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Introduction
At RAN#85, it was discussed the feasibility and how to relax frame timing in R16 NR CA. 
Discussion
The discussion is to relax the requirement of frame timing alignment on NR CA, which is required in LTE CA, and it is copied and pasted in TS38.300 v15.2.0 by default, even it is not necessarily required anymore from NR CA. 

Different from LTE, it is not technically necessary to require frame timing be aligned across cells that be aggregated.
In LTE, the frame timing alignment requirement mainly comes from the HARQ timing. Specifically, the HARQ timing in LTE is determined by the subframe index of scheduling subframe n and the ACK/NACK feedback subframe n+k, where the value of k is explicitly specified by tables in the specification of TS36.213. To determine the feedback subframe, the frame timing of aggregated carriers need to be aligned, so as to allow Pcell and Scell to achieve same understanding on the subframe index for ACK/NACK feedback. 
By contrast, the HARQ feedback timing of NR is designed in a quite flexible way without restriction of exact frame boundary alignment. Specifically, for the PDSCH scheduled on slot n, the ACK/NACK feedback is on slot n+k, where the value k is in general be indicated by DCI. So for NR CA, it only requires slot boundary to be aligned (under case of same numerology), then the Pcell and the Scell could achieve same understanding on the ACK/NACK feedback slot. 

Question is raised on how to achieve SFN number for Spcell if frame timing alignment can not be assumed by the UE. The answer to the question is more dependent on the assumption whether the UE will be required to read the MIB of the Spcell or not. 
In addition, from RAN1 point of view, for some cross-carrier operation, e.g., cross-carrier scheduling, cross-carrier triggering, etc., in 214, at least in cross-carrier scheduling, the timing on the scheduled cell may have two interpretations:
· Interpretation 1: UE takes the slot numbering of the scheduling cell as timing reference for scheduled behavior;
· If UE goes with this interpretation, frame boundary alignment or not will cause different timing in scheduled cell
· Interpretation 2: UE takes the timing location of the numbering slot of the scheduling cell as timing reference for scheduled behavior;
· If UE goes with this interpretation, frame boundary alignment or not will have no impact on timing in scheduled cell 
Above two interpretations can be illustrated as Fig 2.1 and Fig 2.2 
	


	Fig 1.1 Slot numbering of the scheduling cell is taking as timing reference in scheduled cell

	


	Fig 1.2 Timing location of the scheduling cell is taking as timing reference in scheduled cell



Based on feedback from some chipset vendors on this implementation, it seems some implementation has followed interpretation 1, which means it will cause some unexpected consequence if the network is not applying frame boundary alignment while supporting cross-carrier scheduling/cross-carrier triggering for the cross-carrier capable UEs. To accommodate both the synchronization relaxation on NR CA and the implementation in cross-carrier capable UEs, this kind of UEs can report its expectation on the frame boundary alignment, which will help the gNB to judge if the cross-carrier operation can be applied to this kind of UEs or not based on the deployment.


With above understanding, we would like to trigger the discussion on the following questions:
Question 1: Could the description on “for handover purpose……” in 38.211 referred by RP-191790 facilitate UE to get SFN information of the Spcell without reading MIB? If not, what should be added to R16 RAN1/RAN2 specifications if frame timing is relaxed? E.g., require UE to read the MIB of the Spcell anyway or indicate the slot offset in the RRC reconfiguration for R16 NR CA, etc.
	Company
	Comments

	ZTE
	Yes, the description on “for handover purpose…….” in 38.211 referred by RP-191790 facilitate UE to get SFN information of the target cell without reading MIB as long as the frame timing is relaxed in a way such that it still falls in the required window.

	Samsung
	The description is “may” statement, which means it could be as such for some cases. In our understanding, UE is not required to read MIB as the concerned description if UE already know SFN. Otherwise, UE is required to read MIB.
The cases that UE is not required to acquire MIB is clarified in 38.331 as below.
<From 38.331>
NOTE 2:	The UE may omit reading the MIB if the UE already has the required timing information, or the timing information is not needed for random access.

The case that UE may omit reading MIB are;
1: the UE already has the required timing information: It is the case when UE knows, based on signaled RRC IE deriveSSB-IndexFromCell, that the source cell and the target cell are SFN-sync 
2: the timing information is not needed for random access: For some RACH configuration, UE need to know SFN to identify which RACH occasion is associated with which SSB. If the RACH configuration to be used in the target cell is not such configuration, UE is not required to read MIB before random access. However, after random access UE anyway has to read MIB and acquire SFN.

