent overload of the different domains, as it is possible that PS and CS have different load at different moment, different EAB information may be broadcast by the 2 domains.
2. Actions: 
To RAN2, CT1 and SA2: Please consider the provided answers into account.
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