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Proposed Response to Liaison Statement on Issues with Multiple PDP Contexts

In response to the liaison statement received from SMG7 GPRS in Tdoc SMG2 1284/99, SMG3 WPA would like to give the following answers:

Question 1: 

Is it optional or required for the MS to support multiple PDP contexts simultaneously?

Answer to question 1:

It is optional for the MS to support multiple PDP contexts simultaneously.

Question 2:

Given that it is allowed for multiple PDP contexts to be assigned to the same LLC SAPI, (GSM 04.65, section 6.10 “One or several N-SAPIs may use one (LLC) SAPI.”) what are the allowed combinations of LLC modes (acknowledged/unacknowledged) that can be assigned to the same LLC SAPI (all other PDP context parameters including TLLI being the same)? (For example, can the same LLC SAPI be assigned a PDP context using LLC acknowledged mode and another PDP context using LLC unacknowledged mode?)

Answer to question 2:

At the SMG3 WPA meeting in Makuhari, Japan, a CR (CR no. A170r2 in Tdoc N1-99A99) to 03.60 was agreed which clarified that  NSAPIs that are multiplexed onto the same SAPI shall use the same radio priority and QoS delay class and precedence class. Therefore, any combination of LLC modes can be assigned to the same LLC SAPI as long as the radio priority, QoS delay class and precedence class are the same.

Question 3:

For a scenario where multiple PDP contexts are established, is it required for the MS to transfer all LLC PDUs corresponding to one N-PDU (associated with one PDP context) before the same MS begins to transfer data in another N-PDU (associated with a different PDP context)?  In other words, can the MS multiplex LLC PDUs from different N-PDUs?

Question 4:

If no to question 3, what criteria shall be applied at the LLC layer for uplink transfer?

Answer to question 3 and 4:

The MS can multiplex LLC PDUs from different N-PDUs, there are no limitations in the specifications. 