Apart from those cases, we understand upon handover UE always read MIB before random access.

So in our view, everything is already on the place and UE will read MIB if frame timing is not synchronized between source and target (because deriveSSB-IndexFromCell will not be set in such case) 

	Qualcomm
	If async-CA is defined, the exact slot offset and frame boundary offset must be indicated in RRC (SCell configuration) as the main solution. In addition, a UE implementation that reads MIB autonomously could also be allowed by the RAN4 requirements. 
We understand that async-CA, if defined, would be a Rel-16 optional UE feature that is defined only for certain band combinations. 

	Huawei
	We prefer that the slot offset is explicitly indicated to the UE for async NR CA operation. But this can be discussed/decided in WGs.
At this plenary, we prefer that it is clarified and agreed that async NR CA operation is a Rel-16 optional UE capability and applicable to inter-band NR CA only.

	LG
	Both RRC signaling based frame boundary offset and UE implementation based frame boundary search can be considered as potential solutions. In any cases, we think it should be avoided UE reading MIB to attach an Scell.




Question 2: How to support the cross-carrier operation in R16 CA if frame timing relaxation is supported? E.g., both interpretations are supported by UE requiring frame timing and UE requiring no frame timing respectively, or only interpretation 2 is supported by all UE?
	Company
	Comments

	ZTE
	[bookmark: _GoBack]Our preference is to support interpretation 2 only in Rel-16 but we are also okay with having both interpretations in Rel-16 with introduction of UE capability in Rel-16 to identify UEs with support of interpretation 2 for relaxation of frame timing. 

	Samsung-1
	At the first place, we don’t understand the problem itself.
In CA, UE bases the frame timing of SCells according to that of SpCell without acquiring SCell’s frame timing (at least according to the RAN2 specification). 
So even if the slot number of scheduled cell and that of scheduling cell are different in network side, UE just uses PCell slot number for them without knowing it. 
We understand that the scenarios in figure 2-1 and in 2-2 does not exist in UE point of view. 

	Samsung-2
	After further offline discussion, we now get to understand the scenario where enhancement may be beneficial. If async-CA is decided to be supported, which we don’t have strong opinion, this issue can be discussed in the WG.  


	Qualcomm
	Our understanding is that the current (Rel-15) specification clearly mandates interpretation 1 for PDCCH-to-PDSCH and PDCCH-to-PUSCH mapping, while it mandates interpretation 2 for PDCCH-to-PUCCH mapping. We don’t yet see a need to change either of this. 

	Huawei
	This can and should be addressed in WGs

	LG
	This should be a WG level discussion.



Question 3: based on your answer to Question 1and Question 2, where to categorize this work, TEI or existing R16 MR-DC WID?
	Company
	Comments

	ZTE
	We prefer to do it under Rel-16 MR-DC WID.

	Samsung-1
	We appreciate CMCC’s effort to make things clear. However, after checking the relevant specifications we believe everything is already on the place and no further work needs to be done. 

	Samsung-2
	If it is to be addressed, as proponent pointed out, spec impact may not be huge and TEI could handle this. MR-DC is already congested and adding additional item seems not good idea.

	Qualcomm
	We assume that if async-CA is to be defined, the changes would be too extensive for a TEI, in which case MR-DC WID would seem more appropriate. 

	Huawei
	We are open to either Rel-16 TEI or updating the MR-DC WID.

	LG
	We are open to either way. On the other hand, we think experts of each working group should check if there is any other potential impacts to the other standard parts than addressed here for the potential solutions and the corresponding work load before we decide on the solution(s).








Proposal
Proposal:
· Introduce additional UE capability to indicate support unaligned frame boundary (partial SFN alignment and slot alignment are maintained) for R16 NR inter-band CA
· Unaligned frame boundary is only allowed for certain band combination
· Misalignment should be limited to ±76800Ts
Note: Cross-carrier scheduling and cross-carrier triggering are condition dependent capabilities
· Objectives to be added to MR-DC WID
Note: Target to identify feasibility of not imposing aligned frame boundary in R16 NR CA, if more standardization effort than introducing necessary UE capability is needed to support unaligned CA, no supporting unaligned frame boundary




Annex-Background
Below is the illustration of the practical problem we are facing even from LTE, two of our bands coexisted with different operators, Operator A and Operator B, who have adopted different startingpoints, respectively, which require us to adopt different startingpoints for the two bands. It has blocked CMCC from deploying LTE CA between these two bands and may continue block US from deploying NR CA between these two bands.
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