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Introduction

CN4 agreed at the last meeting that a revision of Section 5.8 of TS 23.153 is required for Rel.4 and later. This contribution discusses a particular problem applying to IP bearers only, and TDOC N4-020831 suggests some more general principles, which are the basis of this contribution.

It is desirable to align the codec modification procedures within 3GPP as far as possible with the BICC procedures defined within ITU-T SG11. However, according to ITU-T TRQ 2141.1 and Q.1950, a “Modify Bearer” Procedure is required. Such a procedure is currently not available in 3GPP for IP Transport, neither at the Iu nor at the Nb interface

This contribution discusses in which situations an “Modify Bearer” procedure is required for IP transport, and in which way such a procedure could be implemented.

Current Situation

For AAL2 transport, the “Modify Bearer” procedure is implemented in ALCAP signalling.

However, a "Modify Bearer" procedure is currently not defined for IP transport;

a. The usage of IPBCP is currently not permitted for the Nb interface bearer modifications according to TS 29.414, although ITU-T uses IPBCP for this purpose.

b. For the Iu-Cs interface, neither IPBCP nor IPALCAP are applied.

Is a “Modify Bearer” procedure required for IP?

1. Unlike AAL2, for IP transport, the "Modify Bearer" procedure may not be required to modify the bandwidth of an existing bearer, depending on the underlying QoS concept. It is an operator’s choice and not standardised within 3GPP if, and what kind of, signalling for IP resource reservation is used. The information about the required bandwidth can be derived from codec and bearer information signalled by CBC over the Mc interface.

2. Within ITU-T, the “Modify Bearer” procedure may be used to synchronise the switchover between codec between the bearer terminations.

a.
For Iu UP framing protocol in support mode, this task may be accomplished with the Iu UP framing protocol initialisation. However, the Iu UP framing protocol initialisation shall only be sent after an incoming “Bearer Modification” was received for the Nb interface. This rule could be dropped for IP, but this might conflict with the desire to perform resource reservation. 

b.
For Iu UP framing protocol in transparent mode, an external procedure such as the “Modify Bearer” procedure would be required to synchronise the switchover between different codecs.

c.
The switchover between IU UP FP transparent mode and Iu UP FP support mode needs to be synchronised between the bearer terminations. Iu UP PDUs do not identify the used mode internally. A switchover between IU UP FP modes is encountered in connection with UDI fallback.

3. In ITU-T IPBCP is used to assign different RTP payload types identifiers to different codecs. However, in 3GPP the same RTP payload types “IuFP” is always used and no new codec type Ids are required during codec modification.

To sum up, a “Modify Bearer” procedure is required from Release 5 onward to synchronise the switchover between Iu UP transparent and support mode for UDI fallback.

How to implement a “Modify Bearer” procedure at the Nb interface?

Suggestion N1: Use IPBCP

Remove the restriction to disallow bearer modifications from TS 29.414. IPBCP bearer modifications request would include exactly the same media description as previously used. A new dynamic payload type ID would be assigned to Iu UP FP within the IPBCP bearer modification. This allows to decide if arriving RTP payload PDUs are using the new or old codec/bearer type within Iu UP FP. Note that IPBCP message transfer and UP message transfer are not synchronised.

Suggestion N2: Switch between two RTP payload Ids for IuFP.

The “Modify Bearer” procedure would simply be implemented as a switch of RTP payload Ids within exchanged payload PDUs. No dedicated message exchange would be performed. The two different RTP payload Ids would be assigned within IPBCP bearer establishment. Again, TS 29.414 needs to be modified accordingly.

Discussion

Suggestion N1 is closer to the standard BICC solution. However, solution N2 allows a faster switch over, requires less implementation effort, and is similar to solution I2 for the Iu interface below.

How to implement a “Modify Bearer” procedure at the Iu-cs interface?

Suggestion I1: Use IPALCAP

In a LS received from TS RAN3 at the last CN4 meeting, different possibilities for IP bearer setup were suggested, among them IPALCAP. Although TS RAN3 selected another possibility in the meantime, it might revise this decision in the light of this new problem.

Suggestion I2: Switch between two RTP payload Ids for IuFP.

The “Modify Bearer” procedure would simply be implemented as a switch of RTP payload Ids within exchanged payload PDUs. No dedicated message exchange would be performed. The two different RTP payload Ids would be fixed and specified in TS 25.414.

Suggestion I3: Assign new RTP payload type via RANAP in case of bearer modifications

A new dynamic RTP payload type ID would be assigned to Iu UP FP within the RAB Assignment Request used for the bearer modification. This allows to decide if arriving RTP payload PDUs are using the new or old codec/bearer type within Iu UP FP. Note that RANAP message transfer and UP message transfer are not synchronised. The MSC would select RTP payload type Ids and include them in RAB Assignment Request. This new parameter would be required within RANAP.

Discussion

Solution I2 allows the fastest switchover, requires the lowest implementation effort, and is similar to solution N2 for the Nb interface above.

Suggestions

1. An “Modify Bearer” procedure for IP transport is required.

2. TS RAN3 and TS CN3 shall be asked to select the preferable implementation of the “Modify Bearer” procedure for the Iu interface and Nb interface respectively. An LS containing the present contribution shall be sent to these groups.
