3GPP TSG RAN WG2#103
R2-1811024

Gothenburg, Sweden, 20 - 24 August, 2018

3GPP TSG-RAN WG4 Meeting #87
R4-1808210
Busan, KR, 21st – 25th May, 2018
Title:
Reply LS on the applicable requirements of the Power Class 2 capable UE
Reply to:
R5-182022
Release:
Release 10 and forwards
Work Item:
TEI8_Test
Source:
RAN WG4
To:
RAN WG5
Cc:
RAN WG2
Contact Person:


Name: Shao Zhe, CMCC
E-mail Address:
shaozhe@chinamobile.com
1. Overall Description:

RAN4 thanks RAN5 for the LS on the applicable requirements of the Power Class 2 capable UE and related clarification questions in R5-1802022 for seeking confirmation by RAN4. RAN4 has discussed the questions in the LS and would like to provide the conclusions as follows:

Question 1: Whether the understanding about the “power class 2 capable UE operating on B41” above is right?
· The “power class 2 only capable UE operating on Band 41” 

· The “default power class 2 and also power class 3 capable UE operating on Band 41”

· The “default power class 3 and also power class 2 capable UE operating on Band 41”

Answer 1: From RAN4 perspective, it seems that only one option “default power class 3 and also power class 2 capable UE operating on Band 41” for PC2 UE. Power class 2 capable UEs in certain situations need to meet the requirements for power class 3.
Question 2: Whether LTE PC2 Band 41 UE on the situation of setting IE P-max as “NULL” and “26” and “27” and any other value bigger than 26, the corresponding requirements for a power class 2 UE shall apply.
Answer 2: Yes. For a power class 2 capable UE operating on Band 41, only when the value of IE P-max is 23 dBm or lower or if the uplink/downlink configuration is 0 or 6, the corresponding requirements for a power class 3 UE shall apply. Otherwise, including the situation of setting IE P-max as “NULL” and “26” and “27” and any other value bigger than 26, the corresponding requirements for a power class 2 UE shall apply.
Question 3: RAN5 respectfully asks RAN4 to provide clarifications on the applicable requirements of the power class 2 capable UE operating on NR bands.
Answer 3: RAN4 will continue the discussion on the applicable requirements of the power class 2 capable UE operating on NR bands description in the sub-clause 6.2.1 of TS38.101. 
2. Actions:

To RAN5
ACTION: 
RAN4 respectfully asks RAN5 to take the above information into consideration on the applicable requirements of the Power Class 2 capable UE.
3. Date of Next RAN4 Meetings:
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02-06 July 2018
Montreal, Canada
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