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Introduction

The issue of “coexistence of TISPAN-aware and legacy P-CSCFs” has been discussed in several 
TISPAN and 3GPP SA3 meetings. CT1 is asked to evaluate the possible solution. This contribution 
gives an overview of this issue and the attached power-point file gives more details, and then 
proposes a protocol-based solution based on reusing of the P-Visited-Network-ID header. 
Discussion
1 Issues of “Coexistence of TISPAN-aware and legacy P-CSCFs”

In 3GPP TR 33.803 V010 sub clause 5.1, the issue is stated as the following:
Issue:

· Legacy P-CSCFs are not aware of TISPAN authentication method (e.g. NASS-Bundled Authentication (NBA)).

· Handling of P-Access-Network-Info 

"Legacy" P-CSCF will neither insert a P-Access-Network-Info header nor detect it or overwrite it 
(in the register) When sent by the UE. “TISPAN-aware" P-CSCF will insert a P-Access-Network-
Info header or overwrite it (in the register) when sent by the UE. 
How can the S-CSCF know whether this P-Access-Network-Info header is handled by a “TISPAN-
aware”P-CSCF itself, or it is faked by a malicious UE and sent through a “Legacy” P-CSCF? 
2 Conclusions already made by TISPAN WG7/WG3 and 3GPP SA3 jointly

In 3GPP TR 33.803 V010 sub clause 6.3, it is stated that:

“Protocol-based solution:

A TISPAN-aware P-CSCF shall include an indication about its capability to handle the “P-Access-Network-Info” header correctly, according to section 6.1, in an appropriate header field.  This header field is always generated by the P-CSCF, and could not have been inserted by a UE in the registration request. The S-CSCF shall trust the “P-Access-Network-Info” header only if the corresponding capability indication was received from the P-CSCF in the appropriate header field. ”
There are two kinds of Protocol-based solution solutions:

Solution 1: Reusing one of the already existing mandatory headers and parameters.

Solution 2: Add a new parameter in one of the already existing mandatory headers.
             TISPAN WG7/WG3 has made further conclusion in the latest two meetings that:

             1. Exacted from TISPAN #11Ter WG7 meeting report 11tTD018r3:

“It was commented that it will be difficult to get the IETF to create a separate parameter, 
and it was seen to be a risk to base the solution on assistance from the IETF.WG3 
perspective is: Re-use existing headers and parameters. The IETF will not give out a new 
parameter or private header. ”
2. Exacted from TISPAN #12bis WG7 meeting report 12bTD018r3 (Also in the LS sent from TISPAN to CT1):

“ We now ask SA3/CT1 to work towards a solution for the legacy P-CSCF and TISPAN-aware P-CSCF part of the coexistence issue as soon as possible (Clause 6.3 of draft TR 33 803). Specifically, we ask that SA3/CT1 work on a protocol-based solution re using one of the existing headers. ”
3 Discussion about P-Visited-Network-ID header
1. In RFC3455, it is stated that: 

“ 4.3.2 Usage of the P-Visited-Network-ID header

The P-Visited-Network-ID header field is used to convey to the registrar or home proxy in the home 
network the identifier of a visited network. The identifier is a text string or token that is known by 
both the registrar or the home proxy at the home network and the proxies in the visited 
network. 

4.3.2.1 Procedures at the UA

User agent clients SHOULD NOT insert a P-Visited-Network-ID header in any SIP message.  

”
2. The P-CSCF always adds this P-Visited-Network-ID header into the received REGISTER request 
whether it is TISPAN-aware or not.  

From the above we can see that the P-Visited-Network-ID header is an appropriate 
header meets the above requirements  in 3GPP TR33.803.
4 Proposed solution based on reusing of the P-Visited-Network-ID header
· TISPAN-aware P-CSCF at receiving REGISTER:
When a REGISTER request with P-Visited-Network-ID header is received, the TISPAN-aware 
P-CSCS shall do some sanity check, e.g. remove it to avoid fraud. 
When adding the access information (e.g. line-id) in the P-Access-Network-Info header in the case of 

non-IMS-AKA case, the P-CSCF shall also add a special pre-provisioned string (e.g. 
“AccessNetworkInfoAsserted”) at the end of the mandatory P-Visited-Network-ID header (e.g. “Visited 

network number 1”, “AccessNetworkInfoAsserted”)  to indicate that the P-Access-Network-Info 
header field value is asserted. 
NOTE: For a legacy P-CSCF which doesn’t touch the P-Access-Network-Info header, the special 
string will not be added into the P-Visited-Network-ID header (e.g. “Visited network number 2”) . 

· S-CSCF at receiving REGISTER:

When a REGISTER request with P-Access-Network-Info header is received and the authentication 

scheme is non-IMS-AKA, the S-CSCF shall first checks whether the mandatory P-

Visited-Network-ID header contains the special pre-provisioned string. If YES, the S-CSCF can 

“trust” the information provided in the P-Access-Network-Info header, and then continue the 

subsequent authentication procedure. Otherwise, the S-CSCF knows the access information is fraud 

and shall send an error response (e.g 403 Forbidden) to the UE. 
5 Comments made by TISPAN #11Ter WG7/WG3 for the proposed solution
Exacted from TISPAN #11Ter WG7 meeting report 11tTD018r3:
1. It was commented that there are fields within the P-visited-network-ID header which can be

     used for this purpose.
2. Is the P-visited-network-ID header the most logical one to use?

   The P-visited-network-ID header itself is ok to use. It’s the issue of adding an extra string to 

the header of special format (non-global) that is the issue that WG7 is requesting advice from 

WG3 on.

    It was then commented that it would be better to insert the string in a parameter. The P-V-

    N-I header is also now used for something that it wasn’t originally intended to handle. Better to 

have a clear semantic to separate these strings.
Summary:

1. TISPAN thinks “the P-Visited-Network-ID header itself is OK to use”, but doesn’t know 

whether it is the most logical one to use.

2. TISPAN thinks “It is better to have a clear semantic to separate these strings”.
Proposal 

We suggest that CT1 discuss and agree the proposed solution based on reusing the P-Visited-Network-ID 
Header, and then send an LS reply to TISPAN WG7/WG3 and 3GPP SA3 based on this contribution.
