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1. Overall Description:

SA4 is conducting a Rel-15 Study Item on Enhancing VoLTE Performance (eVoLP).  As part of the eVoLP work SA4 is investigating how to improve VoLTE coverage and reduce SRVCC hand-overs by enabling the terminal to adapt, when it detects packet losses, to a more robust codec mode (e.g., EVS channel aware mode based on partial redundancy coding and/or using RTCP-APP based application layer full redundancy).  Since application layer redundancy requires use of the RCTP-APP Redundancy Request message as specified in clause 10.2.1.3 of 3GPP TS 26.114, SA4 seeks clarification on RTCP-APP usage in IR.92.
Under clause 3.2.5 of IR.92 v11.0 there is the following restriction:

RTCP-APP must not be used for Codec Mode Requests (CMR) by the UE and the entities in

the IMS core network that terminate the user plane.
Question 1: Can GSMA RiLTE confirm that the UEs can use the RTCP-APP packet for other requests such as the Redundancy Request and Frame Aggregation Request (clause 10.2.1.4 of 3GPP TS 26.114)?
SA4 also understands that IR.92 forbids the use of AVPF for speech media.  This prevents the use of any RTCP-APP messages given the current requirement in 3GPP TS 26.114 to only use RTCP-APP with AVPF.  Thus, SA4 is considering allowing use of RTCP-APP messages with AVP.

Question 2: Would GSMA consider allowing use of RTCP-APP messages with AVP as long as the RTCP-APP messages are not used for codec mode requests (CMRs)?

Restricting use of the RTCP-APP for application layer redundancy may require that SA4 investigate specifying new messaging formats that do not use the RTCP-APP messages, e.g., using reserved bits in the in-band CMR messages carried in the RTP Payload formats for the various 3GPP codecs (AMR, AMR-WB, EVS).  This would have considerable impact to the 3GPP SA4 specifications and also raises some concerns about backwards compatibility with legacy terminals.
2. Actions:

To TSG GSMA RiLTE.

ACTION: 
TSG SA WG4 asks the GSMA RiLTE group to clarify that the RTCP-APP Redundancy Request messages can be used in IR.92-compliant terminals.
3. Date of Next TSG-SA WG4 Meetings:

TSG-SA4 Meeting #97 
5th – 9th February 2018
Fukuoka, Japan
TSG-SA4 Meeting #98
9th – 13th April 2018
Kista, Sweden
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